Jurnalism cetatenesc

„I-a zăpăcit de cap pe bieţii copii!”

Ziarul de Vrancea
5 mar 2012 948 vizualizări
Ministerul Educaţiei publică materiile pe care le vor studia elevii în mult dezbătuta clasă pregătitoare. Copiii care vor ajunge în “clasa zero” vor face nu mai puţin de nouă materii din care una va fi opţională. Dacă la grădiniţă prezenţa nu este obligatorie acest lucru se va schimba în clasa gîndită ca o punte de legătură între nivelul preşcolar de învăţămînt şi clasa I, dar nu se vor pune note. Obiectele de studiu în această clasă pregătitoare vor fi : Comunicarea în limba romană, matematică, unde vor învăţa să numere de la 1 la 10 crescător şi descrescător, să cunoască cifrele şi formele geometrice simple, Lucrul manual şi artele vizuale, Educaţie pentru societate, Educaţie fizică şi sport, Tehnologii de informare şi comunicare - obiectul care îi va învăţa pe cei mici chestiuni elementare despre computer şi internet, opţional şi religie, obiect care a stîrnit la nivel naţional mai multe polemici. Cum primesc interlocutorii noştri introducerea acestui an pregătitor puteţi afla din sondajul următor.

Mioara, mămică, Focşani

„Nu cred că era nevoie de aşa ceva... Se creează o situaţie... complicată... mai ales că nu este obligatorie din cîte am înţeles, sau nu este o vîrstă obligatorie, mai exact... Se ajunge la situaţia ca într-o clasă să fie diferenţe între copii şi de cîte un an jumătate... Chiar nu înţeleg de ce se complică... pentru ce, cui foloseşte?? Nu sînt de acord, dar... nu am ce face... ne vom conforma deciziei ministerului...”

Valerica Sitaru, pensionară, Focşani

„Eu nu mai am copii de şcoală, dar am nepoţi care vor intra acum, acum la şcoală... Ce să spun... i-a zăpăcit de cap pe bieţii copii. Eu nu înţeleg de ce, Doamne iartă-mă!, nu lasă lucrurile aşa cum sînt!? Copiii mergeau la şcoală normal, cînd împlineau vîrsta şi acolo îi învăţa învăţătoarea să scrie, să citească, să vorbească, să zică Bună ziua! sau ce se mai învaţă la clasa întîi. Acum fug părinţii de la grădiniţă la şcoală, de la şcoală la grădiniţă... nici nu mai ştii...”

Gabriela Savin, profesor, Focşani


„Părerea mea e că părinţii nu trebuie să îşi facă probleme pentru clasa pregătitoare, pentru că se va face aceeaşi programă ca şi atunci cînd aceasta se desfăşura în grădiniţe. Din cîte ştiu, clasa pregătitoare se va organiza şi în grădinite şi în şcoli, în funcţie de spaţiu disponibil. Încă nu este foarte clar, dar ca şi programă va fi la fel. Şi, din cîte am înţeles şi în şcoală, acolo unde este posibil şi există fonduri, clasele se vor amenja ca şi în grădiniţă, iar unde nu există această posibilitate vor rămîne copiii în grădiniţe.”

Matei, cetăţean îngrijorat, Focşani

„Ce e nebuneala asta cu grupe pregătitoare, clase pregătitoare!? La ora actuală sînt nişte probleme în învăţămînt fantastice! Copiii nu mai au motivaţia studiului, cadrelele didactice sînt din ce în ce mai slab pregătite, învăţămîntul particular este preocupat doar de stors bani, cu acordul statului, şi scoate tineri total nepregătiţi... şi pe noi ne preocupă dacă cei mici tre’ să înveţe „Tatăl nostru” acasă, la şcoală sau la grădiniţă... O aiureală!”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu
www.ziaruldevrancea.ro – opinii de la cititori
Lala
Toate aceste ,,materii" se fac de foarte multă vreme la grădiniţă şi cu rezultate foarte bune datorită prefesionalismului de care dau dovadă d-nele educatoare! Învăţătorii pot confirma aceasta! Nimic nou! Nici măcar educaţia religioasă care se face la grădiniţă de către educatoare şi prin participarea preoţilor la diferite întîlniri cu preşcolarii dar şi prin participarea copiilor la slujbele de la Biserică. Formele geometrice le ştiu de la 3 ani, de numărat- numără de la 4-5 ani, dar fac mult mai mult decît atît! Şi cînd te gîndeşti că la grădiniţă aveau şi infrastructură şi cadre didactice cu pregătire superioară!

Elena
Ce să mai comentăm? Nu e nimic nou, e programul de grădiniţă normal. Dar ca să se zică, că s-a mai facut ceva şi în învăţămînt. O mare prostie să chinui copiii să folosească un mobilier care nu e adaptat vîrstei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.