Jurnalism cetatenesc

ATAVISMELE ISTORIEI LA ROMÂNI

Ziarul de Vrancea
10 feb 2012 5400 vizualizări
Craii de Curtea-Veche

    Pierzînd bătălia cu turcii din 1711 de pe Prut, Dimitrie Cantemir l-a urmat pe ţar la Moscova, devenind unul din principalii sfetnici ai acestuia. Întrebarea pe care ne-am pus-o mereu se pare că este fără răspuns: dacă pierdeau turcii, ar fi înfăptuit domnul Moldovei reformele prin care Petru cel Mare a modernizat Rusia?
    Mergînd cu 220 de ani în urmă, în decembrie 1791, ajungem la războiul dintre ruşi şi turci, încheiat la Iaşi printr-un tratat care fixa frontiera intereselor lor pe Nistru, deşi armatele lui Suvorov îi căsăpiseră pe turci la Plăineşti (azi Dumbrăveni) la 22 septembrie 1789. Afirmînd de curînd că „victoria trupelor ruseşti a fost un pas important spre independenţa statului român“ în faţa statuii lui Suvorov de la Dumbrăveni, ambasadorul rus ne cam răscoleşte istoria, omiţînd tocmai ceea ce noi nu putem uita: între octombrie 1788 şi decembrie 1791 Moldova n-a avut domnitor, fiind sub ocupaţie rusească, situaţie repetată între 1806 şi mai 1812, pentru ca între mai 1828 şi aprilie 1834, trupele ruseşti să ocupe ambele provincii (şi să aplice Regulamentul organic).
    Încheierea păcii între cele două imperii în ziua de 16 mai 1812 la Bucureşti a rupt din trupul Moldovei teritoriul dintre Prut şi Nistru, aflat, cu excepţia a 22 de ani, şi azi în afara ţării. În anul viitor se vor împlini 200 de ani de la acest rapt: ambasadorul rus, cel de anul acesta sau altul, ne va blagoslovi cu acelaşi cuvinte? Nu de alta, dar în 2012, tot în decembrie, se vor împlini 135 de ani de la capitularea turcilor la Plevna, cînd Osman-Paşa i-a predat sabia colonelului român Mihail Cerchez, nu generalilor ruşi.
    Şi tot la anul, în aprilie, se împlinesc o sută de ani de la vizita lui Mateiu Caragiale la Dumbrăveni (pe atunci Plăineşti), pentru a vedea locul unde avea să se ridice monumentul lui Suvorov. Oprirea scriitorului în Vrancea se întemeia pe promisiunea şambelanului Boris Arseniev, însărcinat cu afaceri la Bucureşti, care îi promisese o decoraţie rusească. În plin An Internaţional Caragiale (un veac de la moartea dramaturgului) îl vom cinsti la fel pe Alexandr Vasilievici Suvorov?
    Cînd românii din Basarabia începeau să simtă în ceafă răsuflarea crailor de la răsărit ajunşi în 1791 la Nistru, fraţii lor din Transilvania înaintau lui Leopold II un memoriu în care „întreaga naţiune română din Ardeal“ cerea drepturi egale cu celelalte trei naţiuni privilegiate. După 220 de ani, românii simt aceeaşi apăsare în ceafă cînd plătesc gazele ruseşti şi se roagă de austrieci să nu-şi repatrieze capitalul băncilor, cu ochii pierduţi pe sondele de petrol concesionate lor aproape pe gratis...

                            Prof. Valeriu Anghel






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
cetateanu , acum 4460 zile, 17 ore, 51 minute, 6 secunde
Daca Suvorov tot mai sta la noi,ar trebui trimes cand se negociaza gazul,sau sa spuna ce bun ai vinul de Vrancea.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.