Jurnalism cetatenesc

ATAVISMELE ISTORIEI LA ROMÂNI

Ziarul de Vrancea
1 feb 2012 867 vizualizări
Un veac de prăbuşiri în noi

    Aflaţi la guvernare din ianuarie 1911, conservatorii lui Petre P. Carp preconizau încheierea unui acord bilateral cu grecii, care să garanteze schimburile economice. Opoziţia liberală şi conservator-democraţii lui Take Ionescu tot vociferau împotriva guvernului. „Nişte cretini“ – zicea Barbu Ştefănescu Delavrancea, care îi părăsise pe liberali în 1899 şi trecuse la conservatori, acum în executiv.
    Cum guvernul mai avea de trăit doar şase luni, toate propunerile acestuia erau criticate vehement de opoziţie. O revistă situa România pe locul al treilea în Europa la numărul de vite, dar creşterea şi îngrijirea lor erau lamentabile. Caii pentru armată veneau din Austro-Ungaria şi Rusia, vacile erau aduse din Germania şi Elveţia, producţia agricolă excepţională la porumb nu se regăsea în ieftinirea preţurilor.
    Între timp, conservatorii încercau, fără succes, o reformă administrativă: împărţirea ţării în şase regiuni (Transilvania era la unguri), conduse de guvernatori. S-ar fi descongestionat, ziceau ei, Ministerul de Interne, Ministerul de Finanţe, Ministerul Lucrărilor Publice şi Domeniilor.
    Prezenţa aleşilor poporului la şedinţele Parlamentului era în jur de 60-70 la sută, mulţi lipsind „fără arătare de motive“. Un liberal de onoare demisiona din partid pentru că în lupta electorală din judeţul Argeş, de unde era, se declarase independent, dar îi susţinuse făţiş pe conservatori.
    Colaborarea în fapt între partide exista pînă la nivel înalt. Primul-ministru Petre P. Carp desemna un liberal într-o comisie bugetară a Parlamentului pentru că era deştept, Al. Marghiloman, care îl învinovăţise pe generalul Averescu (ministru de război în guvernarea liberală) de reprimarea sîngeroasă a răscoalelor din 1907 era numit acum şeful Marelui Stat Major al armatei.
    Biserica e în continuare în atenţia publicului, accentuîndu-se acuzele de imoralitate aduse de un episcop împotriva mitropolitului primat Mironescu. La Constanţa, Cazinoul era „hidos, în stil rococo şi cu closete murdare“, cafenelele pline de muşte şi peste tot anunţuri cu „nu beţi decît apă fiartă“.
    În plan extern, italienii îi băteau pe turci în Tripolitania (Libia de astăzi), războiul aducînd pagube serioase comerţului românesc pe mare prin întîrzierea ori suspendarea curselor care transportau cereale şi cherestea.
    Credeţi că peste 100 de ani se va scrie despre români altfel?


Prof. Valeriu Anghel




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.