Jurnalism cetatenesc

„Aştept ca politicienii să fie oameni deştepţi, integri şi pricepuţi”

Ziarul de Vrancea
31 ian 2012 787 vizualizări
Pe fondul protestelor anti-guvernamentale din Piaţa Universităţii, societatea civilă din Romania a ieşit din apatie şi a propus un contract cu clasa politică, document care se doreşte a fi amendat de cetăţeni. Romaniacurata.ro propune refacerea sistemului promovării pe merit la temelia administraţiei publice, prin eliminarea numirilor pe bază de pile politice. Combaterea corupţiei, transparenţa administraţiei şi implicarea în supravegherea activităţii acesteia a societăţii civile sînt alte principii care stau la baza acestui contract aflat în dezbatere pe net în aceste zile. Ziarul nostru aşteaptă părerile cetăţenilor cu privire la acest demers.

Claudia Maricica Bunădimineaţa, casnică, Focşani

„Eu aş vrea să se schimbe totul! Am doi copii, nu am soţ… mă descurc foarte greu! Vreau să se ieftenească alimentele, îmbrăcămintea, pentru că eu nu am posibilităţi. Aşa vrea să ajung la Dan Diaconescu, dacă se poate, să îi spun cazul meu… Dan Diaconescu este o soluţie pentru ţara noastră, aş vrea să fie el la putere. Cu Băsescu nu se mai poate! Deci eu aş vrea preţuri mai mici, asta mă doare cel mai tare!”

Lică Tatu, fără ocupaţie, Tătăranu

„Oamenii politici ar trebui să se pună în locul nostru, să trăiască de pe poziţia noastră, la nivelul nostru de trai. Ca în proverbul „ce ţie nu-ţi place, altuia nu face”. Ar trebui o colaborare mult mai bună între clasa politică şi cetăţeni. Să fie aceeaşi lege pentru toţi… Noi am învăţat, şi aşa este şi civilizat, că legea să fie una pentru toată lumea. Imnul nostru spune „Deşteaptă-te romane!”… Practica ne omoară... Ei vorbesc mult, promit… pot vorbi şi eu aşa… pe urmă spun că au greşit… Am avut colegi care nu ştiau să se semneze cînd au terminat liceul şi acum sînt pe nişte funcţii… graşi…”

Iulian Vîrlan, operator linie îmbuteliere, Focşani

„Eu mi-aş dori mai multe locuri de muncă, salarii decente, în Sănătate să fie cît mai multe ambulanţe, dotări, medicamente… Acum dacă vrei să te duci să faci un control trebuie să plăteşti. Astea sînt principalele mele nemulţumiri şi cred că cei care sînt în politică pot influenţa aceste aspecte.”

Liviu, economist, Focşani


„Este necesară o împrospătare a clasei politice, dacă nu o schimbare din rădăcini. Din păcate, în momentul de faţă, clasa politică este în cea mai mare parte reprezentată de indivizi care nu au altă ocupaţie, care nu au avut altceva mai bun de făcut şi prin şmecherie şi tupeu ies în faţă şi se îmbogăţesc peste noapte. Eu aştept ca politicienii să fie oameni deştepţi, integri, pricepuţi în domeniul lor de activitate, domeniu în care să îşi spună părerea. Nu mai vreau neaveniţi puşi pe diverse funcţii pentru că de aici pînă la haos este doar un pas.”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu
www.ziaruldevrancea.ro – opinii de la cititori

Vali
Principiile societăţii civile mi se par foarte corecte. Această societate trebuie să aibă rolul de arbitru între Putere şi Opoziţie, care în momentul de faţă e blocat. Dacă aceste principii sînt bune, nimeni nu a luat o iniţiativă; cine o organizează în Focşani, unde este sediul, cum se fac înscrieri  (…) Dacă cei din societatea civilă vor fi mulţi, că de fapt foarte mulţi nu fac parte din partide, societatea civilă se poate impune în societate. Să organizeze proteste cînd se fac terenuri de sport în păduri, cînd se înlocuiesc borduri, se construiesc scene pe mii de euro, săli de sport la ţară etc.

db
(…)Domnii care au conceput documentul ne descriu o lume imaginară în care ar dori dînşii să trăiască fără să spună cum s-ar putea realiza aşa ceva şi împingînd responsabilitatea construcţiei pe umerii clasei politice. (…) Pragmatic vorbind deocamdată posturile se dau la rude, pe şpagă sau pentru alt gen de servicii. Fiecare politician vechi îşi calculează exact cît poate să scoată din traficul de influenţă ca să ştie cîţi bani poate băga în campanie. Domnii de la societatea civila propun ca respectivul să nu mai scoată nimic şi să rămînă cu pierderea. De ce ar face cineva aşa ceva? Pînă cînd nu se răspunde la astfel de întrebări, din păcate, lumea cerută de dînşii rămîne doar un deziderat.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.