Jurnalism cetatenesc

De-a rîsu plînsu’

Ziarul de Vrancea
11 ian 2012 1342 vizualizări
Filozofia vînzătorului care trebuie să îţi dea rest

 Atunci cînd vorbim de preţuri care nu se rotunjesc, vînzătorii sînt puşi în faţa unei dileme privind restul pe care să-l dea cumpărătorului. Mă refer la tranzacţia obişnuită atunci cînd te duci să cumperi un produs  cu bani. Nu e vorba de troc.
Te întreabă dacă nu ai bani potriviţi. Dacă tu, cumpătătorule, te poţi duce în altă parte să faci  rost de bani mai mărunţi. În alte cazuri spune că nu are rest şi îţi oferă altceva în schimb: o bomboană, o caramea, ţigări nu are voie, etc. Se scormoneşte prin buzunare sau prin cutia de bani, doar, doar ai renunţa la  rest. Mulţi cumpărători grăbiţi renunţă iar alţii dintr-o mărinimie epatantă nici nu se mai uită ce ar trebui să primească ca rest. Această categorie este mult apreciată de vînzătorii de magazine de cartier sau alte „boutique”-uri unde casa de marcat este o amintire. Astea sînt doar cîteva aspecte.
Fără a fi cîrcotaş, consider că aici nu e vorba de datul restului la o sumă de bani, ci de respectul care trebuie să-l aibă un vînzător faţă de cumpărător.

ITM-ul şi artificiile.... ”sula şi Prefectura”!!!

Nu avem nimic împotrivă ca angajaţii ITM să efectueze controale la agenţii  economici care comercializează produse pirotehnice dar să se explice clar ce se are în vedere.
Înţelegem că vînzarea acestor produse este legală  în condiţiile în care comercializarea se face doar în spaţii amenajate.
Ideea  este că efectul articolelor pirotehnice este acelaşi chiar dacă provin dintr-un supermarket,”boutique” sau  sunt vîndute  pe stradă de  ambulanţi. ITM-ul ar fi avut alte probleme legate de problemele specifice muncii, dar fiind de sărbători, s-a considerat că mai importante sînt pocnitorile şi artificiile.
Articolul apărut după terminarea sărbătorilor bifează o activitate a ITM-ului  tardivă dar să sperăm că va fi  valabilă pentru revelionul anului  2013.


Florin MANOLESCU –Asociaţia SOS Focşani


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Manolescu Florin, acum 4496 zile, 19 ore, 38 minute, 34 secunde
Ideea este că sub protecţia anonimatului se pot spune multe.Eu voi continua să îmi spun părerile. IP-urile care mă denigrează provin de la o serie de calculatoare provenite din reţele citeste integral
relu, acum 4496 zile, 21 ore, 22 minute, 30 secunde
Un articol coerent.Ma mira ! A fost treaz Manolescu ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.