Jurnalism cetatenesc

„Cred că aceste sărbători sînt în primul rînd unele ale dăruirii”

Dana Chiorescu
26 dec 2011 1052 vizualizări
Era consumatorismului ne-a acaparat cu totul pînă la a uita adevăratele valori, semnificaţia sărbătorilor şi rolul lor în viaţa noastră. Alergăm de la un magazin la altul, cumpărăm, cumpărăm, iar cumpărînd ne creem doar o senzaţie de vid, fără a pune bucăţica de suflet. Că sîntem sau nu credincioşi, Crăciunul înseamnă întoarcerea la echilibru şi bunătate. Dacă Moşul cu barbă este întruchipat de milioane de taţi şi bunici pe toată suprafaţa pămîntului, spiritul Crăciunului este doar unul şi nu dispare odată cu maturizarea. Bucuria de a face un dar şi surpiza cu care ne aşteptăm darurile nu trebuie să dispară indiferent de vîrstă. Ce reprezintă pentru interlocutorii noştri Crăciunul puteţi afla din sondajul următor.

Gheorghiţă, muncitor, Focşani


„Ce să însemne?! Este o sărbătoare foarte mare... Ne întîlnim cu copiii, mîncăm, bem, ne bucurăm... şi gata, trece Crăciunul. Cît e doar!? Cîteva zile... Trece asta.... vin altele...”

Dorica Luchian, pensionară, Focşani


„Este o sărbătoare importantă, ziua Naşterii lui Iisus, în primul rînd. Din această perspectivă reprezintă un nou început. În plan personal, este o ocazie fericită, ne întîlnim toată familia, ne vedem copiii, nepoţii, prietenii, rudele... Este bucuria pomului de iarnă, cu steluţe, cu globuri, cu culori ceea ce ne dă o stare de fericire, de linişte. Ne bucurăm de venirea Moşului care aduce daruri, indiferent de valoarea lor. Colinda copiilor ne bucură... În concluzie, o sărbătoare foarte importantă.”

Ilinca, inginer, Focşani

„Este una din primele sărbători ale iernii care aduce bucurii în fiecare familie. Cu această ocazie se facem şi bilanţul anului ce a trecut şi planurile pentru anul care vine. Crăciunul reuneşte întreaga familie, făcîndu-ne să uităm de necazurile sau neîmplinirile care au fost în cursul unui an, bucurîndu-ne în schimb de realizările avute, începînd de la copii şi pînă la părinţi. Cu o lună înainte de începerea sărbătorii oamenii se pregătesc pentru ea, atît spiritual cît şi fizic, înlăturînd tot ce este rău atît din casă cît şi din suflet şi căutînd să încarce sufletul numai cu bucurii şi cu linişte. Şi cred că aceste sărbători sînt în primul rînd unele ale dăruirii.”

Cristina Olaru, bibliotecar,  Focşani

„Din păcate Crăciunul a devenit pentru mine obositor, cumpărături, oboseală, agitaţie, bani cheltuituiţi şi uiţi de fapt pentru ce faci toate astea... Nu mai ajungem la biserică şi uităm să simţim spiritul sărbătorilor aproape... Cea ce simţeam vis a vis de Crăciun în copilărie... pare pierdut... undeva în timp.”

Elena, Focşani


„Ador această sărbătoare dar din păcate parcă apuc din ce în ce mai puţin să mă bucur de ea. Totul se petrece în fugă, nu am timp să fac tot ce îmi doresc, să pregătesc toate mîncărurile şi cadourile aşa cum îmi doresc... şi tot aşa... În esenţă, este o sărbătoare minunată prin tot ce reprezintă, prin mesajul pe care ni-l transmite dar pe care... îl simţim din ce în ce mai puţin.”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.