Jurnalism cetatenesc

„Piaţa este accesibilă dar foarte puţină lume care cumpără”

Dana Chiorescu
22 dec 2011 1109 vizualizări
Crăciunul bate la uşă şi una dintre preocupările preferate ale noastre, ale romanilor în special, cînd vine vorba de sărbători, este pregătitul bucatelor. Liste peste liste de cumpărături, de feluri de mîncare dar de învitaţi... din ce în ce mai puţini. Că avem, că n-avem, că ne-a tăiat Guvernul din pensii, salarii sau indemnizaţii, ceva trebuie să punem pe masă pentru că aşa e creştineşte. Ce au gătit sau şi-au propus să gătească gospodinele şi cum au găsit piaţa acum, în preajma sărbătorilor, puteţi afla din sondajul următor.

Irina Gogu, bibliotecar, Focşani

„Nu am pregătit nimic, de-acum... Oricum, mîncăruri tradiţionale. Puţine dar bune, avînd în vedere bugetul care este destul de mic. Nu ne permitem ca în alţi ani să extindem, să avem musafiri de exemplu, să mergem în vizită... ne limităm la strictul necesar, în familie şi... cam atît. E un an mai special din punct de vedere financiar. Lucrînd în sistemul bugetar... atît ne permitem. Piaţa este accesibilă ca şi preţuri dar foarte puţină lume care cumpără. Chiar sînt preţuri mici dacă ne uităm la legume. Nu reţin să mai fi văzut cartoful la 70 de bani kilogramul. La fel morcovul, varza... foarte ieftine. Carnea e mai scumpă... şi nici nu e foarte indicată pentru sănătate.”

Marinela, pensionar medical, Focşani

„Nu am pregătit deocamdată... de-acum în colo. Sărmăluţe, caltaboş... toate tradiţionale. Bugetul este foarte mic! În plus, sînt şi copiii plecaţi... nu ne mai trebuie sărbători... Degeaba sînt nepoţii dacă nu sînt copiii. Cozonac nu fac, mi-au trimis copiii. Am scăpat anul ăsta.”

Maria, pensionară, Focşani


„Nu pregătesc nimic... sînt necăjită... Am avut casă dar am vîndut-o... stau la fiică-mea... Ea o să pregătească dar ce vrea ea, cînd vrea ea... Sînt sărbători triste...”

Elisabeta Moroiu, pensionar, Focşani

„Ce ştie toată lumea: ba sărmăluţe, ba o răcitură, fripturică, cîrnăciori... Special nu facem nimic pentru că nu prea sînt bani. 3 milioane jumătate... deja s-au cheltuit pe medicamente. Noroc de copii, de nepoţi că ne mai ajută că altel... Ar fi bine de s-ar mai gîndi şi la noi primul ministru, nu numai la ei cu trăistele de bani... noi sîntem amărîţi, pensionarii... Credeţi că nu realizează? Realizează dar nu îi doare în spate deloc. ’Or să mai fie votări, dar nu îi mai votăm cît îi lumea! Piaţa este acceptabilă. Preţurile sînt ... ca pentru toate buzunarele... cumpărăm ce să facem..”

Liliana, economist, Focşani

„Aştept cu bucurie sărbătorile dar cu gătitul... mai slăbuţ. De obicei gătesc fie mama, fie soacra... oricum nu eu. Anul acesta plecăm să petrecem sărbătorile în zona Bran- Moeciu... la o pensiune agroturistică şi acolo, cu siguranţă, vom fi trataţi cu tot felul de bunătăţi.”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.