Jurnalism cetatenesc

De-a rîsu’ plînsu’

Ziarul de Vrancea
15 dec 2011 2857 vizualizări
Diferenţa dintre un cămătar şi un bancar !?

Conform DEX, un „cămătar” este cel care îţi acordă împrumut  în schimbul unei camete. Ce este camăta? Conform aceluiaşi dicţionar, „camăta” este o dobîndă excesivă. Dar nu ilegală pînă la la aplicarea legii care a întîrziat să se adopte. Bancarul e cel care îţi dă împrumutul la bancă. O apropiere teoretică.
La un cămătar te poţi duce oricînd să împrumuţi bani. Programul este non-stop. La bănci, e programul de 8 ore cu „week-end”. Avantaj cămătarul!
Un cămătar îţi prezintă înţelegerea foarte clar. Atît dobîndă cît şi termenii clari de rambursare a împrumutului. La bănci trebuie să semnezi contracte ale căror clauze nu prea sînt înţelese şi nici explicate clar în scris. Contracte „stufoase” pe care omul le parcurge mai greu înainte să le semneze. La cămătar poţi sau nu să pui gaj casa, la bancă e musai. Iar avantaj cămătarul!
Procesele cu clauze abuzive de contracte emise de bănci au avut cîştig de cauză în instanţă. Pentru cămătari nici nu s-a pus problema de astfel de procese.
Cămătarul nu te trage de mînă, nu-şi face reclamă prin televiziune, ziare, reviste sau pliante prin cutia poştală. El ştie unde poate fi găsit, nu are un birou luxos şi tremură prin locuri mai mult sau mai puţin populate şi neîncîlzite.
În concluzie, avantaj  la Cămătaru, Balaci, Cîrţu, Crişan,etc. Echipa de aur! Care a dat multe goluri!

Florin MANOLESCU-Asociaţia SOS Focşani


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.