Jurnalism cetatenesc

„Pentru mine, ACASĂ e în Romania”

Dana Chiorescu
2 dec 2011 1434 vizualizări
Mii,zeci de mii de vrînceni se află departe de casă pentru a-şi cîştiga pîinea, pentru a duce o viaţă mai bună, fiind nevoiţi să trăiască printre străini. Sînt în Italia, Spania, Franţa, Germania, Grecia, Turcia, Austria, America, Noua Zeelandă sau Canada ori prin alte colţuri ale planetei. Pentru ei, acasă este în Romania, pur şi simplu pentru că aici nu sînt consideraţi străini, pentru că aici pot simţi romaneşte. Iată cîteva dintre gîndurile lor:

Adrian Şerban, Londra

„Romania este acolo unde se află un roman... Romania este în sufletul tău. Romania este ţara unde ne-am născut şi unde avem puternic ancorate rădăcinile noastre firave şi ale strămoşilor noştri din care cu mîndrie ne tragem. Romania din afară nu se vede, se simte... este ca o adiere de vînt, blîndă, pe care o simţi într-o seară de vară uitîndu-te pe cerul senin şi plin de stele... care binecuvîntează acest ţinut de poveste... atît de greu încercat. Trecînd peste ce simt eu că este Romania... şi încercînd să văd doar partea plină a paharului... nu simt că sînt plecat din ţară prea mult. Astfel, vorbesc limba romană indiferent unde mă duc şi cînd fac conversaţie cu străinii mai „scap” în mod voit şi cîte un cuvînt în romană... să se simtă că Romania este cu mine...:) Sînt mîndru că sînt roman şi oriunde vom merge sau voi lucra, nu voi uita să spun de unde sînt şi nu voi uita să spun cu mîndrie că sînt roman şi că mai sînt ca mine... că sîntem o naţie aleasă şi deosebită (aici cu siguranţă nu se încadrează ţiganii şi romanii care fură prin străinătate şi prin ţară, securiştii, politicienii lui peşte... demagogii... care au preferat ca în locul unei meserii decente să apară în prin plan şi să nu facă nimic nimic pentru Romania... şi alte categorii asemenea lor). Cu siguranţă un roman cu suflet de roman o va avea aproape, îi va preţui amintirea şi va vorbi mereu frumos de Romania... aşa cum este ea, cu bune şi rele.”


Cristina Enache, artist popular – Italia

„Romania e ţara în care m-am născut şi format ca om, e locul unde mi-s rădăcinile, amintirile, locul unde am învăţat să prind drag de frumosul tradiţiilor populare, de simplitatea oamenilor pe care eu aşa i-am perceput mereu. Pentru mine, Romania a rămas în suflet ca în perioada copilăriei şi adolescenţei mele. Sînt o optimistă sau o naivă dar aşa-mi doresc să o văd mereu. Important e că-mi aduce bucurie în suflet mereu cînd mă gîndesc la ce am în Romania şi la ceea ce mi-a dat. Chiar dacă sînt plecata din ţară de mai bine de 7 ani, vin în ţară mereu cu mare drag şi sper ca într-o bună zi să mă reîntorc acasă, deoarece pentru mine Romania e acasă. E trist să văd aici mulţi romani care-şi reneagă ţara şi uită de unde au plecat ...Sînt mîndra că sînt roman!!

Cristina Vulpe, psiholog, Anglia

„Am momente în care nu îmi vine să cred că nu mai sînt în Romania. Nu mi-am propus, nu mi-am imaginat niciodată că vom fi nevoiţi să plecăm. Sîntem în Anglia de mai bine de un an, avem tot ce ne trebuie din punct de vedere material, condiţiile de trai sînt excelente, civilizaţia este la cote înalte şi totuşi... ceva ne lipseşe. Cred că cel mai mult căldura oamenilor de acasă, şi nu mă refer doar la familia mea. Îmi iubesc ţara şi îmi iubeam existenţa. Încă mai sper ca această aventură numită Anglia să fie doar un episod din viaţa noastră, care să ne ajute să vedem lucrurile mai clar. Îmi plac toate ţările lumii dar doar să le vizitez. Pentru mine acasă e în Romania.”

www.ziaruldevrancea.ro – opinii de la cititori

MADALINA

Acum cîteva luni eram în Romania şi priveam în jurul meu cu dezamăgire şi scîrbă (cam dur termenul), dar acum sînt în Italia de aproximativ 3 luni să studiez aici un an de zile. Am avut marele noroc să am ocazia să mă duc acasă după o lună de zile şi astfel am putut observa diferenţele între ţara noastră şi Italia, care sînt majore!!! Chiar dacă noi nu sîntem la fel de civilizaţi ca cei de aici, sîntem rai unii cu alţii, invidioşi începînd de la prima treaptă socială pînă la ultima sîntem NOI! Sînt multe momente în care mi-e dor de Romania, pînă şi de lucrurile cele mai urîte, pentru că nu e deloc uşor să stai departe de familie şi de prieteni :( . Îţi vine să te dai cu capul de toţi pereţii cînd vrei să vorbeşti cu cineva aproapiat şi nu ai de unde să îl iei pentru ca esti departe.Intr-un fel ma bucur ca sunt departe pentru ca in scurt timp am invatat sa imi iubesc tara si cu bune si cu rele si cred cu tarie ca daca NOI ROMANII nu ne-am mai critica şi nu ne-am mai privi ţara într-un mod negativ şi că singura variantă pe care o vedem e aceea de a pleca în alt colţ al lumii s-ar putea schimba multe în bine. Trebuie să învăţăm, oricît de greu ar fi, să nu ne mai criticăm ţara atît de aspru, pentru că pur şi simplu ne jignim pe noi înşine indirect! Încă este timp să facem ceva pentru ţara noastră! Romania se vede extraordinar de frumoasă de departe şi aşa ar trebuie să o vedem cu toţii!!!

Nicoleta

Din Italia, Romania este frumoasă pentru că este şi Romania MEA!!!! Am plecat dezamăgită de Romania şi de romani, dar nu poţi să nu o iubeşti! Cu bune şi cu rele, Romania este a romanilor de pretutindeni. Cu toate că aici, de multe ori am auzit romani cărora le este ruşine să recunoască că sînt romani, în casele lor trăiesc şi simt romaneşte. Şi cînd auzi la tv o melodie romanească sau vezi o emisiune realizată în Romania îţi dau lacrimile ştiind cît de departe eşti de casa ta. Pastele sînt bune aici, dar mai buni sînt tăiţeii făcuţi de mama în casă. Pizza este bună aici, dar tot mai bună este cea făcută de mama, fără vreo reţetă anume şi arsă puţin în cuptor. Peisajele sînt frumoase însă niciunul nu se compară cu frumuseţea cu care Dumnezeu a binecuvîntat Romania. Romania, Vrancea, înseamnă mama, tata, rude, prieteni, copilaria mea, şcoala mea, profesorii mei, primii mei ani de muncă. Romania este CASA MEA!!!!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Mihai D, acum 4529 zile, 7 ore, 18 minute, 21 secunde
Vad un comment al unui adevarat roman. Jos cu golanii care ne-au furat tara, jos cu securistii, jos cu politicienii corupti! Din acest motiv pleaca saracii romani din tara si se chinuiesc afara sa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.