Jurnalism cetatenesc

„Ar trebui schimbată calitatea, nu produsele”

Dana Chiorescu
29 nov 2011 1030 vizualizări
Programul guvernamental “Laptele şi cornul” oferit preşcolarilor şi copiilor de şcoală generală a ajuns să nu mai hrănească elevii ci mai degrabă cîinii maidanezi sau, mai rău, să sprijine tomberoanele de lîngă unităţile de învăţămînt. Asta în special în mediul urban, pentru că la ţară, cei mai mulţi beneficiari ai gustării de la şcoală îl apreciază. Şi tocmai pentru că proiectul lansat în guvernarea Năstase nu şi-a atins ţinta, mai mulţi deputaţi vor să-l înlocuiască cu un “pacheţel” mai gustos şi mai nutritiv în limita a 1,17 lei/zi. Cum primesc această iniţiativă şi cu ce şi-ar dori să înlocuiască laptele şi cornul interlocutorii şi cititorii noştri puteţi afla din sondajul următor.

Ecaterina Hruşcovschi, contabilă pensionară, Focşani

 

„Depinde cu ce consideră că trebuie să înlocuiască. Laptele cu cornul sînt de mic dejun, trebuie tot ceva de genul acesta. Era foarte indicat aşa… laptele este foarte hrănitor pentru copii... Nu ştiu ce să zic că ar putea să le dea…. Poate pîine cu unt… dar untul se topeşte… un griş cu lapte…paste cu lapte… asta se dă dimineaţa la copii. Important este să fie pe gustul lor. Sînt interesaţi de copii să fie sănătoşi, să fie bine hrăniţi şi asta este foarte bine. Este următoarea generaţie şi trebuie să avem grijă de ei.”

Lenuţa Gurguiatu, confecţioneră, Focşani

 

„Cu ce vor să le înlocuiască? După părerea mea e bine să înlocuiască laptele şi cornul cu fructe. Le-au dat mere, dar le dădeau merele cele mai urîte şi cele mai mici. Ştiu de la fiica mea… Cele bune nu ştiu unde ajungeau. La lapte le mai dădeau şi bicuiţii aceia lipiţi şi din aceia mici… pe aceştia îi mînca, dar cornul nu, iar laptele niciodată. Nu era gustos, nu era bun. Probabil nu era de calitate. Cred că cineva de la inspectorat ar trebui să meargă să vorbească, să controleze de ce nu e laptele bun. Ar fi bine să le dea fructe, dar să fie de calitate. Bananele ar fi bune, dar sînt scumpe. Dacă la mere, care sînt de la noi şi sînt ieftine, le dădeau pe cele mai proaste… banane de unde?”

Iulian Popria, elev, Focşani

 

„Am primit în generală lapte şi corn. Îmi plăceau… Nu cred că ar trebui înlocuite. Eu mîncam şi laptele. Este foarte sănătos pentru copii. Sînt bune şi fructele, dar nu înlocuiesc laptele. Fiecare e cu treaba lui.”

Paul, operator calculator, Focşani

„Cred că mai bine ar interveni să verifice ce se întîmplă cu laptele acela. Dacă mergi şi cumperi o pungă de lapte nu se compară cu cel pe care îl primesc copiii. Eu asta aş întreba: de ce nu li se dă lapte de aceeaşi calitate? E un păhărel minuscul, de ce fac rabat de la calitate? Asta ar trebui schimbat, nu produsul. Ce să le dea? Sarmale, să fie mai consistent? Poate pentru copiii de la oraş, plini de mofturi şi de fiţe că de, e criză, nu o fi necesar, dar mergeţi să vedeţi la ţară cît se bucură cei mai mulţi de paharul acela de lapte cu corn. Repet: cu condiţia să nu ne batem joc de cei mici, dîndu-le să bea tot felul de prostii.”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu

www.ziaruldevrancea.ro – opinii de la cititori

Maria
Cred că Năstase a vîndut suficientă apă la pahar şi cornuri expirate. E de bun-simţ ca cineva să oprească porcăria servită copiilor în fiecare zi. E cazul ca cei mici sa aibă parte de o gustare sănătoasă. Felicitări!

Victoras
Mustea vrea să înlocuiască laptele şi cornul cu "gogoşi" :)) Au numai idei şi iniţiative bune deputaţii noştrii portocalii de Focşani, dar le-a cam ajuns joacă asta de-a politicienii... ne aşteaptă vremuri grele şi avem nevoie de oameni capabili în Parlament, nu de amatori.

Clasa 2
Este clar că aceşt(i) comentatori dinaintea mea nu au copii la şcoală şi nu ştiu ce înseamnă programul ăsta (care la început nu a fost o iniţiativă rău-intenţionată) cu laptele şi cornul, ce griji presupune pentru un părinte care este interesat de sănătatea copilului sau... Aş vrea mai întîi să văd cu ce se poate înlocui acest "laptele şi cornul" şi apoi să mă pronunţ dacă un program e mai bun sau altul...


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.