Jurnalism cetatenesc

„Trebuie să ştim şi alte limbi ca să putem pleca din ţară”

Dana Chiorescu
25 nov 2011 4115 vizualizări
În zilele noastre, să ştii cel puţin o limbă străină nu mai este o raritate. Engleza rămîne cea mai studiată limbă străină în învăţămîntul preuniversitar din România. Aceasta este urmată de franceză, germană şi spaniolă. Limbile străine deschid noi orizonturi, ajută la dezvoltarea intelectului şi înlesnesc comunicarea în ţară sau în călătorii în străinătate. Dacă acest lucru este aproape evident pentru tineri, cei trecuţi de prima tinereţe consideră că este prea tîrziu sau inutil. Chiar dacă România a înregistrat progrese în privinţa studiului limbilor străine în învăţămîntul primar, mai are mult pînă va ajunge la nivelul UE, unde jumătate dintre elevi cunosc cel puţin o limbă străină. Cît de importantă este învăţarea unei limbi străine pentru interlocutorii noştri puteţi afla din sondajul următor.

Anişoara Marcu, învăţătoare, Focşani



„Este foarte important, e necesar să ştii o limbă străină, mai ales de cînd am intrat în Uniunea Europeană! Noi, cei care nu am studiat decît rusa, am suferit. Nu cred că am mai putea învăţa de-acum… Nu mă opreşte nimeni, dar... poate nu mai e nici acelaşi interes… Rusa nu am unde să o folosesc. Tinerii conştientizează cît este de important să ştii o limbă străină, dar nu conştientizează Ministerul Învăţămîntului care a scos limba engleză la opţional şi au introdus-o abia la clasa a treia ca obiect de sine stătător.”

Eduard Marin, elev, Focşani



„Da, este foarte important să ştii o limbă străină, mai ales engleza. Dacă nu găsim de lucru la noi şi trebuie să plecăm în altă ţară, putem folosi limba engleză. Este cea mai vorbită limbă. Dacă nu va mai fi preşedinte Băsescu, rămîn în ţară oricum ar fi. Eu aş vrea să învăţ limba latină pentru că dacă ştii această limbă pe urmă poţi învăţa foarte uşor şi italiana şi franceza şi spaniola.”

Andrei Cucu, elev, Focşani



„Trebuie să ştim să vorbim şi alte limbi ca să putem pleca din ţară. Romania nu este cea mai bună ţară, nu ne oferă foarte multe posibilităţi. Este frumoasă, de frumoasă, dar nu găsim de muncă. Spre exemplu, în Italia se plătesc foarte puţin chestiile astea… gazul, curentul… În Italia poţi cîştiga în jur de 1500 de euro. Eu am stat în Italia… vorbesc în italiană, nu este o limbă grea. Engleza nu o ştiu la fel de bine, dar mi-am propus să o învăţ mai bine.”

Flavius Purdel, elev, Focşani


„Mie îmi place engleza, franceza… şi aş vrea să mai învăţ limba germană. La noi patronii sînt mai puţin darnici şi atunci sîntem nevoiţi să plecăm în străinătate. Trebuie să găsim o ţară mai modernă... care să ne ofere mai multe. Dacă nu sîntem plătiţi bine nu avem nici cum să ne întreţinem, nu mai vorbim de plimbat prin alte ţări. Se plăteşte mult şi la încălzire…”

Yunus Kandîr, elev, Focşani


„Eu am locuit în Turcia, dar nu conosc această limbă. Ştiu engleza şi aş vrea să învăţ şi japoneza. Nu am fost niciodată în Japonia, dar mi-aş dori foarte mult să merg deoarece Japonia şi China sînt ţări foarte frumoase, liniştite şi ce îmi place cel mai mult este că în aceste ţări electronica este foarte dezvoltată. În Romania este foarte scump totul şi se cîştigă foarte puţin.”

Vasile, bunic, Focşani

„Am făcut opt ani de rusă şi de franceză. Mai ştiu cîte ceva din ambele, dar nici una nu îmi foloseşte. Mi-ar plăcea să vorbesc engleza. Mai stau cu nepotul meu cînd învaţă dar… de la o vîrstă nu se mai învaţă aşa uşor ca pe vremea cînd eram elevi.”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.