Jurnalism cetatenesc

„Nu e corect să dea mai mulţi bani pentru întreţinerea unui cîine decît a unui copil”

Dana Chiorescu
23 nov 2011 1528 vizualizări
Camera Deputaţilor a adoptat Legea privind cîinii comunitari. Actul normativ a fost adoptat după mai multe luni de amînări. Proiectul prevede că eutanasierea cîinilor fără stăpîn se va putea realiza după ce autorităţile locale vor consulta populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier şi că toţi cîinii vor fi "cipaţi". Potrivit textului normativ, consiliile locale vor avea obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, servicii specializate pentru gestionarea cîinilor fără stăpîn şi vor trebui să amenajeze şi să suplimenteze din fonduri proprii adăposturile publice pentru cîini. Cîinii vor fi ţinuţi în adăposturile înfiinţate de consilii timp de 30 de zile, cu excepţia celor revendicaţi de proprietari. În situaţia în care după expirarea termenului de cazare cîinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, aceştia pot fi păstraţi în adăposturi, returnaţi în teritoriu, eutanasiaţi sau se poate găsi o soluţie combinată, conform hotărîrii consiliilor locale, după consultarea comunităţii respective. Care ar fi cea mai bună metodă de a rezolva această problemă, în opinia interlocutorilor şi cititorilor noştri puteţi afla din rîndurile următoare.

Zanfira Motoc, pensionară, Focşani

„Cetăţenii ce putere au? Noi spunem ce să facă ei cu cîinii, dar ori fac aşa? Cei care pot să adopte, să adopte, iar ceilalţi să fie ţinuţi într-un parc special amenajat, sterilizaţi… pînă se termină. Oricum de adunat de pe străzi e necesar pentru că latră de nu te poţi odihni, alteori muşcă... Nu trebuie să fie lăsaţi pe străzi, dar nici să îi omori aşa… fără suflet. Nu e corect nici să dea mai mulţi bani pentru întreţinerea unui cîine decît cei daţi pentru întreţinerea unui copil… Asta la nivel de primărie trebuie hotărît…”

Alina, educatoare, Focşani

„Nu am nimic cu căţeii… Eu am cîine acasă, am şi pisică... Sînt şi unii agresivi, este adevărat… Dacă îi luăm de pe stradă, unde îi ducem? Dacă padocul existent este insuficient să mai facă unul, să fie ţinuţi corespunzător. Am auzit că vor să pună cîte o statuie în fiecare sens giratoriu, aşa că, decît statui, mai bine adăposturi la cîini. Sînt multe care ne trebuie… spre exemplu un parc pentru copii. Deci dacă au bani, să le facă pe toate.”

Ionuţ Stanciu, şofer, Focşani

„Ar trebui să îi ducă într-un loc. Nici să îi ucidă, dar nici să îi lase să se chinuie sau să atace oameni. Seara sînt chiar periculoşi, mai ales că umblă în haite. Cînd sînt mulţi… e cam greu să nu îţi fie frică de ei. Sînt cam periculoşi. Trebuie să facă un adăpost ceva pentru ei. Dar nici să dea o grămadă de bani… cu banii aceştia se pot face multe. Poate sterilizatul e bun, dar şi asta este costisitor. Trebuie şi oameni competenţi pentru aşa ceva…”

Liliana, mămică, Focşani

„Nu am nimic cu cîinii, nu sînt pentru omorîrea lor dar… ceva trebuie făcut. Or fi şi ei suflete, dar copiii noştri ce sînt? Problema este deosebită din cauza înmulţirii lor, pentru că nu s-au luat măsuri la timp. Şi cu cît vom tergiversa rezolvarea problemei, cu atît va fi mai mare şi vor fi necesare sume mai mari. Nu sînt dispusă, ca cetăţean, să se aloce sume foarte mari pentru întreţinerea lor. Cred că trebuie să fim tranşanţi: cei bolnavi eutanasiaţi direct, ceilalţi adoptaţi sau...”

www.ziaruldevrancea.ro – opinii de la cititori

Cetăţeanul

Detest PDL-ul în special şi în general politicienii - cel mai mare rău pe capul bietei ţări dar consider acest proiect de lege ca fiind imperios necesar şi de bun simţ. Cu toate că sînt sceptic că va fi adoptată şi mai ales promulgată de Băsescu - deh, se pierd nişte voturi la această afacere, sper să devină lege şi mai ales să se aplice. De fapt despre ce vorbim? Despre haitele de cîini fără stăpîn care mişună nestingherite printre noi şi care dacă ai neşansa se mai şi dau pe lătrat sau muşcat!!! Despre haitele de cîini fără stăpîn de pe alei, parcuri, maidane sau pur şi simplu de pe stradă sau printre noi pe trotuar!!! Haideţi să ne respectăm reciproc... iubitorii de animale şi oamenii obişnuiţi. Iubeşti animalele şi te ţine buzunarul – poţi să ai sute de cîini în padocul personal, dar respectă şi dreptul celuilalt de a merge pe stradă sau parc fără frica flagelului cîinelui vagabond. În ce ţară normală, civilizată mai există astă anomalie!!!??? E ,,brand.ul'' nostru de ţară,...de nivel de civilizaţie. Ar fi multe de scris dar... fapte nu vorbe. Normal că se merge pe referendum, şireţii noştri politicieni nu îşi pot asuma riscul pierderii de voturi. Şi dacă tot este pe consultarea populatiei, haideţi oameni buni să spunem lucrurilor pe nume: In condiţiile stipulate clar în lege... sînt PENTRU eutanasiere.

Niculae
Adunaţi odată haitele de cîini de peste tot!Nu sîntem în siguranţă! Cine ne apără cînd în cale apar ditamai dulăii, că nu ştii încotro să apuci de spaimă!? Trăim exact ca în lumea a III-a. Iubitorilor de cîini vagabonzi, luaţi-i la voi în casă la curte....nu la bloc... !!

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
LILIANA POPESCU, acum 4541 zile, 15 ore, 49 minute, 8 secunde
Ce cred eu? Cre dca aceste animale deosebite sunt marii nostri prieteni care nu au decat inteligenta , nu pot vorbi sa spuna ce ii doare , nu-si pot gati singuri au nevoie de hrana si ingrijire .Cum citeste integral
dalida, acum 4546 zile, 18 ore, 56 minute, 52 secunde
Locuiesc in centru, chiar langa piata si intr-o zi, acum vreo saptamana cred, o ditamai haita de vreo 12 caini s-a insirat dintr-odata dinspre Romtelecom. Si niste namile, nu cine stie ce ogaranii. citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.