Jurnalism cetatenesc

„Nu mai ştim să preţuim pămîntul”

Dana Chiorescu
22 nov 2011 1286 vizualizări
Mii de hectare de teren arabil din Vrancea sînt pîrloagă.Ca o ironie a sorţii,la nivel mondial se vorbeşte de foamete, iar la noi pe terenurile fertile cresc buruieni cît casa. Oamenii se plîng că nu au bani să îşi lucreze pămîntul, însă autorităţile spun că suprafaţa de teren nelucrată s-a redus faţă de anul trecut din pricina legii care prevede amenzi pentru ogoarele lăsate pîrloagă. Acestea sînt cuprinse între 200 şi 400 de lei pe hectar nelucrat. Cum explică interlocutorii noştri situaţia puteţi afla din sondajul următor.

Mariana Iamandei, învăţător, Focşani



„Am auzit… O parte nu lucrează pentru că sînt prea bătrîni şi nu au bani – cea mai mare parte -, iar altă categorie este reprezentată de cei care au profitat de subvenţia de la stat, au luat-o, s-au prefăcut că lucrează şi de fapt terenurile au rămas aşa, în timp ce ei au beneficiat de subvenţii foarte mari, mai ales că au avut şi suprafeţe foarte mari. Lucrările agricole sînt foarte scumpe şi bătrînii nu îşi permit cu pensia pe care o au să le plătească. Cei care au luat fonduri fără să lucreze pămîntul să fie amendaţi, dar bătrînii care nu au cu ce să lucreze... La 4 milioane pe hectar … preferă să plătească amenda. Cei în vîrstă cred că ar trebui să îşi dea terenul în arendă. Nici să îl vîndă nu este o soluţie, pentru că vor avea nevoie de el mai tîrziu copiii şi nepoţii. Vînzîndu-l profită cei "din afară" care au luat sute de hectare la preţuri de nimic. E bine să avem pămînt, ceva din care să ne putem întreţine familia pentru că nu ştim ce va fi mîine. Pămîntul trebuie păstrat, poate moştenitorii vor avea posibilitatea să îl muncească şi să profite de recolte. Satele sînt îmbătrînite… poate se vor întoarce 5% din cei care au plecat şi… străinii au profitat…”

Dumitra, casnică, Focşani


„Probabil nu au avut cu ce să lucreze pămîntul şi l-au lăsat aşa. Nu este corect să îi amendeze! Dacă ar avea cu ce să îl lucreze, l-ar lucra, pentru că oamenii iubesc pămîntul. La cei care au bani rentează să faci agricultură... La ceilalţi… nu e nici o afacere. Decît să îi amendeze pe cei care nu îl lucrează, cred că mai bine ar plăti preţuri bune producătorilor, ca să aibă oamenii motivaţie să facă agricultură. Dacă nu scoate nimic pe munca lui, pentru ce să mai bage bani omul şi să mai trudească?”

Viorica, pensionară, Focşani


„Dacă lumea nu are posibilitatea să îl lucreze, ce să facă? Eu zic că s-a făcut o prostie că s-a dat pămîntul înapoi la oameni. Ar trebui să se asocieze, să administreze cineva şi… pe parcurs vor fi şi rezultate. Nu trebuie să se teamă oamenii de asociaţii. Dacă îl laşi aşa, în paragină, şi cresc buruienile pe el, ce cîştig ai? E mai bine? La colectiv erai obligat să munceşti, dar dacă faci o asociaţie sau îl dai în arendă nu te obligă nimeni să munceşti. Şi fiecare beneficiază de o parte, de ceva. Dar dacă îl laşi pîrloagă... ce avantaj ai? Eu cred că ar fi corect să îi amendeze. Aşa îi determină să facă ceva cu el: ori să îl vîndă, ori să îl dea în arendă, ori să îl lucreze. Dacă îl lasă aşa, să crească buruieni pe el... e păcat. Pămîntul acela poate produce.”

Anonimă, Focşani

„Pentru bătrînii noştri pămîntul era sfînt, nu concepeau să îl lase nelucrat sau să îl vîndă. Era cea mai de preţ moştenire pe care o lăsau urmaşilor. Acum nu mai ştim să îl preţuim… Nu ştiu dacă amenda e soluţia… cred că trebuie reglate alte aspecte. Aşa… e cel mai simplu - să amendezi, dar nu cred că vor schimba mare lucru.”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.