Jurnalism cetatenesc

Simţul proprietăţii personale la cei cu buletin de Focşani!?

Ziarul de Vrancea
22 nov 2011 1505 vizualizări
Asta e părerea mea!

Mulţi dintre locuitorii urbei înregistraţi cu buletin locuiesc şi la oraş dar şi la ţară sau mai mult la ţară. Apartamentele lor dobîndite prin repartiţie, cum era odată, de la fabricile şi uzinele unde şi-au desfăşurat activitatea (ISEH, Metalurgica, CPL, Confecţia, etc.) au fost cumpărate după evenimentele din decembrie ’89 pe nişte "firfirici" şi iată că au devenit proprietari. Bravo lor! Dar simţul lor de proprietate este totuşi mai puţin de înţeles, avînd în vedere faptul că societatea a evoluat.
Majoritatea unităţilor industriale din Focşani  au intrat în faliment şi angajaţii respectivelor unităţi, proprietari ai acestor apartamente, s-au văzut nevoiţi să îşi aducă aminte de originea lor. S-au întors în satele lor natale, dar apartamentele au rămas în Focşani pentru copii, pentru închiriat, să fie acolo, etc. Este un fenomen social pe care numai industrializarea excesivă de pe vremea comunismului l-a provocat.
Apartamentele construite "la normă" pe vremea ceauşistă nu mai asigură acel confort minim pe care şi l-ar dori un locatar. Pierderile plătite prin calculul arbitrar al ENET-ului provin şi de la aceste imobile aşa -zis... părăsite. Ţevile de încălzire ce trec prin apartamente sînt ruginite. Un apartament nelocuit pe o scară de bloc poate aduce multe probleme locatarilor care locuiesc fără alternativă. Scările de bloc din Focşani au cel puţin două apartamente nelocuite.
ENET-ul nu mai poate intră nici măcar pînă în casa scării.
Faptul că, pe timpul iernii, sloganurile "am închis, mi-am pus repartitoare (cît de legale or fi astea), nu-l vînd, să ştiu eu că acolo am un apartament....şi am plecat la ţară" rezolvă problema familiei în mod personal, dar nu a comunităţii.
 
Florin MANOLESCU-Asociaţia SOS Focşani



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
loca, acum 4553 zile, 21 ore, 18 minute, 22 secunde
cred ca articolul se vroia unul despre cei detin apartamente si nu locuiesc in ele dar tot la g.cal. a-ti ajuns :)) da,ai dreptate si am simtit-o si eu ,deasupra mea locuind un "italian" citeste integral
db, acum 4554 zile, 12 ore, 34 minute, 55 secunde
@ Manolescu Tot nu ati dat nicio solutie. Sa intelegem ca ne tineti in suspans sau vreti sa faceti un fel de serial ?
Manolescu Florin, acum 4554 zile, 14 ore, 34 minute, 33 secunde
Le mulţumesc celor care au avut ceva de spus la articolul meu...Sunteti,sa inteleg,prezenti in actualitate si in comunitate...Sub anonimitate puteti face multe comentarii dar faptul ca sunteti citeste integral
db , acum 4554 zile, 23 ore, 3 minute, 42 secunde
Nu m-am prins care ar fi solutia la aceasta problema a comunitatii. Ce sa faca oamenii cu aceste locuinte ? Sa le dea cadou sau ce ?
blocatar, acum 4555 zile, 1 ora, 39 minute, 32 secunde
@Florin MANOLESCU-Daca taceai, filozof ramaneai! ----Repartitoarele sunt legale, astfel ca se poate face o debransare de facto cu ajutorul lor. Iar ceea ce ofera ENET-ul este extrem de scump ca sa mai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.