Jurnalism cetatenesc

„Se falsifică brînză, lapte… toate produsele… nu numai vinuri”

Dana Chiorescu
16 nov 2011 1749 vizualizări
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) vrea ca producerea de vinuri falsificate să fie considerată infracţiune, potrivit proiectului de lege a pieţei viniviticole întocmit de specialiştii ministerului. Codul Penal prevede pedepse cu închisoare de la un an la 20 de ani, în cazul în care fapta duce la decesul unei persoane. Deocamdată, proiectul de lege se află încă în discuţii la minister şi rămîne de văzut dacă va fi promovat în această formă. Cum consideră interlocutorii noştri că trebuie pedepsiţi falsificatorii de vin puteţi afla din sondajul următor.

Petra Negulescu, contabil statistician, Focşani


„Controale riguroase, asta ar trebui să facă. Aceşti aşa-zis producători le dau în cap celor care muncesc cu adevărat. Oamenii cumpără vinuri din astea pentru că sînt mai dulci, sînt filtrate... Eu consider că nu e nevoie de închisoare. Amenzile sînt mult mai eficiente. Cînd e vorba de bani… îi sensibilizezi imediat. Închisoare… e mult. Dar indiferent ce măsură se alege, trebuie să se aplice legea, ceea ce nu se face. Noi sîntem producători. Acum cîţiva ani mergea, acum… nu mai merge. Acum facem vin foarte puţin şi îl păstrăm pentru noi. Vindem strugurii şi aşa e mai sigur. Anul acesta am primit preţ bun pe struguri… dar spre exemplu nu îţi dă nimeni 4 lei pe vinul natural pentru că cei care îl contrafac îl dau şi cu 3 şi cu 2 lei. Nu se merită să mai munceşti pămîntul. Cine are bani, are şi puterea la noi şi cea mai mare problemă este că nu se fac controale. Legea la noi lasă portiţie… e un cerc vicios… fiecare acoperă pe cei din jurul lui şi.. ne mîncăm unii pe alţii… ne facem singuri rău. Plus că în stilul acesta ne educăm şi copiii, pentru că asta văd la noi.”

Valentina Dediu, pensionară, Focşani


„Eu nu sînt băutoare de vinuri… nu pot să vă răspund pentru că nu e treaba mea… Ce să zic, dacă merită să îi pedepsească!”

Titina, inginer pensionar, Focşani



„Să fie pedepsiţi cum prevede legea în cazul falsificatorilor în general, nu numai în cazul celor de vinuri! Fac un mare deserviciu şi producătorilor autentici, dar cel mai mare deserviciu îl fac consumatorilor, pentru că substanţele pe care le ingurgitează au efecte asupra sănătăţii. Asta este cel mai important. Pierderea materială se recuperează dar sănătatea… mai greu. E destul de greu de oprit fenomenul acesta… Pedeapsa depinde şi de gravitatea faptei… nu îi luăm acum pe toţi şi îi băgăm la închisoare pentru că au falsificat vin. Falsifică brînză, lapte… toate produsele… nu numai vinuri. Aşa îi închidem pe toţi!”

Anonim, Focşani

„Foarte bine, să îi închidă! Sîntem zonă viticolă, avem vinuri cu renume şi cînd vine omul din cine ştie ce colţ de ţară să cumpere vin de la noi se trezeşte acasă cu o poşircă făcută din pastile.”

Ioana Păun, Jitea
„Trebuie pedepsiţi cît mai aspru! Vinul este vin şi.. apa-i apă, trebuie plătit fiecare la preţul lui! Aşa e ţara noastră... totul merge prost în ţara asta! Pînă nu ne înşelăm unii pe alţii nu se face nimic! Nu e prea aspră pedeapsa cu închisoarea! Cine greşeşte să plătească!”
Sondaj realizat de Dana Chiorescu



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.