Jurnalism cetatenesc

„Şi cei în vîrstă au dreptul la siguranţă!”

Dana Chiorescu
9 nov 2011 1324 vizualizări
Poliţia rurală a trecut prin mari transformări în acest an, iar din 68 de secţii au mai rămas doar 10. Deşi poliţiştii spun că s-au reorganizat pentru a fi mai eficienţi şi pentru a ţine în „frîu” infracţionalitatea în mediul rural, la nici două luni după această comasare „eficientă” primul efect a fost creşterea numărului de infracţiuni de furt în mediul rural. Ca să-i prindă pe infractori, poliţiştii apelează şi la “turnători”, dintre care unii sînt plătiţi pentru colaborare. Cum apreciază interlocutorii noştri reorganizarea poliţiei şi efectele acesteia puteţi afla din sondajul următor.

Anonimă, pensionară, Milcov


„A fost o măsură bună ! Sînt mulţi şi aşa şi oricum nu fac nimic. Populaţia se protejează aproape singură. Şi cu ei şi fără ei tot la fel sîntem, să ştiţi! Iar poliţiştii şi cei care fac tîmpenii sînt mînă în mînă... poliţia ştie toate tîmpeniile pe care le fac. Nu or fi ei toţi, dar noi sîntem… amărîţi şi necăjiţi! Este greu pentru pătura de jos!”

Cornelia Tulică, pensionară, Focşani

„Cam greu de spus, vă spun sincer. Stau în cumpănă... Nu prea îşi fac datoria prin unele părţi… Spre exemplu, pe strada mea nu prea văd circulînd poliţia… nu prea mă simt în siguranţă... Se întîmplă şi se aud tot felul de probleme… Eu locuiesc la parter. Mi s-a spart magazia de nu ştiu cîte ori, am sesizat poliţia, dar nu au venit să îşi facă datoria, să cerceteze, să îşi dea interesul… nimic. Era de aşteptat să crească numărul infractorilor… Şi mai există şi bănuiala că sînt cazuri în care poliţiştii sînt mînă în mînă cu infractorii… Acum cred că infractorii se simt mai în largul lor. Nici poliţia nu mai e mînă de fier, nici nu prea mai sînt efective… Una, două te trimite în tribunal. Foarte corect! Dar mai întîi, ca pe vremea lui Ceauşescu, trebuie să te ia în primire poliţia. Nu aşa, te trimite în tribunal unde durează mult, cheltuieli mari…”

Ileana Rădulescu, librar, Focşani


„Dacă populaţia de la sate s-a împuţinat şi a îmbătrînit şi nu mai are nevoie… Prin satele învecinate oraşului mai sînt tineri, dar în sătucul meu, spre exemplu, săracii bătrînei care au mai rămas au o expresie: „încă o căciulă în stîlpul porţii”, adică încă o casă goală, încă un mort… Şi cei în vîrstă au dreptul la siguranţă! Democraţia înseamnă civilizaţie, civilizaţia înseamnă siguranţă... Infracţionalitatea crescută este o consecinţă atît a măsurii luate de guvern de a reduce numărul de poliţişti din mediul rural, dar şi a condiţiilor economice actuale. Şi Poliţia, săraca… este un segment din societatea în care trăim şi trece prin aceleaşi încercări ca şi celelalte sectoare: învăţămînt, sănătate, etc…”

Mariana, Vînători


„Nu este nici pe departe o măsură corectă şi nu mă miră că numărul infractorilor a crescut. Ştiţi cum se spune: frica păzeşte bostănăria! Oamenii au nevoie de protecţie… dacă se ştie că nu se asigură permanenţa la secţiile de poliţie, e firesc să nu se teamă infractorii. Oamenii au început să se doteze cu pistoale, cu sprayuri lacrimogene… şi cred că ar trebui şi mai mult, dacă ne gîndim la ce vedem la televizor în fiecare zi.”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu

www.ziaruldevrancea.ro – opinii de la cititori

Cetăţeanul de la ţară

Dvs rămîneţi cu bilanţurile pozitive sau negative pe care le veţi folosi aşa cum le va cere marele ministru de interne la ordinele comandantului de navă. Întrebarea e ce ne facem noi, cetăţenii de la ţară care nu mai avem unde ne plînge pentru nenumăratele încălcări ale legii. Pînă la secţiile nou înfiinţate ajung doar cei foarte grav afectaţi şi în putere pe cînd cei bătrîni şi bolnavi se lasă păgubaşi. Au crescut furturile şi actele de violenţă? Păi staţi, domnilor, să se ajungă la înregistrarea întregului fenomen infracţional, nu numai ce le trece prin mînă unor şefi. Sînt zeci de plîngeri neînregistrate pe la posturile de poliţie, plus cîţi renunţă datorită distanţelor pînă la noile secţii. Hoţii nu se prind trecînd cu patrula prin sate, iar cei din patrulă de unde să-i cunoscă pe hoţi dacă astăzi patrulează întro zonă, mîine în alta cu alt coleg şi cu altă misiune? Această măsură este o prostie! Aţi văzut exemplul cu cei 30 de cai furaţi dintrun singur sat. Este posibil ca poliţia locală/naţională să lucreze în aceste condiţii? Cine credeţi că o să vă dea informaţii valoroase?


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
rotila, acum 4561 zile, 4 ore, 22 minute, 37 secunde
Cea mai mare prostie au facut reducand nr de politisti de la rural.Isi fac de cap prin sate hotiisi soferii beti la volan. Au prins curaj unii tigani din Sl.Bradului[Cornet] siTimboesti[Slimnic]si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.