Jurnalism cetatenesc

„Au lăsat loc de interpretare, ca să îi dea mînă liberă poliţistului”

Dana Chiorescu
1 nov 2011 1656 vizualizări
Obligativitatea ca de la 1 noiembrie toate maşinile din Romania să fie echipate cu anvelope de iarnă a aruncat ţara într-un haos. Vînzătorii nu mai fac faţă cererilor de anvelope, service-urile sînt aglomerate, iar oamenii aleargă înebuniţi să îşi echipeze maşinile, dacă se mai poate şi ieftin. Nimeni nu le-a spus acestor oameni că amenzile se dau doar dacă drumul pe care circulă este acoperit de zăpadă, polei sau gheaţă. Chiar dacă legea intră în vigoare de la această dată, nu înseamnă că se vor face controale la anvelope, dacă nu este zăpadă pe carosabil, lucru precizat chiar de poliţişti. Dacă interlocutorii noştri cunosc acest „amănunt” puteţi afla din sondajul următor.

Adrian, sportiv, Focşani

„Într-un fel este foarte bine că s-a pus problema obligativităţii cauciucurilor de iarnă, dar, pe de altă parte, e cam greu acum că nu este zăpadă... doar cînd o să fie polei... E puţin de neînţeles deocamdată, dar e bine pentru şoferi şi pentru siguranţa traficului, asta odată ce carosabilul va fi acoperit cu zăpadă. Aşa mi se pare normal. Nu am citit legea, dar, din cîte ştiu eu, pînă pe data de 1 noiembrie trebuia ca toată lumea să aibă maşinile echipate cu anvelope de iarnă. Acum rămîne la latitudinea lor dacă vor opri să verifice cauciucurile.”

Dan Bostan, manager zonal

„Dacă discutăm despre aspectele tehnice... mi se pare normal. Dacă întra-devăr ne ajută, nu e rău... dacă nu... Aşteptăm să vedem cum va fi în această iarnă. Din punct de vedere financiar, este destul de greu de aplicat. Pentru toate cele patru roţi costă mai mult decît salariul minim pe economie şi este un efort foarte mare. Sînt sigur că sînt persoane care vor spune că cei care au maşină trebuie să îşi permită şi anvelope de iarnă. Dar cred că sînt cazuri în care omul are maşină de 15 milioane şi cauciucurile îl vor costa 12... Eu am înţeles că dacă nu este acoperit de gheaţă, polei... nu se aplică legea. Deci, dacă ar fi vrut să îmi dea amendă astăzi din acest motiv nu ar fi reuşit. Ca o concluzie, nu sînt convins de necesitatea acestor anvelope de iarnă dar, pentru că uneori apăreau probleme în trafic din cauză că nu erau echipate corespunzător maşinile pentru vremea rea, mă gîndesc că prin legi ne mai civilizăm.”

Vasile Comăneci, şomer, Focşani

„Sînt... aşa şi aşa... Dacă nu e zăpadă, tot degeaba le pui... oboseşti maşina din timp. Plus că se uzează. Cel mai corect e să le punem cînd dă zăpadă, gheaţă, nu aşa, lege neapărat: de astăzi punem cauciucuri de iarnă! Oamenii nu cred că ştiu că amenzile se dau doar dacă ninge. Au lăsat aşa... loc de interpretare, ca să îi dea mînă liberă poliţistului. Avem poliţişti aşa de buni în ziua de azi încît... te doare capul! Preocuparea lor este să ne amendeze nu să ne apere. Poţi să păţeşti orice... Dacă îi mai trece şi la primărie... În rest ei nu ştiu să vină, să stea de vorbă... să verifice... Nu prea le mai văd utilitatea. Stau şi pîndesc dacă ai călcat puţin strîmb, în loc să ne protejeze. Nu ne simţim apăraţi, protejaţi... poate ne da oricine în cap... nu văd picior de poliţist.”

Ioana, profesor, Focşani

„Cred că sînt suficient de mulţi care nu ştiu acest amănunt. Eu am aflat într-o discuţie de la un şofer profesionist. Eram hotărîtă să nu mai folosesc maşina de la întîi, pentru că nu sînt dispusă să îngrop atîţia bani în cauciucuri, mai ales că nu se circulă cu maşina mea în exterior.”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu

www.ziaruldevrancea.ro – opinii de la cititori

PAPILLON
Mulţumim pentru preciazare că altfel gaborii abia aşteaptă să ne prindă la cotitură. Deci, dacă pe suprafaţa de rulare nu este zăpadă, polei sau gheaţă, conducătorul auto nu poate fi sancţionat? Să spunem că a nins ca în copilăria noastră, este zăpadă peste tot, drumarii cum îi ştim curăţă zăpada de pe carosabil, eu pot să circul fără cauciucuri de iarnă? Nu este zăpadă pe stradă?



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
vio, acum 4568 zile, 19 ore, 45 minute, 28 secunde
toti sunt niste hoti de ce in alte tari europene se cer cauciucuri de iarna numai pe rotile motrice si la noi cine se mai imbogateste din aceasta afacere se face afaceri cum sa facut pe taxa de mediu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.