Jurnalism cetatenesc

„Orice motiv în plus de a petrece este bine-venit pentru tineri”

Dana Chiorescu
31 oct 2011 2792 vizualizări
În noaptea de 31 octombrie, americanii, şi, de ceva timp, şi alte popoare de pe glob, sărbătoresc Halloween, "Sărbătoarea tuturor sfinţilor". Halloween este o sărbătoare de origine celtică ce s-a răspandit în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranţilor irlandezi din Statele Unite ale Americii. Celţii credeau că în data de 31 octombrie spiritele intrau în comunicare cu cei vii şi coborau pe pămînt. Pentru a nu fi posedaţi de spirite, oamenii se deghizau în monştri, ieşind pe străzi şi făcînd mult zgomot pentru a le speria. Dincolo de semnificaţia religioasă, Halloween este o sărbătoare pe sufletul copiilor şi adulţilor deopotrivă. Specificul sărbătorii este dovleacul scobit şi împodobit cu o lumînare plasată înăuntrul său. Copiii se maschează în vrăjitori, zîne, mumii, persoanje de desene animate dar şi obiecte neînsufleţite, pentru a colinda pe la case întrebînd "Trick or Treat?" (Păcăleală sau dulciuri?). Dacă interlocutorii noştri agreează această sărbătoare puteţi afla din sondajul următor.

Ştefan Aron, elev, Focşani

„Mă pricep foarte bine la desen şi am desenat un craniu cu ocazia Halloween-ului. Desenul... îl am acasă, nu îl expun nicăieri. O să merg la cursuri de desen, după care o să mă înscriu la concursuri. Este una dintre sărbătorile mele preferate, chiar dacă nu e din Romania. Am văzut la ştiri că au fost organizate spectacole şi petreceri cu această ocazie. Îmi place că trebuie să ne facem diverse costume, cît mai „adevărate” şi îmi doresc să fac o farsă!!! O colegă a adus un felinar din dovleac! Mi-ar plăcea să mergem pe la casele oamenilor, cum fac copiii americani, dar mi-e frică să nu mă creadă vecinii nebun.”

Cătălin Grădişteanu, elev, Focşani

„Eu vreau să învelesc casa şi copacii în hîrtie igienică de Halloween. Mi-ar plăcea să mă costumez în Batman sau ca un craniu... Pot apela la prietenul meu, că se pricepe! Cunosc o femeie care ştie să facă diverse costume. Surorii mele i-a făcut un costum dovleac, unul imens! Îmi place sărbătoarea chiar dacă nu apuc să fac ceva deosebit. Îmi fac felinar din dovleac la bunicul meu, pentru că are dovleci din aceia mari! Mi-ar plăcea să mă duc pe la oameni cu ocazia asta, cum e de sărbătorile de iarnă!”

Patrice Sporea, elevă, Focşani

„Da, azi e Halloween-ul! Îmi place sărbătoarea asta! Trebuie să ne îmbrăcăm în vrăjitoare, zombi.... fiecare cum îi place sau ce inspiraţie are! Am acasă costum de vrăjitoare, l-am cumpărat.  Pînă acum nu l-am îmbrăcat decît acasă. A fost petrecere vineri la şcoală, dar a fost la ora 8 şi nu am avut cum să merg. Poate merg în anii următori. Mi-ar plăcea să mă duc cu prietenii cu „Trick or Treat”. Ar fi frumos.”

Georgian Bălan, elev, Focşani

„Da, îmi place această sărbătoare, dar nu am petrecut în nici un club de Halloween pentru că nu am avut timp. Poate în seara asta... Oricum, îmi surîde ideea. Nu cred că tinerii sînt deranjaţi de provenienţa sărbătorii. Orice motiv în plus de a sărbători, de a petrece, este bine venit pentru noi. Semnificaţia acestei sărbători nu o ştiu exact, ci doar celebra expresie „Trick or Treat”. Da, ar fi frumos şi să ne costumăm...”

Mihai Brahă, jurnalist, Focşani

 

„Eu ţin mai mult sărbătorile vechi, ale noastre... asta este o sărbătoare americană. Mi se pare un surogat... Bine, este trandy, este comercială... dar eu nu îi văd importanţa. Sînt un tip conservator şi rămîn la sărbătorile noastre... Dacă ar veni copii la uşă, le-aş da drumul, bineînţeles, aşa cum îi primesc şi cu pluguşorul şi cu colindul... mai ales că mă consider un tip cu simţul umorului.”

Maria, mămică, Focşani

„E o sărbătoare amuzantă, dar la noi e abia la început. Acum găseşti costume gata făcute prin toate magazinele, toate modelele... poţi comanda pe net... Acum 20 de ani, nu numai că nu găseai aşa ceva, dar nu exista sărbătoarea la noi şi nici nu aveai voie să faci chestii din astea. Acum avem sărbători importate, avem idei, materiale din ce să ne confecţionăm costumele dacă sîntem creativi... numai să vrem să ne distrăm. Nu ştiu dacă oamenii ar gusta gluma asta... parcă sînt prea serioşi în ultimul timp”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.