Jurnalism cetatenesc

„Integrarea rommilor ar trebui făcută treptat şi nu cu forţa”

Dana Chiorescu
30 oct 2011 896 vizualizări
In judeţul Vrancea sînt aproape 7.000 de etnici rromi, adica 2% din populaţia judeţului, conform datelor de la recensămîntul de acum 9 ani. Rromii ar trebui să-şi asume apartenenţa etnică la recensămîntul populatiei şi al locuinţelor, care are loc în toată ţara în perioada 20 - 31 octombrie, după cum a afirmat preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS). De această estimare cît mai corectă a numărului depinde direct cuantumul fondurilor europene care ar putea fi alocate pentru integrarea lor socială. Cum consideră interlocutorii noştri că pot fi integraţi rromii puteţi afla din sondajul următor.

Stela Zăncescu, casnică, Focşani


„Eu nu am nimic cu ei, săracii. Şi ei sînt oameni ca şi noi. Nu prea sînt ei educaţi cum trebuie, nu sînt ţinuţi din scurt... cu familia să fie mai strînşi... În concluzie, nu sînt educaţi! Eu zic să îi trimită la şcoli în primul rînd, să aibă grijă de ei, nu zic mai mult decît de noi, dar atenţia puţin mai mare la ei. Sînt din familii dezorganizate, fură... nu aţi văzut şi prin Italia: ţigani, ţigani, ţigani... ne-au cam făcut de ruşine prin Italia, Germania, pe unde au mai fost... ăsta este adevărul... dar zic că dacă ar avea puţină grijă de ei, ca civilizaţie, ca şi comportament, cred că i-ar redresa. Şi, în al doilea rînd, poliţia să ia măsuri mai drastice. Lor le convine şi la puşcărie că au mîncare, au căldură, au tot ce le trebuie. Sînt şi ţigani civilizaţi, poate mai mult ca noi, romanii... cu şcoli înalte, cu studii superioare... Poate ar fi mai simplu dacă le-ar face clase separate pentru că unii copii romani nu vor să stea în bancă lîngă copii ţigani... Integrarea aceasta a lor ar trebui făcută treptat şi nu cu forţa. Să aibă şi ei profesori, să aibă asistenţă medicală... să stea şi cu părinţii lor de vorbă profesorii şi învăţătorii să le spună cum se descurcă... Şi din rîndul lor se pot ridica profesori, doctori... Cunosc pe cineva din Rîmnic  care era slătăriţă, părinţii făceau cazane de ţuică...  şi care a făcut facultatea de medicină. Şi acesta este doar un exemplu, dar cîţi alţii mai sînt aşa... Le trebuie cei şapte ani de-acasă... asta e prima condiţie. Sînt şi unii cărora nu ai ce să le faci, dar nu numai ţigani ci şi romani de-ai noştri. Dădeau la televizor romani care duceau copii în Italia pentru furt, prostituţie... Am fost în parc cu o nepoţică şi erau doi copii de ţigani care vroiau să se joace şi ei şi îmi era milă de ei... Sîntem oameni şi noi şi ei şi trebuie să ne respectăm între noi ca oameni.”

Bucur Chiticaru, pensionar, Focşani

 

„Avem interes să îi integrăm, că altfel e şi mai rău, dar asta depinde de guvernanţii noştri. Noi nu putem mai mult decît facem... cert este că e mult mai rău dacă nu îi integrăm printre noi. Eu mă întîlnesc cu ei, discut omeneşte, fără să fac diferenţe. Nu toţi sînt... de speriat, nu generalizăm... Mai ales că eu am copilărit în Obor. Sînt şi răi, ca şi romanii, dar şi băieţi de treabă, fără probleme. Dar fără implicarea guvernului, a celor pe care i-am ales, noi nu putem face mare lucru. Trebuie în primul rînd făcute grădiniţe, şcoli şi aduşi, uşor, uşor, aproape de noi. Cred că împreună cu copiii de romani se integrează mai repede, se acomodează mai uşor. Majoritatea romanilor îi acceptă pentruc ă sîntem conştienţi că dacă nu ni-i apropiem şi nu căutăm să îi educăm, mai mult se înrăiesc şi fac mai rău.”

 

Mihai Pleşa, paznic, Focşani

„Sînt multe de vorbit despre problema asta... sînt ai noştri, trebuie să îi primim printre noi. Ce, ori i-a adus cineva la noi!?E mai greu să îi determinăm să se civilizeze... nu prea ştiu dacă avem şanse... nu au mentalitatea necesară. Îi dăm la şcoală azi, mîine pleacă... Nu refuză toţi dar... mai sînt şi ţigani pe care nu îi poţi scoate din tipar. Nu numai ei fac rău. Şi de-ai noştri! Nu trebuie să dăm vina numai pe ei. Trebuie să aplicăm legea! O lege, o mamă şi am terminat bîlciul!”

Andreea,  studentă, Focşani

 
„Avem atîtea probleme şi fără ei... Nu trebuie generalizat. Ar fi bine să îi încurajăm, aşa cum de altfel se şi întîmplă, să îşi pună în valoare cultura, care este deosebită - mă refer la port, la tradiţii, la obiceiuri, la folclor, prin asta arătîndu-le că îi respectăm, şi să îi cointeresăm să găsească cei şcoliţi dintre ei modalităţi de a-şi educa naţia. Cu siguranţă cunosc mai bine portiţele prin care pot intra pe sub piela lor să îi determine să se civilizeze.”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.