Jurnalism cetatenesc

„Nu era necesar acum!”

Dana Chiorescu
23 oct 2011 1160 vizualizări
Peste 628.200 de locuinţe, reprezentînd 7,28% din numărul total al locuinţelor estimate a fi recenzate şi un număr de 1.576.453 persoane au fost înregistrate în prima zi a Recensămîntul Populaţiei şi Locuinţelor. Prin acesta se urmăreşte extinderea fondului de informaţii care caracterizează evoluţia în timp a familiilorrespectiv fenomenul de îmbătrînire a populaţiei, creşterea gospodăriilor de persoane singure sau a familiilor monoparentale, evaluarea numărului şi a structurii generaţiilor care convieţuiesc în cadrul familiei, statutul femeilor în cadrul familiei, fenomenul migraţiei, în special al migraţiei temporare la muncă în străinătate şi altele. Ca element de noutate, Recensămîntul realizat în 2011 va colecta date despre starea de sănătate a cetăţenilor şi despre capacitatea de muncă a acestora, prin evaluarea persoanelor cu dizabilităţi. Cei care refuză să ofere informaţiile cerute de recenzori pot fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei. Cum au primit interlocutorii şi cititorii noştri Recensămîntul puteţi afla din sondajul următor.

 

 

Tamara Luchian, contabilă, Focşani

„O porcărie! Cred că mai trebuiau cheltuiţi nişte bani de la buget şi să mai adune oamenii de la conducere informaţii despre populaţie, că doar ne apropiem de alegeri. Să vadă exact cîţi sîntem, cîţi mai sîntem în ţară, cum sîntem, nivelul de trai şamd, să ştie oamenii cum îşi socotesc găleţile, să vadă cîţi mai au ceva în cap şi cu ce pot fi cumpăraţi... din astea. Nu cred ca era necesar aşa ceva acum.”
 

 

Geanina Coman, secretară, Focşani
 

„A venit o domnişoară la noi, s-a legitimat... I-am dat toate datele pe care mi le-a cerut, de ce să nu îi dau... nu avem nimic de ascuns. Probabil că le trebuie datele astea să ştie cum mai stau lucrurile în ţară, că au plecat mulţi, s-au mutat cu tot cu familii, unii s-au mai îmbogăţit, alţii au sărăcit... Este o cheltuială cu recensămîntul, dar aşa... totul costă.”
  

 

 

 

 

 

 

 

Ioana Antohi, psiholog, Focşani


„Cu siguranţă populaţia are reticenţe în a oferi date personale. Nu cred că cea mai bună modalitate de a convinge oamenii e să îi ameninţi cu amenda. Cred că în primul rînd trebuia insistat asupra utilităţii acestui demers. Ţinînd cont de perioada pe care o traversăm, marcată de mari tulburări economice, cred că au o teamă şi în a deschide uşa, cu toate asigurările pe care le dau autorităţile în privinţa recenzorilor. Chiar sînt curioasă dacă au fost testaţi psihologic cei care au fost angajaţi, dacă li s-a cerut cazier, şamd. La mine nu au ajuns, nu în timpul în care am fost acasă, dar îi aştept. Îl consider necesar dacă rezultatele vor fi folosite strict în scopurile declarate.”
 

 

 

 

 

Toader, agricultor, Mirceşti


„Da, e bun... s-a mai făcut la noi în ţară ... şi pe vremea lui Ceauşescu... Trebuie făcut, cum să nu?! Le spun ce mă întreabă, de ce să nu le spun. Dacă trebuie, trebuie. Aşa se face peste tot, nu trebuie să ştie?”
 

 

 

 

 


 

Vasile, Focşani

 „Aş fi curios care sînt adevăratele motive pntru care fac asta. Cred că au nevoie de actualizarea bazelor de date, să nu mai păţească iar să se trezească cu morţi pe listele de alegători şi altele din astea.”
 

Anonim, Focşani

„Domnule, mulţi spun că este o cheltuială... dacă nu inutilă, cu siguranţă inoportună. Nu cred că era momentul acum. Sîntem în prag de iarnă, nu mai sînt bani de plătit combustibilii, subvenţiile... Vorba aia: ce-i trebuie chelului tichie de mărgăritar?”
 

www.ziaruldevrancea.ro – opinii de la cititori
Cineva
Sînt curios cîţi dintre rromi/ţigani îşi vor declina etnia... Oamenii ăştia de se ocupă cu recensămîntul, dacă  întîlnesc un ţigan negru ca noaptea care va spune că e roman de la Burebista încoace, ce vor trece în catastif?

Altcineva
Nu cred că descrierea "ţigan negru ca noaptea" era una peiorativă. E o stare de fapt. Şi de ce n-ar trebui un ţigan să îşi declare originea? Faptul că te declari oficial roman nu te face mai puţin ţigan. Cei care nu îşi recunosc propria identitate o fac pentru că, zic ei, au neplăceri din această cauză. Ce îmi plac ăştia care vorbesc ca la "uşa cortului" după care îl invocă pe ’Ăl de Sus. Dacă tot nu sînt onoraţi să se dea romani, să declare că sînt spanioli, vikingi

Noni
Durează 40 de minute completarea formularelor? Mi se pare foarte mult, eu în timpul ăla aş putea munci să produc ceva bani pentru familie.
E adevărat că poate fi necesar acest recensămînt, dar cei care sînt plecaţi din ţară or fi obligaţi să completeze şi ei formularul?



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.