Jurnalism cetatenesc

„Emoţiile din acele momente ne blochează raţiunea”

Dana Chiorescu
4 oct 2011 1513 vizualizări
Un cutremur de pămînt cu magnitudinea de 4,8 grade pe scara Richter a avut loc marţi dimineaţă, în zona Vrancea, fiind resimţit destul de bine şi la Bucureşti, dar şi în alte regiuni din ţară. Potrivit datelor preliminare comunicate de Institutul naţional pentru fizica pămîntului, cutremurul s-a produs în jurul orei 05,40, la o adîncime de 130 de kilometri în zona Vrancea şi a avut o intensitate în zona epicentrală de 4. La Bucureşti a avut o intensitate de 4 pe scara Mercalli. Dacă interlocutorii noştri au simţit cutremurul, dacă s-au speriat şi ce avem de făcut în caz de cutremur puteţi afla din sondajul următor.

Ştefana Ardeleanu, lucător comercial, Focşani

„Nu, nu am simţit cutremurul. Dacă nu îmi spuneaţi, nu ştiam pentru că nici nu l-am simţit, nici nu am avut timp să ascult ştirile. Mă tem de cutremure. Cred că oricine se teme de cutremur, nu? E normal să ne fie frică... La noi, în schimb e ceva mai uşor, decît în celelalte zone pentru că e mai puternic cutremurul în zonele în care se propagă unda seismică. Nu ştiu dacă populaţia e pregătită... nu ştiu cît la sută ar putea fi... Oricum, cred că emoţiile în acele momente ne blochează raţiunea. Nu cred că ştim să ne pregătim pentru dezastre naturale... nici nu ştiu dacă ne permitem... Poate ar trebui să fim ajutaţi... Ţine şi de educaţie, dar şi de aspectele financiare.”

Iulia, agent vînzări, Focşani


„Da, l-am simţit şi m-am sperit, dar foarte puţin pentru că pînă să realizez s-a terminat. A fost suficient de scurt. Nu m-am gîndit niciodată foarte serios la potenţialul seismic al zonei pentru că au fost cutremure pe la noi, dar dezastre nu. Nu m-a preocupat asta şi să sperăm că nici nu vom avea motive. Ţinînd cont de ce se mai întîmplă prin restul lumii, cred că oamenii sînt pregătiţi pentru orice. Cel puţin psihic... Chiar dacă nu au ei pregătit rucsacul cu apă, lanternă, pătură... fiind vorba de poporul roman, cu siguranţă vor găsi ceva pe moment... o soluţie salvatoare. Sîntem renumiţi pentru adaptabilitatea noastră.”

Claudia Hulea, contabil, Focşani

„Da, l-am simţit, dar nu m-am speriat. Nu prea mă tem de cutremure... depinde şi de magnitudine. Din cîte ştiu, la noi este epicentru, deci la noi se vor simţi mai puţin decît în celelalte zone. În mod normal trebuie să ne îndreptăm către o zonă sigură, cum ar fi cadrul uşii... Să ne facem şi bagaje pentru situaţii de urgenţă... nu cred... nu sîntem educaţi. Poate ar trebui să fim educaţi în acest sens, să fim pregătiţi... Bine, poate nici nu am fost confruntaţi cu astfel de pericole. Dacă a fost cîte un cutremur, s-a întîmplat rar... magnitudine mică... Spre exemplu japonenzii, după ce au păţit... sînt foarte bine pregătiţi. Ştiţi cum se spune, după ce te frigi cu ciorbă, sufli şi în iaurt.”

Cornel Borş, elev, Focşani

„Am simţit cutremurul, dar nu m-am speriat. Băieţii sînt curajoşi. Sugur ca merg la şcoală. Dacă se întîmplă să fie cutremur în timp ce sînt la şcoală, stau în bancă sau mă ascund sub ea. Nu îmi este frică de cutremur. Doamna învăţătoare ne va învăţa ce trebuie să facem atunci cînd este cutremur, dar oricum dumneaei este întotdeauna cu noi, nu ne lasă niciodată singuri.”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu

www.ziaruldevrancea.ro – opinii de la cititori

Oana

Cutremurul m-a trezit din somn şi nu-mi venea să cred ce se întîmplă. Mi-a fost foarte rău cu inima şi imediat am luat o pastilă, l-am simţit şi n-aş vrea să se mai repete, este foarte rău cînd te ia din somn. Am rămas cu acea teamă de la cutremurul din ’77 cînd am fugit şi în spatele meu a căzut o parte din peretele casei, de atunci îmi este foarte frică de cutremur, Doamne fereşte de unul mai mare!”


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.