Jurnalism cetatenesc

„Vinurilor noastre le lipseşte o reclamă bună”

Dana Chiorescu
3 oct 2011 1013 vizualizări
Marii producători de vin din Vrancea se concentrează pe piaţa externă, din cauza puterii financiare reduse a romanilor. China este piaţa cu cel mai mare potenţial, datorită numărului mare de oameni bogaţi, care au descoperit în ultimii ani vinurile europene de calitate. Pentru producători 2011 se anunţă a fi unul cu vinuri de calitate. Cantitatea va fi mică din cauza recoltei slabe, ceea ce prefigurează o creştere a preţurilor pe măsură ce stocurile se vor epuiza. În acest timp, producătorii particulari nu obţin pe struguri nici preţul care să acopere cheltuielile de producţie, fie stau cu vinul în butoaie, în aşteptarea cumpărătorilor. I-am întrebat pe interlocutorii noştri dacă sînt valorificate corespunzător vinurile Vrancei. Opiniile lor le puteţi afla din sondajul următor.

Anca Romaşcanu, medic, Focşani



„Eu nu beau şi nu mă pot pronunţa din punct de vedere al consumatorului, dar, din ce aud, consider că avem vinuri bune şi apreciate. Cred că nu exportăm suficient. Piaţa Chinei cred că este destul de bună pentru că este o ţară puternică, cu potenţial. Probabil trebuie să mai lucrăm la imagine şi să se facă mai multă publicitate, poate puţin mai agresivă, atît pe piaţa internă cît şi pe cea externă. Nu este foarte cunoscut vinul nostru. Poate dacă s-ar pune accent pe tradiţie, pe procesul de fabricaţie... În general, produsele tradiţionale sînt apreciate, de aceea consider că dacă s-ar insista pe acest aspect, s-ar vinde mai bine. Să fie prezentat ca şi produs caracteristic ţării, ceva cu care să iasă în evidenţă.”

Aura Stancu, casnică, Focşani

„Depinde şi de cine consumă... Probabil cei care consumă vin cunosc mai bine acest aspect. După părerea mea, se investeşte mult, recoltele slabe... preţul de desfacere destul de mic... Vinurile noastre sînt cunoscute în ţară, dar peste hotare nu prea cred. Nu cred că străinii consumă vinurile noastre. Le au pe ale lor care sînt foarte bune. Vinurilor noastre le lipseşte o reclamă bună.”

Jana Păun, contabil, Focşani

„Eu lucrez în Italia de mulţi ani. Vinurile lor sînt foarte renumite dar italienii au şi un cult pentru vin. Ei ştiu exact ce vin se bea la aperitiv, ce vin trebuie să bea cînd mănîncă un peşte sau la o friptură. Italienii respectă recoltatul, curăţă bine de impurităţi, respectă gradul... adică ceea ce scriu pe etichetă găseşti şi în sticlă. Găseşti vinurile lor în supermercato, pe etichetă se scrie tot ceea ce trebuie să ştii despre acel vin... Eu sînt vrînceancă, ştiu foarte bine vinurile noastre, şi de Nicoreşti, şi de Panciu... am cunoscut la Hrubele lui Ştefan pe inginerul Puşcă... A fost încîntat de oamenii care lucrau şi de cum se lucra... acum nu mai ştiu... Nu reuşim să ne impunem pe pieţele externe pentru că nu ştim să ne facem reclamă. Nu ştim să spunem cît de bune sînt soiurile noastre de vinuri. Dar lumea nici nu are încredere încă în Romania, prin urmare nici în produsele care vin de la noi.”

Garofa Gaşpar, chimist, Focşani

„Nu sînt în domeniu dar... cred că nu sînt promovate corespunzător, din moment ce sîntem zonă viticolă şi ar trebui să fie un punct forte. Piaţa Chinei nu este rea pentru că economic este o putere mare. Trebuie promovare mai bună, dar pentru asta trebuie să existe şi dorinţa de a face tot posibilul pentru a vinde produsele care ne reprezintă. Vinul nostru cred că se consumă mai mult în gospodării decît în restaurante.”

Anonim, Focşani

„Din păcate nu ştim să valorificăm ce ne-a dat Dumnezeu! Alte ţări şi-au centrat turismul pe vinurile lor, noi... nu reuşim nici în ţară să îl vindem. La noi se cumpără vinuri din Franţa sau din Italia... Şi cînd vine ardeleanul să îi dăm vin de Vrancea, îi dăm vin făcut din pastile...”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
vali, acum 4596 zile, 5 ore, 37 minute, 20 secunde
D-RA Dana cum puteti spune ca lipsestea reclama,ca doar acum s-a incheiat festivalul BAHUS.Banii cheltuiti pentru reclama cu ocazia festivalului o sa ne umple apartamentele cu caldura.De ce nu-i citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.