Jurnalism cetatenesc

„Chiar dacă dragostea ar trebui să fie pe primul plan, partea financiară este importantă”

Ziarul de Vrancea
29 sep 2011 4387 vizualizări
Cunoscută popular sub denumirea de contract prenupţial, convenţia matrimonială va fi cuprinsă în noul Cod Civil ce intră în vigoare de la 1 octombrie. Căsătoria, văzută ca un contract semnat şi recunoscut de toate părţile, aduce după sine şi unele probleme în caz de desfacere a ei. Pentru evitarea acestora, convenţia matrimonială este foarte binevenită. Aceasta se încheie prin înscris autentificat de notarul public, cu consimţămîntul tuturor părţilor, exprimat personal sau prin mandatar cu procură autentică, specială şi avînd conţinut stabilit dinainte. Cum primesc interlocutorii noştri această nouă apariţie în legislaţia romanească puteţi afla din sondajul următor.

 Valentin Amăriuţei, avocat Barou Vrancea

„Ştiu că de la 1 octombrie va intra în vigoare noul Cod Civil. Consider că este o chestie normală şi nu face decît să ne aliniem la legislaţia altor ţări, căci şi în alte ţări civilizate există în legislaţie acest contract prenupţial. Cred că se vor  rezolva problemele din instanţă cu certurile dintre soţi pentru că, dacă avem un contract clar, nu mai văd de ce să mai tergiversăm în instanţă. Va fi mai uşor pentru judecători şi pentru noi, avocaţii. Noul Cod Civil este foarte bine venit. Este un cod care a sintetizat toată practica judiciară. Judecătorii se pronunţau diferit în speţe asemănătoare. Acum, acest Cod a integrat practica, a unificat-o. Chestiuni din practică le-a transformat în literă de lege pentru a nu mai fi instanţe care să aplice şi altele care nu. Cred că această convenţie va fi folosită de către persoanele care au o situaţie financiară foarte bună, care vor intra în căsătorie cu bunuri proprii... Cei care nu... nu cred că se mai complică. Vor fi chestiuni care vor fi stabile dinainte şi cred că e bine să fie clare lucrurile. Cred că foarte multe se vor termina prin mediere sau la notar, nu vor mai ajunge în instanţe.”

Marga Trifan, învăţător pensionar, Focşani

„Generaţia mea punea mare preţ pe căsnicie. Cred că e foarte bine să existe nişte condiţii premergătoare căsătoriei. Poate s-ar mai stîrpi prostiile care sînt în zilele noastre. Prea multă libertate în ultima vreme... Eu m-am gîndit în special la virginitate... ştiu că preoţii folosesc astfel de contracte. La avere e şi mai drept să se facă un astfel de act, pentru că pe urmă fiecare vine cu pretenţia lui, cu dorinţa lui de înavuţire de pe urma altuia... Aşa vor fi divorţurile mai clare. Dacă se poate, e bine de păstrat căsnicia de la început şi pînă la sfîrşit, dar dacă nu se poate şi se ivesc unele lucruri neplăcute... atunci... nu trebuie să ne sacrificăm. Fiecare are dreptul la viaţă normală, la linişte...”

Viorica Enache, şomer, Focşani

„Probabil este necesar. Sînt familii nou întemeiate în care problema banilor se pune de la început... Nu cred că asta ar transforma căsnicia într-o afacere. Se pun deja astfel de probleme, cu sau fără aceste reglementări juridice. Chiar dacă dragostea ar trebui să fie pe primul plan, partea financiară este importantă şi trebuie să avem grijă de ea, să ne protejăm într-un fel. În ultima vreme, balanţa se înclină mai mult către bani, decît către dragoste. Astea sînt vremurile pe care le trăim.”

Aurelia, pensionară, Focşani

 

„O fi şi necesar... la vremurile pe care le trăim... cînd tinerii mai mult se gîndesc la bani decît la dragoste... Noi, cînd ne căsătoream, ziceam că e pentru totdeauna, nu ne gîndeam ce facem cu banii dacă ne despărţim, ce iei tu, ce iau eu... Trebuie să se gîndească la faptul că se iubesc... Dar cred că e potrivit vremurilor actuale. Nici căsătoria nu mai e la fel de pasională şi de trainică. S-a pierdut totul... dacă nu ne trezim la realitate se duc toate.”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.