Jurnalism cetatenesc

"Nici nu mai stim pe cine sa credem si ce tratament sa urmam"

Ziarul de Vrancea
29 aug 2011 1056 vizualizări
„Noi avem grija de sanatatea ta”, e un slogan comun al cabinetelor de analize medicale din oras, care îndeamna pacientii interesati de starea sanatatii lor sa beneficieze de serviciile pe care acestea le ofera. Aceste laboratoare efectueaza tot felul de analize, de la cele mai simple investigatii, pîna la cele mai complexe. Dar desi au preturi bine stabilite pentru orice analiza, nu acelasi lucru putem spune despre rezultatele lor. Aceeasi analiza facuta aceleiasi persoane poate avea rezultat diferit, in functie de laboratorul la care a fost facuta. Incredibil dar... adevarat. Mai au încredere oamenii în calitatea serviciilor prestate de cabinetele din oras? Raspunsul interlocutorilor si cititorilor nosti le puteti afla din sondajul urmator.

Ana Floroiu, pensionara, Focsani


„Îmi  fac analizelele gratuit ca altfel nu îmi permit. Am avut de facut o analiza care trebuia platita si mi-a venit foarte greu. Era destul de scumpa, asa ca unde gasesc sa fac analize gratuite, acolo ma duc. Nu am încredere, dar mi le fac ca trebuie facute. Odata mi s-a întimplat sa primesc rezultate diferite. Nici nu mai stiam pe cine sa cred si ce tratament sa urmez. Pîna si medicul de familie e derutat. Gînditi-va la cei care primesc rezultate la boli grave cît de bulversati sînt! Ajung sa sufere depresii puternice din cauza unor rezultate care de multe ori nu sînt facute cum ar trebui. Acum si cu venirea crizei, nimeni nu se mai duce sa îsi mai faca doar un control de rutina. În România sanatatea e la pamînt. Grija pentru pacient nu mai e o prioritate. Avem medici buni, dar nu avem fonduri suficiente. Nu îti permiti o vitamina… iar daca te duci la spital, pîna si perfuzia trebuie sa o cumperi.”

 

Vasile Roman, pensionar, Focsani

„Ma duc cu trimitere de la medic cind îmi fac analizele. Nu înteleg diferentele acestea de rezultate de la cabinet la cabinet. Cred ca nu sînt facute asa cum trebuie. Umbla sa le dai banul si atît. Restul nu îi mai intereseaza. Noi românii ne facem rar analizele. Ar fi necesar macar la un an sa ne mai controlam, dar de unde bani? Avem medici competenti, dar un buget restrîns pentru sanatate.”
 

 

 

Mihaela Tucan, eleva, Focsani

„Aleg cabinetele particulare pentru ca sint mult mai sterile decît alte locuri, iar calitatea serviciilor mult mai buna. Am auzit cazuri în care primesc rezultate diferite de la cabinete diferite. Acum depinde si de medicul care face acele analize. Multe cabinete dau rezultate de dragul de a primi banii, nu au reactivi nu au nimic. Din punctul meu de vedere în oras nu mai sînt medici atît de buni. Daca am o problema, prefer sa merg în alt oras, unde sa fiu tratata corespunzator. Oamenii îsi fac rar analizele, în special atunci cînd se simt rau. Eu, spre exemplu, am facut analizele doar atunci cînd erau cele gratuite si cînd am suferit o cadere de calciu.”

 

Ana Tarungeanu, pensionara, Focsani

 

 

Nu am mai fost la medic de mult timp. Nu mai am încredere în cabinetele de analize din oras. De multe ori nu sînt facute corect si trebuie sa le repeti pîna afli cu adevarat ce ai. Avem medici pregatiti, dar putini bani pentru sanatate. Acum micile atentii conteaza mult pentru ca personalul medical sa se uite la tine.

 

 

 

Ionascu Laura, eleva, Focsani

„Îmi fac analizele cu trimitere de la medicul de familie. Sînt relativ multumita de cabinetele de analize. Daca ma duceam la mai multe cabinete, cu siguranta erau si diferente de rezultate. Dar nu am fost si nu am avut posibilitatea sa compar rezultatele. Sistemul sanitar din Focsani e un dezastru. Avem medici pregatiti, dar si medici care nu ar trebui sa profeseze. În momentul de fata, daca nu dai o atentie, nu se uita nimeni la tine.”

Dana, eleva, Focsani

„Cînd îmi fac analizele prefer sa ma duc cu trimiterea de la medicul de familie, la un cabinet care accepta sa faca analizele pe baza trimiterii. Am încredere în laboratoarele pe care mi le recomanda medicul meu.”

Constantin Vasiliu, somer, Focsani

„Aleg cabinetele particulare pentru ca nu am medic de familie. Daca ai bani poti sa faci ce analize doresti. Din pacate, multe cabinete fac treaba de mîntuiala si gresesc analizele oamenilor, sau poate nici nu le fac…iau banii si gata.”


Sondaj realizat de Lorena Meca

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.