Jurnalism cetatenesc

Asta e parerea mea!

Ziarul de Vrancea
21 aug 2011 1117 vizualizări
Fara diploma nu esti la moda

“Calificat la locul de munca” era cindva o fraza la moda. Nu stiu daca avea vreo conotatie, cert este, insa, ca cei care se inscriau la aceasta categorie erau mai prost cotati decit cei care aveau diplome. Inainte facultatea nu era pentru oricine, iar cine termina se dovedea a fi un bun profesionist. Pe parcurs “patalamaua” a devenit din lux o necesitate. Acum e la moda sa ai facultate. Ba mai mult, fara „hirtie” nu poti fi angajat legal, pentru ca legea nu permite si sanctiunile sint dure. In ziua de azi barmanii trebuie sa aiba studii de pus gheata in pahare iar secretarele pot ocupa un post doar daca au absolvit studii superioare de birotica. Din pacate, la birotica nu se fac cursuri de raspuns politicos la telefon sau de servit corect cafeaua. Dar sa nu ne pierdem speranta! Majoritatea scolilor s-au transformat in fabrici de facut diplome, unde treaba merge snur, profesorii predau iar elevii pretind ca invata. La sfirsit primesc “meritata” diploma, apoi vine alta generatie. Cum spuneam mai sus, nu e corect sa generalizam. Multe facultati chiar isi propun ca studentul sa devina un bun profesionist, iar profesorii care tin cursuri au intr-adevar in spate o adevarata cariera cu care se pot mindri. Ce ne facem insa cu restul universitatilor care iti permit sa lipsesti cit doresti in timpul anului, si care iti ofera “posibilitatea” sa iti mai cumperi cite un examen, ori sa trimiti pe altcinava in locul tau, daca nu esti suficient de pregatit? Sistemul bolnavicios al invatamintului superior si-a propus sa nu lase picior de roman fara hirtie de studii. Tragedia a atins proportii, in momentul in care diploma de bacalaureat a devenit „biletul” de intrare la multe facultati. Luati prin surprindere de ritmul de pe piata muncii, mii de oameni cu meserie si cu experienta au inceput sa alerge disperati dupa diplomele care le sint atit de necesare pentru a-si pastra locul de munca. Partea mai putin buna a acestei afaceri este ca, de cind patalamaua a devenit scopul final al studiilor, ea a ajuns sa tina loc cunostintelor practice.

Lorena MECA


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.