Jurnalism cetatenesc

Reparatiile si igienizarea scolilor, bulversate de insuficienta Legii Educatiei

Ziarul de Vrancea
4 iul 2011 905 vizualizări
Asta e parerea mea!

Dreptul de exercitare a posesiei, folosintei si dispozitiei asupra terenurilor si cladirilor in care isi desfasoara activitatea unitatile de invatamint preuniversitar de stat a evoluat in ultimele decenii in paralel cu modificarile si completarile Legii invatamintului nr. 84/1995 in functie de prevederile Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia si ale Legii administratiei publice locale nr. 215/2001.

Potrivit acestora, blestematul articol 166 din Legea nr. 84/1995 a suferit modificari peste modificari, prin Legea nr. 354/2004 capatind, in sfirsit, la al. (41), forma corespunzatoare a administrarii bazei materiale aferente procesului de instructie si educatie: "Terenurile si cladirile in care isi desfasoara activitatea unitatile de invatamint preuniversitar de stat ("¦) fac parte din domeniul public al comunelor, oraselor si municipiilor si sint in administrarea consiliilor locale ale acestora, prin delegare catre consiliile de administratie ale unitatilor de invatamint".

Odata cu intrarea in vigoare a Legii educatiei nationale nr. 1/2011 la inceputul lunii februarie, prevederile de mai sus au fost ciuntite. Daca terenurile si cladirile unitatilor de invatamint apartinind domeniului public judetean si institutiilor subordonate ministerului sint administrate, asa cum e normal, prin consiliile de administratie respective, "terenurile si cladirile unitatilor de invatamint prescolar, scolilor primare, gimnaziale si liceale ("¦) fac parte din domeniul public local si sunt administrate de catre consiliile locale". Atit la art. 112, al. (2) din noul act normativ!

Cum consiliile locale sint prin lege "autoritati deliberative" si nu executive (nu au nici aparat propriu in acest scop), reparatiile curente si igienizarea localurilor de gradinite, scoli generale si licee au ramas in aer, pentru ca orice act de procurare a materialelor sau plata a manoperei incheiate de organisme sau persoane neabilitate de lege sunt nule de drept si, pe cale de consecinta, cheltuielile efectuate pasibile de imputare.

Pentru a se intra de urgenta in legalitate, sint două solutii: 1/ Guvernul sa completeze prin Ordonanta de Urgenta art. 112, al. (2) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 cu ""¦ sint administrate de consiliile locale, prin consiliile de administratie ale unitatilor de invatamint respective" sau 2/ Consiliile Locale sa emita de indata hotariri prin care sa transmita, pina la completarea legii, administrarea unitatilor scolare din subordine catre consiliile de administratie ale acestora.

Sesizarea aspectului incriminat intra in atributiile prefectului in primul caz sau ale inspectorului scolar general in cel de al doilea.

Prof. Valeriu Anghel


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.