Jurnalism cetatenesc

Primul an de scoala - o provocarea atit pentru parinti cit si pentru copii

Dana Chiorescu
21 sep 2010 1414 vizualizări
Toamna a batut la usa si odata cu ea scolile si-au deschid portile. Daca pentru scolarii mari inseamna bucuria revederii colegilor, invatatorilor, profesorilor, pentru boboci 15 septembrie a venit cu mari emotii. Cum va fi doamna invatatoare? Ma va iubi la fel ca doamna educatoare? Dar colegii? Cind ma voi mai juca?

Parintii trebuie sa ii insoteasca si sa ii securizeze de-a lungul acestei perioade deosebit de importante, ce reprezinta o noua treapta in dezvoltarea, in maturizarea copilului, chiar daca uneori emotiile parintelui sint mai puternice decit cele ale copilului.

Primul an de scoala este o provocarea atit pentru parinti cit si pentru copii. De felul in care este depasit acest prag depinde viitorul copilului dvs. In acest prim an de scoala se formeaza deprinderi care il vor insoti toata viata. Acum invata sa scrie, sa citeasca, sa socoteasca dar si sa respecte o anumita disciplina.

Nu putine sint problemele cu care se confrunta un copil ce paseste pentru prima oara pragul scolii.

- Virsta optima. Virsta cronologica de 6-7 ani este apreciata ca fiind optima pentru inceperea scolii. Atit din punct de vedere fizic cit si psihic copilul prezinta toate conditiile pentru invatarea organizata si dirijata.

- Aveti rabadare! Prima si cea mai mare problema cu care se confrunta scolarul este lipsa de interes pentru scoala. Responsabilitatea de a invata nu se dobindeste imediat. Nu uitati ca pina mai ieri era la gradinita si singura lui "indatorire" era sa se joace. Nu inseamna ca, daca de acum il numim scolar, va deprinde brusc tot ceea ce trebuie sa faca un scolar, nu se responsabilizeza pe loc. Dozati-va asteptarile si temperati-va reactiile. Copilul face eforturi, nu are nevoie de un stres in plus. Fiecare copil are limitele lui, ritmul lui. Poate incepe mai greoi ca, dupa un timp, sa devina dintre cei mai buni elevi ai clasei. Nu il comparati cu alti copii. ("Cutarescu" e mai bun, mai cuminte, mai"¦") Nu va face decit sa ii sporeasca complexele (nu sint suficient de bun) si dezinteresul pentru scoala.

- Completati eforturile invatatorului! Educatia din scoala trebuie completata de cea de acasa. Nu uitati ca la scoala petrece 4 ore iar acasa 20. Fara ajutorul si implicarea dvs ca parinti nu veti obtine performantele dorite. Invatatorul nu se poate ocupa numai de copilul dvs. Daca sesizati carente in cunostintele copilului sau dificultati in efectuarea temelor, nu ezitati sa il ajutati. Munca invatatorului trebuie completata de aportul familiei. Familia are o contributie esentiala in formarea copilului.

- Ajutorul parintilor va avea rol de ghidare, de insotire pe noul drum pe care paseste copilul. Nu ii faceti temele, nu ii faceti ghiozdanul, nu sunati la colegi dupa lectii. Sint responsabilitatile lui, invatati-l sa si le cunoasca si sa se achite de ele.

- Vericati-i temele, nu i le faceti. La sfirsitul zilei, cereti-i sa va arate caietele de teme, verificati modul de gindire. Laudati aspectele pozitive, nu incepeti cu critici. Faceti copilul sa fie mindru de rezultatul eforturilor sale. ("Apreciez ca ai terminat tema atit de repede, ca ai inteles cerinta problemei. Pe viitor sper sa scrii si mai frumos/sa fii mai atent pentru a nu-ti mai scapa greseli de scriere,etc". Alternati-i temele "" cele placute cu cele neplacute;

- Ajutati-l sa se organizeze. Nu uitati ca programul unui copil depinde in mare masura de programul parintilor. Cu cit dumneavoastra, ca parinti, veti incerca sa faceti mai multa ordine in viata si programul d-vs, cu atit ii va fi mai usor copilului sa ia exemplu, sa isi trieze activitatile si sa isi respecte indatoririle scolare.

- Treziti-i interesul pentru obiectele ce nu-l pasioneaza prin filme, carti, vizite la muzee sau calatorii. Un copil poate fi cucerit de fizica, spre exemplu, daca ii aratati citeva "magii" (o bagheta de sticla ce poate atrage hirtiute sau cum urca apa in vasele comunicante).

- Diversificati-i activitatea! Completati activitatea scolara cu activitati extrascolare cit mai diverse (sport, arte, cluburi) prin care va lega noi prietenii, dar isi va ocupa si timpul liber intr-un mod creativ, eficient si sanatos.

- Nu subminati autoritatea invatatorului! Chiar daca nu sinteti de acord cu comportamentul sau deciziile invatatorului, comunicati-i nemultumirile dvs personal, si nu in fata copilului.

- Acordati-i atentie! Lipsa de atentie din partea parintilor duce la rezultate slabe. Lipsa de inters a parintilor pentru scoala si performantele copilului este demotivanta. Acordati-i timp si atentie. Daca nu va obtine atentia dvs pozitiva (timp, aprecieri), o va cauta pe cea negativa - se va comporta urit, va neglija scoala, va avea rezultate slabe, ceea ce cu siguranta va va atrage atentia.

- Stati de vorba cu el! Verificati relatia pe care o are cu colegii sau cu invatatorul "" pot fi cauze ale rezultatelor slabe. Cind observati ca unul din copiii dvs. este suparat, cel mai bun moment pentru a-l provoca la o discutie este ora de culcare. Determinati-l sa isi exprime sentimentele, aratati-i intelegere si compasiune. Nu uitati ca uneori copiii sint rautaciosi unii cu altii. Poate ziua ce s-a incheiat a adus o mihnire in sufletul copilului dvs. Unele cuvinte pot durea mai mult decit o agresiune fizica. Pentru copii si nu numai este foarte dureros sa fie tinta glumelor sau a sicanelor. Acest lucru se poate intimpla cind intra intr-o colectivitate noua, sint diferitie, fie slabuti, fie prea grasuti, fie poarta ochelari. Unii copii trec la atac, altii se retrag, se izoleaza. Nu cred ca a uitat cineva poreclele care le avea sau pe care le punea clorlalti, glumele rautacioase.

- Ceriti-i scuze! Daca oboseala sau problemele zilnice v-au facut sa va pierdeti cumpatul si sa reactionati nepotrivit in fata copilului, nu ezitati sa ii cereti scuze. Poate ati tipat fara motiv, poate l-ati lovit sau i-ati facut reprosuri nemeritate. Atunci cind gresiti, cind va iesiti din fire fara motiv, nu ezitati sa ii cereti scuze copilului. Rezultatul asupra copilului este urias. Disputele cu un adult important in viata copilului au efecte distrugatoare asupra lumii lui, cu atit mai mult cu cit se simte nedreptatit.

- Invatati copilul sa isi faca prieteni! Invatati-va copilul sa isi faca prieteni dupa caracterul lor, nu dupa etnie, culoarea pielii, religie, situatie financiara a familiei. Creati-i ocazii sa cunoasca noi copii in afara colegilor sau vecinilor. Invatati-I sa se poarte prietenos, aratati-i consecintele unui comportament placut dar si ale unei purtari rautacioase.

- Nu il rasfatati! Este unul din principalele motive pentru care un elev inregistreaza performante slabe.Copilul care are incredere in el si in fortele proprii are rezultate scolare mult mai bune.

- Creati un climat cald, linistit! Problemele financiare, certurile, divortul parintilor, schimbarea locuintei sau a scolii, aparitia unui frate mai mic pot fi factori stresanti care sa afecteze rezultatele scolare ale copilului. Nu uitati sa stati de vorba cu copilul dvs. La sfirsitul fiecarei zile incurajati-l sa va povesteasca intimplarile zilei, ce i-a placut si ce l-a suparat.

- Respectati scoala si studiul! Lipsa de consideratie fata de scoala se transmite si copilului ("Ce ii trebuie atita carte? Cartea prosteste "" mai bine sa stie sa faca bani..."). Daca parintii nu respecta scoala si profesorii, nu au asteptari de la studii, sa nu se astepte ca fii si fiicele lor sa o faca. Daca ii prezentati copilului modele de oameni care au reusit in viata gen Gigi Becali si Vanghelie, copilul nu va mai intelege utilitatea studiilor.

- Asigurati-i o alimentatie echilibrata! Alimentatia este foarte importanta in aceasta perioada. La nevoile organismului aflat in perioada de crestere se adauga consumul suplimentar necesar unui efort intelectual. Aveti grija ca mesele sa cuprinda toate elementele nutritive, sa fie la ore fixe, sa contina hrana sanatoasa si variata.

- Atentie la problemele de sanatate! Problemele de sanatate ca miopia, astenia, avitaminoza pot fi cauze ale rezultatelor scolare slabe. Daca observati un randament scazut al copilului dvs, verificati starea lui de sanatate!


Asa cum am aratat, este o etapa dificila, o provocare atit pentru copii, cit si pentru parinti. Inarmati-va cu rabdare si cu multa blindete. Amintiti-va cum v-a venit d-vs cind ati schimbat locul de munca, programul sau cind ati incercat sa renuntati la fumat. Vechile deprinderi se schimba greu si nimic nu vine de la sine.


Psiholog - Dana Chiorescu


  • Doctor de suflete


  • In viata fiecaruia exista momente in care ne simtim dezorientati, dezarmati in fata problemelor, neintelesi. Daca simtiti ca relatia cu partenerul nu mai este asa cum o doriti, nu mai gasiti culoarul de comunicare cu copilul, nimic nu va mai multumeste sau nu va mai regasiti, adresati-va psihologului nostru.

    Permiteti-i doctorului de suflete sa va insoteasca pe drumul catre gasirea unor solutii care sa readuca echilibrul.

    Impartasiti-ne problemele dumneavoastra si veti primi raspuns in paginile "Ghidului pentru Sanatate" al Ziarului de Vrancea.

    Casuta postala a redactiei sau adresele de e-mail ziaruldevrancea@yahoo.com sau danach31@yahoo.com sint deschise pentru toti cei care simt ca au nevoie de sfatul unui psiholog. Si, ca la orice doctor, si la doctorul de suflete confidentialitatea este garantata.



    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 0

    Adaugă comentariu
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.