Jurnalism cetatenesc

Noutati despre proiectul Let"s do it Romania

Ziarul de Vrancea
13 sep 2010 831 vizualizări
In timp ce gropile de gunoi improvizate se inmultesc precum ciupercile dupa ploaie, un grup de voluntari se chinuie sa puna pe picioare cel mai ambitios proiect de curatenie a mediului si zonelor verzi ale tarii. «Let"s Do It Romănia!», proiectul national de ecologizare, implementat si in Vrancea ,se afla pe drumul cel bun!

Pe 25 septembrie se face curatenie!

Harta gunoaielor vrancene creste de la o zi la alta. Un grup de voluntari munceste zi de zi pentru implementarea in judetul nostru a celui mai vast proiect de curatenie nationala. Initiatorii proiectului propun curatarea mormanelor de gunoi din arealele naturale ale tarii intr-o singura zi, pe 25 septembrie, dupa modelul mai multor tari europene ce au reusit aceasta performanta inedita. Echipele de voluntari s-au adunat si lucreaza la cea mai indrazneata idee de curatare a judetului.

Cu mai putin o luna pina la marea curatenie nationala, aproximativ 430 de voluntari si-au exprimat intentia de a participa activ in implementarea proiectului.

«Ideea a prins foarte mult in sistemul de invatamint, foarte multi voluntari venind din aceasta directie. Fie ca sint profesori sau elevi, cu totii cred ca putem duce la bun sfirsit "Let"â„¢s Do It Romania!" in Vrancea. Iar asta nu poate decit sa ne motiveze si sa ne demonstreze ca vrancenii vor cu adevarat un mediu curat» adauga coordonatorul judetean ""prof. Marcela Ghiuta. In plus, pentru ca proiectul sa aiba succesul scontat, echipa «Let"â„¢s Do It Romania!» din judet a cooptat in activitatile de ecologizare si autoritatile: Prefectura Vrancea, Consiliul Judeten, Serviciul de Gospodarire a Apelor, Agentia de Protectie a Mediului, Garda de Mediu, Directia de Tineret,Inspectoratul Scolar, precum si 22 de primarii care au semnat acorduri de parteneriat. Exemple demne de urmat sunt : IPJ Vrancea , ISU "Anghel Saligny"-Focsani , Penitenciarul Focsani care vor ajuta in ziua de 25 septembrie la strangerea gunoaielor, mobilizand un numar mare de voluntari, dar si cateva ONG-uri care si-au exprimat dorinta de a ne sprijini: Fundatia"Zi deschisa", "Tineri 2000","Rom pentru rom"-Panciu.


«Let"â„¢s Do It Romania!» fara sponsori


Conceput pe model european si bazat doar pe voluntariat, «Let"â„¢s Do It Romania!», cel putin la nivelul judetului, are si neajunsuri. Implementat intr-o perioada de criza economica, proiectul isi gaseste cu greu sustinatorii financiari. Cel putin deocamdata. Pina acum, caci activitatile de identificare a gropilor de gunoi si materialele s-au realizat doar cu sursele proprii ale voluntarilor. «E clar ca avem nevoie si de sponsori. Mai este foarte putin pina la final si ar fi pacat ca Vrancea sa nu-si indeplineasca obligatiile stabilite in proiect tocmai din lipsa sponsorilor. Noi avem speranta ca, intr-un final, oamenii vor constientiza importanta si anvergura "Let"â„¢s do it Romania", iar sponsorii ne vor ajuta cu resursele financiare» completeaza coordonatorul judetean.

Dincolo de indiferenta si neajunsuri, «Let"â„¢s Do It Romania!» este cel mai mare proiect de implicare sociala din Romania care isi propune sa curete deseurile din toata tara, din arealele naturale, intr-o singura zi, respectiv 25 septembrie. Site-ul proiectului ofera sansa oricarui cetatean interesat de a se implica direct in sustinerea manifestarii, cei dornici avind posibilitatea de a se inscrie ca voluntari pe site. De asemenea, voluntarii pot deveni coordonatori de proiect in localitatile unde isi au domiciliul sau pot dona sume de bani pentru sustinerea actiunilor de pe 25 septembrie.


Marcela Ghiuta

Presedinte Corpul Voluntarilor de Mediu Vrancea

Coordonator A Echipa de Conducere-Vrancea

Leta\'s Do It Romania!

e-mail: marcela_ghiuta@yahoo.com

marcela.ghiuta@letsdoitromania.ro

tel: 0724095098


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.