Jurnalism cetatenesc

Ajutor! Voi fi tata!

Dana Chiorescu
21 aug 2010 1050 vizualizări
Noua luni de sarcina din perspectiva tatalui

"Iubitule, vom avea un copil!" iata cuvintele care dincolo de faptul ca marcheaza trecerea intr-o noua etapa a cuplului, sint menite sa provoace o adevarata furtuna in capul oricarui barbat. Toate publicatiile abunda in sfaturi pentru viitoarele mamici. Dar, totusi, viitorul copil are si un tata. De ei, taticii, se ocupa cineva? Ii invata cineva cum sa depaseasca aceasta perioda dificila, aceasta aventura numita sarcina?

Trecerea de la extaz la agonie e foarte rapida. Dupa primele secunde in care se manifesta bucuria de a fi participant la aducerea pe lume a unui suflet, se dezlantuie o infinitate de griji si intrebari: oare cum va fi, voi face fata, voi putea sa il intretin, voi sti sa fiu un tata bun, sotia ma va mai iubi... si aceasta este numai prima etapa. Sint coplesiti de temeri, de intrebari, de necunoscute. Nici nu apuca bietul barbat sa isi dea seama ce se intimpla mai exact ca se si trezeste implicat intr-un complicat proces care, pe linga indispozitia aproape pemanenta a sotiei, presupune si multe indatoriri carora trebuie sa le faca fata promt.

Este de departe una din situatiile care coplesesc barbatul, paradoxal, tocmai prin aportul mic spre deloc la buna desfasurare a acestui proces. Este una din putinele situatii in care barbatul nu detine controlul, nu poate face nimic, nu poate stabili planuri de actiune sau lua decizii. Mamele, bunicile, matusile, prietenele, toate au un cuvint mult mai greu de spus in fata sotiei decit cuvintul sotului.


Hormonii detin controlul


Organismul femeii trece la maturitate odata cu aducerea pe lume a primului copil, ceea ce implica o multime de schimbari. Nici pentru barbat nu va fi deloc o perioada usoara daca ne gindim fie numai la vesnicele toane, schimbari de dispozitie ale viitoarei mamici sau la fuga in miez de noapte la supermarket.

Unele femei parcurg sarcina doar cu semne sau simptome minore, in timp ce altele par a avea parte de intreaga gama de manifestari specifice.

Pe parcursul sarcinii, organismul femeii se schimba in multe feluri. Hormonii sint cei care determina aceste modificari la nivelul intregului corp si au rol in buna evolutie a sarcinii si pregatirea femeii pentru nastere. Fiecare joaca un rol vital si complex. Este vorba despre asa-numita furtuna hormonala! Sotia dumneavoastra zimbeste acum si peste citeva clipe plinge de vi se rupe inima? Nu este nimic anormal. Concomitent cu tulburarile de metabolism, hormonii declanseaza modificari in psihicul femeii, de la anxietate, insomnie, fatigabilitate, pina la adevarate sindroame depresive.

Nu este un arsenal menit sa va scoata pe dumneavoastra, dragi tatici, din minti ci doar manifestari ale hormonilor care pregatesc organismul femeii sa aduca pe lume o noua viata. Cu siguranta nu va e usor, dar ginditi-va ca sinteti doar spectatori ai acestor manifestari. Daca le-ati simti pe propria piele? O veste buna: dupa nastere, treptat, se va restabili linistea in caminul dumneavoastra.


Fugiti de tentatii!


Nu putine sint cazurile in care activitatea sexuala este interzisa in timpul sarcinii. Nu este o regula, dar nu este exclus. Unele femei inregistreaza un libidou crescut in aceasta perioada dar, daca va numarati printre ghinionisti, si doctorul v-a interzis categoric, fugiti de tentatii! Fizic dar si psihic veti fi tentat sa va cautati alinare in alta parte, pe cineva dispus si disponibil, care nu are indispozitii si crize de nervi. Pentru a nu va trezi intr-o situatie fara iesire, evitati relatiile ce ar putea degenera. Nu uitati ca sinteti predispus! Aparitia primului copil este, dincolo de toate, un test de maturitate!



Despre pofte


Pofta de un anumit aliment sau gust este o caracteristica incontestabila a graviditatii. Circa 85% dintre femei simt pofta pentru cel putin un produs in timpul sarcinii. Specialistii spun ca parte dintre aceste pofte sint relationate cu modificarile hormonale care apar in corpul unei femei insarcinate.

Exista insa si teorii care sustin ca poftele se pot datora si nevoii corpului de a asimila anumite substante. Pofta de lapte ar putea insemna ca organismul femeii are nevoie de o cantitate mai mare de calciu, pofta de fructe poate semnala lipsa vitaminei C. De fapt, fructele, laptele si produsele lactate (la fel ca si ciocolata si snacks-urile sarate) sint cele mai des intilnite pofte in rindul gravidelor. Este modul in care organismul isi semnaleaza carentele.

Indiferent care ar fi cauza, poftele sint o realitate, deci, stimati tatici, nu va considerati exploatati, nu considerati ca e doar un mod de a profita al viitoarei mamici. Pur si simplu asta simte!



Comunicare


Articolele de specialitate v-au adus la saturatie cu sfatul: comunicati! Este permanent prezentat ca ingredient al retei casatoriei de succes, al relatiilor de afaceri de durata si in multe alte domenii. Dar acesta este adevarul: comunicarea este la baza oricarei relatii interumane ce se doreste de calitate si pe termen lung.

Temerile tatilor sint aproape aceleasi ca ale mamelor iar pentru ca noua viata nu se dezvolta in interiorul lor, inregistreaza un stres mult mai mare. Cum va fi, ce va fi, va fi sanatos, ma voi descurca sa ii asigur tot ce ii trebuie, voi sti sa il feresc de toate pericolele? Cum se va schimba relatia cu sotia? Va fi afectata si viata mea profesionala?

Nu ezitati sa va impartasiti gindurile! Discutati cu sotia orice va framinta. Chiar daca nu sta in firea unui barbat sa isi impartaseasca temerile, acest lucru v-ar face mult bine si dumneavoastra si relatiei. Retragerea in cochilie este de multe ori interpretata ca dezinteres sau lipsa de sensibilitate.

Asadar, comunicati-i sotiei ce ingrijorari, ce nemultumiri aveti, impartasi-va reciproc toate aceste ginduri. Veti fi uimit sa constatati ca, desi, femeia pare a fi facuta pentru aceasta perioada, are aceleasi temeri ca si dumneavoastra. Sprijiniti-va si linistiti-va reciproc. Nu va dati la o parte lasind o armata de mamici, bunici, matusi sa va inconjoare sotia. Locul dumneavoastra este linga ea acum si multa vreme de acum incolo!


Desi isi doreste foarte mult copilul, desi maternitatea este o perioada speciala din viata femeii si scopul este mai mult decit nobil, cu siguranta fiecare femeie are momente in care si-ar dori sa nu fie deformata si greoaie, sa nu aiba tot felul de neplaceri sau discomfort. Ultimeleluni sint cele mai dificile din cauza noilor dimensiuni. Tatii trebuie sa tina cont de acest lucru si sa isi inconjoare sotia cu toata dragostea si toata tandretea. Faceti-va partenerele sa se simta cele mai frumoase si mai dorite femei din lume!


Depresia port partum


70-80% dintre femei prezinta stari depresive dupa nastere. Aceste stari depresive, de ingrijorare si suparare incep sa se manifeste la 2-3 zile dupa nastere. Noile mamici se pot simti triste, plingacioase, ingrijorate si morocanoase. Fara vreun motiv clar ele se supara pe noul bebelus, pe partener, pe ceilalti copii. Pot plinge intr-un mod neasteptat. Citeodata au probleme legate de somn, alimentatie si luare a deciziilor.

Confruntati cu aceasta noua situatie, cind ziceau ca perioada critica s-a sfirsit, barbatii pot fi de-a dreptul speriati. Dragi tatici, si aceaste manifestari sint normale si, cu diferente de la un caz la altul, pot disparea in citeva ore sau citeva zile.



Este firesc ca schimbarile majore presupuse de graviditate sa genereze intr-o anumita masura angoasa si deruta, dar, pentru a nu risca o deteriorare a relatiei, cei doi parteneri vor trece peste aceste incidente emotionale, manifestind multa intelegere reciproca, atentie si deschidere fata de trairile, asteptarile si nevoile celuilalt.


Poate daca veti intelege mai bine procesele prin care trece corpul si mintea femeii v-ar fi mai usor sa acceptati, sa intelegeti ca nu sinteti singur si nici singurul in aceasta situatie. Si, cel mai important, este doar o perioada! Este o etapa de crestere, un test de maturitate! Va dorim sa il treceti cu bine!


Psiholog Dana Chiorescu



  • Doctor de suflete


  • In viata fiecaruia exista momente in care ne simtim dezorientati, dezarmati in fata problemelor, neintelesi. Daca simtiti ca relatia cu partenerul nu mai este asa cum o doriti, nu mai gasiti culoarul de comunicare cu copilul, nimic nu va mai multumeste sau nu va mai regasiti, adresati-va psihologului nostru.

    Permiteti-i doctorului de suflete sa va insoteasca pe drumul catre gasirea unor solutii care sa readuca echilibrul.

    Impartasiti-ne problemele dumneavoastra si veti primi raspuns in paginile "Ghidului pentru Sanatate" al Ziarului de Vrancea.

    Casuta postala a redactiei sau adresele de e-mail ziaruldevrancea@yahoo.com sau danach31@yahoo.com sint deschise pentru toti cei care simt ca au nevoie de sfatul unui psiholog. Si, ca la orice doctor, si la doctorul de suflete confidentialitatea este garantata.


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 0

    Adaugă comentariu
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.