Jurnalism cetatenesc

AFLAM DE LA AVOCATUL POPORULUI

Ziarul de Vrancea
15 apr 2010 1148 vizualizări
Drepturile veteranilor de razboi în atentia institutiei Avocatul Poporului

Biroul teritorial Galati, serviciu regional al institutiei Avocatul Poporului din Romania, are ca raza de competenta judetele Braila, Galati si Vrancea si ca principala misiune apararea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice, in raporturile acestora cu autoritatile administratiei publice locale din zona.

O categorie deosebita de persoane, care merita cu prisosinta intreaga noastra consideratie, este reprezentata de veteranii de razboi. Ca expresie a recunostintei pe care le-o datoreaza natiunea, a fost adoptata Legea nr.44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.783/28.10.2002. Potrivit acestei legi, principalele drepturi ale veteranilor de razboi sint: luarea in considerare ca vechime in munca sau in serviciu, la calcularea pensiei, a timpului cit au participat la razboi, precum si a perioadelor de prizonierat, de spitalizare si de concedii medicale, ca urmare a ranilor suferite; acordarea unor indemnizatii si a unui spor lunar, proportional cu timpul cit au luptat in razboi; acordarea unei rente lunare, pentru veteranii carora le-au fost conferite ordine si medalii pentru faptele de arme; improprietarirea cu anumite suprafete de teren pentru veteranii carora le-au fost conferite ordine si medalii pentru faptele de arme; gratuitate pentru un anumit numar de calatorii pe calea ferata, pe mijloacele de transport auto sau fluvial; gratuitate pe mijloacele de transport in comun din mediul urban; prioritate la repartizarea si inchirierea locuintelor din fondul locativ de stat; dreptul de a cumpara locuintele din fondul locativ de stat pe care le detin cu contract de inchiriere; scutire de plata impozitelor si taxelor locale, precum si de plata impozitului corespunzator terenurilor arabile de pina la 5 ha; asistenta medicala gratuita si asigurarea de medicamente gratuite; bilete de tratament gratuite. Acordarea efectiva a acestor drepturi cade in sarcina mai multor autoritati publice, si anume: Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale si casele teritoriale de pensii, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, Serviciul Roman de Informatii, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, casele de asigurari de sanatate judetene, consiliile judetene, consiliile locale si primarii.

Petitiile primite de catre institutia Avocatul Poporului au evidentiat o serie de probleme privind acordarea drepturilor veteranilor de razboi, ceea ce a condus la intocmirea si depunerea la Parlament a unui raport special, cu recomandari si propuneri concrete pentru imbunatatirea activitatii in domeniu, avind in vedere ca este vorba de persoane care, din cauza virstei (media depaseste 87 de ani), au o capacitate redusa de a-si apara interesele.

Una dintre problemele privind acordarea drepturilor veteranilor de razboi se refera la scutirea de plata impozitului pe terenul agricol. Am fost sesizati, prin mai multe petitii, ca autoritatile administratiei publice locale au refuzat acordarea acestui drept pe motiv ca, potrivit art.284 alin. (7) din Codul fiscal, scutirea de la plata impozitului se acorda numai pentru terenul aferent cladirii utilizate ca domiciliu. în aceste cazuri, am cerut respectivelor autoritati sa acorde scutirea de plata acestui impozit, deoarece, potrivit prevederilor art.16 lit. e din Legea nr.44/1994 privind veteranii de razboi, republicata, asa cum au fost modificate prin Legea nr.303/2007, ulterioara Codului fiscal, veteranii de razboi beneficiaza de facilitatea fiscala suplimentara de scutire de la plata impozitului pe terenul arabil in suprafata de pana la 5 ha. Unele autoritati locale au raspuns favorabil cererii noastre, altele nu.

Ca urmare a raportului special mentionat, prin Legea nr.24/2010 pentru modificarea si completarea art.284 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.143/04.03.2010, a fost introdus alin.(71) cu urmatorul continut: Scutirea de la plata impozitelor si taxelor locale, precum si de la plata impozitului corespunzator pentru terenurile arabile, finete si paduri, in suprafata de pina la 5 ha, se aplica pentru veteranii de razboi, vaduvele de razboi si vaduvele veteranilor de razboi care nu s-au recasatorit. Astfel, a fost inlaturata orice posibilitate de interpretare eronata a dreptului de scutire de la plata impozitului pe terenul agricol.

Cele prezentate ilustreaza capacitatea institutiei noastre de a apara in mod eficace drepturile cetatenilor. Daca apreciati ca vreo autoritate publica v-a incalcat un drept, nu uitati ca Biroul teritorial Galati al institutiei Avocatul Poporului poate fi contactat telefonic la numarul 0236/32.00.10, pe e-mail la adresa avpgalati@avp.ro si acorda zilnic audiente, intre orele 9 "" 16, cu exceptia zilei de vineri, cind programul este de la 9 la 12.


Expert, Liviu Coman-Kund




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.