Jurnalism cetatenesc

Din scrisorile zilei

Ziarul de Vrancea
3 mar 2010 891 vizualizări
Educatie in spiritul protectiei mediului înconjurator si nu numai

Scoala Vintileasca si-a propus, printre altele, sa faca permanent educatie elevilor in spiritul protectiei mediului inconjurator, asa ca s-a implicat in toate proiectele la nivel judetean, national despre care au primit informatii. In anul scolar trecut elevii nostri s-au clasat pe locul I la concursul cu tema PROTEJAREA CARNIVORELOR MARI organizat de Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea, au sarbatorit prin activitati specifice Ziua Pamintului. In acest an scolar Scoala Vintileasca s-a inscris cu sapte echipe din cinci unitati scolare (Scolile Vintileasca si Bahnele, Gradinitele Neculele, Vintileasca si Bahnele de Jos) in proiectul national "Scoli pentru un viitor verde" care se deruleaza din februarie pina in iunie. Toate echipele au derulat deja primele activitati constind in confectionarea de obiecte utile si frumoase din deseuri reciclabile sub genericul "Din bube, mucigaiuri si noroi/Iscat-am frumuseti si preturi noi". Au realizat astfel din sticle de plastic sau hirtie suporturi pentru ghivecele cu flori, tablouri, aplice cu care au realizat si expozitii in unitatile scolare. Membrii echipei verzi de la Gradinita Vintileasca au desfasurat prima activitate avind moto-ul "Sint si eu o mica floare/Ploaia ma va face mare". Au ascultat povesti si poezii cu plante si animale, au curatat plantele din sala lor de grupa si din Primarie de frunze uscate, au sters frunzele de praf, au afinat si au completat pam ntul din ghivece si au udat plantele. Au invatat ca plantele sint prieteni buni ai omului, ca au nevoie de lumina, caldura naturala si sufleteasca pentru a se dezvolta, ca omul le poate ajuta ajutindu-se astfel pe sine. Primaria i-a rasplatit cu ecusoane verzi, i-a cinstit cu suc natural de catina, cu mere si covrigi, i-a felicitat si i-a rugat sa continuie aceste activitati.

Bucuria a fost mare cind elevii au gasit activitatile lor consemnate pe situl proiectului alaturi de activitati ale elevilor din intreaga tara. Adresa www.scolipentruunviitorverde.ro este in permanenta vizitata de elevii din Vintileasca.

Coordonatori ai proiectelor sint cadre didactice care se implica mult in viata Scolii: Marinescu Mihaela, Noaptes Anica, Banu Ioana, Chivoiu Onuta, Popescu Aurica, Noaptes Mariana, Turea Gicuta.

Scoala Vintileasca tocmai a primit cu bucurie vestea ca se numara printre laureatii competitiei nationale E-Vacanta de iarna din cadrul proiectului Economia Bazata pe Cunoastere, proiect care se deruleaza de doi ani in unitate si in alte peste 240 de scoli din tara. Initiat de Primaria Vintileasca la indemnul d-lui inspector Onea Emil, proiectul din scoala noastra a facut posibila dotarea unitatilor scolare de pe raza comunei cu calculatoare, mobilier corespunzator, copiatoare, scanere si nu in ultimul rind, a facut posibila prezenta Internetului in viata scolarilor vintileni dar si a parintilor sau cadrelor didactice. In cadrul subproiectului e-Vacanta de iarna Scoala a fost rasplatita cu Diploma de onoare pentru rezultate deosebite in realizarea unor activitati ca: Scrisori catre Mosul, Comunitatea mea in sarbatoare, Jurnal de vacanta. Documentele au fost realizate de elevi sau profesori in programe diferite si au presupus pricepere in utilizarea calculatorului, imaginatie, informare, bun-gust, abilitati de lucru in grup.

In anul 2010 elevii, cadrele didactice si parintii din Vintileasca se vor implica si in proiectul "Chemarea Credintei" dedicat Anului Omagial al Crezului Ortodox si al Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane constind in serbari, concursuri de creatie literara si plastica si mestesuguri artistice traditionale, excursii la asezaminte ortodoxe din judet si din tara, crearea unor documente despre monumente vechi ale ortodoxismului din localitate si judet.

Inca de anul trecut Scoala si Primaria si-au propus sa organizeze o tabara de pictura pe sticla si se spera ca anul acesta, aceasta activitate sa demareze ca parte a proiectului mentionat mai sus.

Speram ca aceste activitati extrascolare ca si cele scolare bazate pe obiectivitate in evaluarea elevului sa contribuie la formarea unor absolventi capabili sa faca fata, cu succes chiar exigentei din liceele la care isi vor urma studiile, sa ii ajute in orientarea scolara astfel incit ei sa practice la finalizarea studiilor meseriile pentru care s-au pregatit.


Profesor Stana Apostu Georgescu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.