Jurnalism cetatenesc

Carnet de cititor

Ziarul de Vrancea
16 feb 2010 879 vizualizări
Dumitru Pricop

Un cititor sau un critic literar de buna credinta (buna credinta izvoraste din dragoste fata de semeni, reaua credinta din ura si invidie) cauta in lucrarile pe care le citeste, o raza de talent din partea autorului si se bucura atunci cind o gaseste. De fapt unul din motivele pentru care autorii scriu este - cind si autorul este de buna credinta - acela de a aduce o bucurie cit de mica, in lumea aceasta plina de necazuri. Scriitorii de rea credinta isi pot vedea mai usor operele tiparite si pot accede la functii mari in breasla, bine platite si onorate. Ei devin niste servitori care mentin tonusul stapinilor in actiunea lor de indobitocire a maselor si jecmanirea avutiei unui popor. Si pentru acest confort, maestrii jafului arunca farimituri lacheilor literari. Imaginile frumoase, unele sclipiri de talent, scenarii "grandomanice" apar pe piata artistica si fac valuri dar toti cei care le regizeaza cad pina la urma in uitare. Si despre ei nici nu trebuie vorbit, spunindu-le pe nume, caci ei au doar o singura identitate: tagma jefuitorilor.

In cu totul alta parte sint scriitorii de certa valoare, ale caror nume nu vor fi uitate niciodata. In operele lor straluceste cugetul drept al oamenilor cu suflet mare si inima curata. Un asemenea poet este si Dumitru Pricop. In parcul din spatele Casei de Pensii, singuratic si trist, de pe un soclu facut din saracie, ne priveste mereu poetul Pricop; nu ne-a parasit asa cum nici noi nu trebuie sa-l parasim.

E un print al poeziei vrincene. Acordurile cintecelor din cringuri, primavara, adincul tumult al vijeliilor de iarna, pilpiirea vesnica a focului viu, dragostea de oameni si durerea de a-i vedea degradindu-se, toate sint in versurile lui Pricop. Cuvintele, maiestrit aduse din condeiul cu raza de soare in zori de zi, se aduna in versuri de neuitat:


"Pe viata scurta care mi s-a dat

Eu scriu dintr-o aleasa disperare

Lasind pe Munti, coroana de-mparat

Si oasele Materiei in Mare"


*


"...dar cind veti vinde stelele si luna,

Cind veti ucide viata din graunte

Veti vrea din nou pamintul vorbei Mele"


Intr-o zi, cind tara noastra va inflori asa cum au visat oamenii mari care au iubit-o, in parcul unde azi e... doar o statuie pricajita, va fi o rotonda de marmura cu toti marii poeti vrinceni. Si pe fruntea lui Dumitru Pricop va fi asezata o cununita de imparat.


Ionica Sava

Cindesti


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.