Jurnalism cetatenesc

Carnet de cititor

Ziarul de Vrancea
28 ian 2010 675 vizualizări
Gheorghe Neagu

Din tinuturile Vrancei a izvorit cindva capodopera literaturii noastre populare, pe care Vasile Alecsandri a asezat-o in fruntea culegerii sale din anul 1866 si pe care o lume intreaga a considerat-o ca fiind o dovada a nobletei si talentului poporului roman. Tot aici, in Vrancea, s-a nascut romancierul Duiliu Zamfirescu, creatorul unor personaje de neuitat datorita talentului acestui scriitor. Versurile Mioritei ne-au fermecat pe toti caci valoarea baladei nu sta numai in povestea celor trei ciobani, ci mai ales in capacitatea autorului necunoscut de a exprima in mod sclipitor sentimentele personajelor si frumusetea acestor plaiuri, unde s-au intimplat cele pe care le cunoastem cu totii. Atit balada cit si "Viata la tara" au devenit parti esentiale ale studierii limbii si literaturii noastre in scoli si universitati. Dar viata literara din Vrancea nu s-a oprit in marginile acestor productii, asa cum cum viata oamenilor si a locuitorilor nu s-a oprit aici, a evoluat mereu. Fenomenul literar a continuat si au aparut lucrari noi, "la ordinea zilei". Creatorii de poezie si proza au realizat opere deosebit de valoroase si actuale, rupte din viata noilor generatii, in pas cu vremea. Din pacate insa, ca si cum ne-ar fi fost suficiente doar citeva nume si poeme, literatura de inalta calitate din Vrancea de azi este foarte putin cunoscuta. In zona Mioritei exista la ora actuala o literatura ce se poate apropia mult de valoarea literaturii mai vechi, o literatura ce se poate aseza la acelasi nivel calitativ cu clasicii nu numai ai literaturii noastre nationale ci si cu cei ai marilor curente literare mondiale. Sint perle rare pe care merita sa le cunoastem. Sint sclipiri ale geniului vrincean si din razele acestora ne putem imbogati sufletul intregind, ca fiind cititori, opera autorilor, daruindu-i o parte din viata noastra pentru a ne lumina cealalta parte care ne apartine prin Voia Lui Dumnezeu. Din dorinta de a le oferi cititorilor un prilej de bucurie si a-i apropia de literatura de inalta valoare, am scris cele de mai sus si cele ce urmeaza, despre scriitorii si poetii vrinceni, asa cum am simtit si am inteles citindu-le cartile.


De multa vreme un om de litere si un tenace organizator de cenacluri, Gheorghe Neagu se lupta pentru a reuni in cadrul revistei "Oglinda literara" cit mai multi colaboratori de talent. Este cu totul remarcabila stradania sa, dar nu despre aceasta vreau sa insist. Gheorghe Neagu este si un mare scriitor, comparabil in unele din productiile sale, cu ilustrii autori europeni. Astfel, in povestirea sa "Mintuitorii", Ghe. Neagu, inspirat probabil de un inger, cu talentul si dirzenia lui Michelangelo, cioplind in piatra dura cuvintele si asezindu-le cu maiestrie in fraze de o rara frumusete - in plus adaugind si o doza de humor, care in finalul pvestirii dezleaga un mister ce pluteste in aer inca de la inceputul lecturii "" ne dezvaluie ce se petrece azi cu Planeta Pamint! Tema de nivel mondial. Dar tot Ghe Neagu, in alta povestire, "Calatoria", ne dezvaluie in mod dureros de adevarat, de ce traim rau in tara noastra cea bogata. E o cauza simpla si dupa citirea povestirii iti dai seama cum am putea scapa de saracie si crima organizata si cit de mult depinde aceasta victorie de fiecare dintre noi. Povestirea "Calatoria" e de fapt descrierea unei calatorii nu cu trenul ci prin viata majoritatii romanilor si ar trebui citita urgent de oamenii politici, de politisti, de militari, de doctori si de notari, de toti functionarii publici ai intregului spatiu european.

De dragul acestui mare scriitor si pentru a-l apropia de cititori am scris acum si l-am desenat din memorie pe Gheorghe Neagu. Dar nu este singurul: intrind in universul literar al scriitorilor vrinceni prin citirea cartilor aparute in Vrancea, am incercat sa desenez inca 49 de artisti despre care voi scrie citeva cuvinte, pe viitor.


Ionica Sava

Cindesti


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.