Jurnalism cetatenesc

Votul sta la baza democratiei

Dana Chiorescu
21 nov 2009 1067 vizualizări
De ce e important sa votam?

Periodic sintem chemati sa ne alegem oamenii care vor conduce destinele tarii si, implicit, ale noastre in urmatoarea perioada. Poate este cel mai important drept pe care l-am obtinut la Revolutie.

Cu toate acestea, multi dintre semenii nostri sint prea dezamagiti de jocul actorilor de pe scena politica pentru a mai considera ca merita sa voteze.

Si totusi... de ce e important sa votam?


Lt. Col. (r) Mitica Chiriac "" Sasu

Vicepresedinte A.N.V.R. Fil. Vrancea


"Dreptul acesta democratic este o responsabilitate pentru fiecare. Te respecti pe tine si ii respecti si pe ceilalti atunci cind iti exerciti acest drept. Am luptat atit timp, poporul acesta a varsat atita singe la Revolutie pentru democratie, pentru a avea si dreptul de a ne alege conducatorii. E nevoie de participare, indiferent de natura votului. E decizia noastra. In cabina sintem singuri ca in fata lui Dumnezeu. Este necesar sa voteze si cei care au posibilitatea pentru prima data sa isi exercite acest drept, chiar daca inteleg prea putin din tumultoasa viata politica. Este o responsabilitate pe care trebuie sa si-o asume. Si in familie fac lobby pentru a se merge la vot, fiul meu aflindu-se pentru prima data in aceasta ipostaza, cea de alegator. Veteranii vor iesi in numar mare la vot deoarece fiecare simte nevoia de normalitate."


Octavian Ovidiu Opait "" pictor


"Consider ca este foarte important. Importanta votului va fi exprimata de tinerii care vor fi prezenti in numar mare la aceste alegeri. Majoritatea electorala va fi reprezentata de cei nascuti dupa "â„¢89, pentru ca nu au avut dreptul sa voteze pina acum. Tinerii stiu ce au de facut, stiu care este situatia, chiar daca mass-media nu reflecta intotdeauna realitatea. Cei care nu vor fi prezenti la vot vor fi cei din generatia parintilor nostri, cei care au fost la revolutie si stiu ce s-a intimplat acolo. Vor renunta, nu se vor mai implica, dupa parerea mea, pentru ca pina acum au facut-o si nu au obtinut rezultalele dorite. Ca tinar si ca artist m-am implicat in tot felul de activitati, dar de cele mai multe ori am fost sprijiniti doar cu o sticla de apa minerala. Tineretul este foarte mihnit. Sintem foarte mobilizati si determinati sa votam. Nu vom face o noua revolutie ci, eventual, una culturala. Si in cirje vom merge daca e nevoie, dar tot votam!

Tinerii nu se manifesta scriind cu graffiti pe pereti. Tinerii voteaza!"


V. Pirvu, 15 ani, elev


"Este un drept si o datorie in acelasi timp. Pina acum nu m-am gindit prea serios la acest lucru pentru ca mai am timp pina voi putea sa votez. Este un gest important, si trebuie sa votam chiar daca nu ne place nici un candidat. Se poate anula buletinul, se poate vota "alb", asa se poate protesta. In ultimii ani prezenta la vot a fost intr-o continua scadere ceea ce nu e bine, nu "da" bine. Nici nu dureaza mult, nu e un efort prea mare. Aceasta tendinta e cauzata si de politicieni, care iau viata politica in joaca, in gluma. Glumesc, nu se tin de promisiuni si oamenii protesteaza impotriva acestei atitudini. Din pacate se pedepsesc pe ei nemergind la vot."


Gabriel Lupu 18 ani "" presedintele Consiliului elevilor


"In primul rind, este necesar sa mergem la vot pentru ca noi sintem cei care vom ramine in aceasta tara pe viitor. Poate unii dintre noi vor fi chiar la conducerea tarii. Trebuie sa mergem la vot pentru ca persoana care va ajunge presedintele tarii sa reflecte dorinta alegatorilor. Votul sta la baza democratiei. Este un drept de care ar trebui sa profitam cu totii."


Daniela Plaiasu "" profesor de limba romana - Colegiul National "Unirea"


"Tocmai am auzit o opinie a unui american nemultumit de optiunile pe care le are: a decis sa mearga la vot pentru a alege raul cel mai mic. Acesta este si punctul meu de vedere."


Gabriela Obodariu "" presedinte APD Club Focsani


Da, sa votam. De ce? Pentru ca daca n-o facem nu ne ajuta la nimic. Oricit de multe neimpliniri ar avea o democratie, e de preferat unui regim autoritar in care a vota liber e doar o dorinta. Campania a fost una extrem de tensionata. Razboiul bannerelor, disputa listelor cu presedinti, campania negativa sint tot atitea dovezi. Au lipsit infruntarile de programe, din pacate. Nu as putea sa ma pronunt despre iminenta unei fraudari, dar am observat multa incrincenare a cel putin doua parti in a-si impune anumiti oameni drept presedinti de sectii. Asta spune fie ca se va incerca ceva, fie ca fiecare parte se teme ca ceilalti vor frauda daca isi vor pune oamenii ca presedinti in sectii. Banuiesc ca influentarea votului o sa fie cel mai raspindit fenomen si ne temem si de votul multiplu. Sint convinsa ca in zonele rurale votul in familie va continua daca membrii Birourilor Electorale ale Sectiilor de Votare (BESV) nu vor reactiona. Din pacate numarul mic de observatori nu ne va permite sa acoperim toate sectiile de votare din judet, asa ca putem cel mult sa avem un esantion al neregulilor electorale, nu o situatie exhaustiva."




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.