Jurnalism cetatenesc

Asta e parerea mea!

Dana Chiorescu
10 nov 2009 883 vizualizări
Indemn al neputintei

Germenii disolutiei invatamintului sint semnalati de catre Parintele Mihail Burlacu in introducerea din 1935 a cartii Pedagogia Crestin "" Ortodoxa.

Rana provocata de ruperea invatamintului romanesc de Biserica nu se va vindeca in veac, caci singura Biserica Ortodoxa se putea ocupa de educatia puiului de om in folosul sau.

Urmariti dezvoltarea scolii romanesti si veti vedea ca fiecare scoala a dorit formarea unui om nou. Fiecare scoala a raspuns unei comenzi a arhitectilor sociali de a livra un anumit tip de om! Iata, ne apropiem astazi de "perfectiune" "" omul marfa.

Singura educatia crestina iese din acest tipar si isi propune sa zideasca un om dupa Evanghelie. Caci in disperarea iubirii Sale, Dumnezeu ne-a predat pedagogia suprema: S-a facut pe Sine Insusi OM! S-a nascut, a copilarit in familie, a muncit, a iubit jertfindu-Se pentru semeni, a murit si a inviat!

Urmarind astazi tragedia puiului de om, vom regasi modelul hristic intors pe dos. Nu exista o amenintare mai infricosatoare si o fiinta mai nedorita astazi ca bietul copil. Inca inainte ca Dumnezeu sa hotarasca conceptia pruncului, noi venim stiintific in intimpinare prin planning-ul familial. Ne luam toate masurile pentru a ne satisface poftele si toate precautiile pentru a fi neroditori. Daca, totusi, copilul s-a zamislit, apare o veritabila dezbatere: mama, tata, rudele apropiate "" supervizate moral ""stiintific de domnul doctor "" hotarim daca pruncul se va naste ori nu.

Realizati angoasa prin care trece copilul cind simte aceasta conjuratie draceasca impotriva lui? Credeti ca aceasta teama, in cazul in care el se va naste, nu-l va marca pentru toata viata? Ce sa mai vorbim ca in Romania peste 1.000.000 de prunci pe an "" adica 2.800 pe zi "" sfirsessc in asurzitorul scincet mut! Scincet care astazi nu-L asurzeste decit pe bietul Dumnezeu.

Iata ca dupa aceste avataruri, puiul de om se naste! Odata nascut, cu chiu, cu vai, mama sta vreun an cu el, dupa care cauta repede o cresa si de aici incepe calvarul pamintesc.

Gradinita si scoala il educa in spirit umanist, ii indreapta privirea in pamint si ii taie aripile! Nu mai vorbim de societatea in care traieste copilul si care il pacaleste cu falsele lumini. Astfel copilul, ajuns "mare", nu-l vede pe Dumnezeu si nu-si poate asculta bine nici propria constiinta, daramite pe parinti care, chipurile, intre timp s-au inteleptit si ii vor binele.

Sfintul Ioan Gura de Aur spunea: "Raul nu poate fi indepartat din lume din pricina ca nici un om nu are grija de copii, nimeni nu le-a spus despre curatia trupeasca si sufleteasca, nimeni nu ii invata sa dispretuiasca averile si maririle, nimeni nu le vorbeste despre poruncile ce sint vestite in Scripturi". Si totusi, pina la sfirsitul vremurilor, toata puterea sta in miinile noastre. Ne-a dat Dumnezeu stapinirea acestei lumi "" "cresteti si va inmultiti si stapiniti pamintul" "" si obligatia de a fi ca El "" "fiti sfinti precum tatal vostru din Ceruri sfint este"

Din aceasta perspectiva vom da socoteala.

Urmarim astazi o lume care moare, un om care moare (omul "" Hristos) si nu facem nimic pentru Invierea lui!

Ne ocupam de toate cele trupesti, ne impotmolim in grija cea lumeasca si nu avem curajul sa ne opunem. Nu avem curajul sa ne aruncam in gol fara centura de siguranta, caci nu avem incredere in Dumnezeu, ci in noi insine. De ce? Pentru ca educatia si-a pus pecetea pe sufletul nostru, iar una din multiplele fete ale acestei peceti este frica.

Il pling pe Dumnezeu ca pe un tata care-si vede fiul neputincios, fricos, neincrezator in dragostea Lui, in faptul ca si-ar da viata pentru el!

Aceasta pecete a fricii o simt ca pe o piatra de moara in inima mea, simtindu-mi micimea in fata marii chemari a Sfintilor Martiri Brancoveni si a Sfintei Maria Brancoveanu, de a zidi Scoala Brancoveneasca! Nu putem face nimic fara ajutorul vostru! In numele Sfintilor Brancoveni va rugam sa zidim impreuna aceasta scoala! Noi nu avem "" si nu sintem "" decit nisipul!


Scoala Brancoveneasca

Marcel Bouros


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.