Jurnalism cetatenesc

Asta e parerea mea!

Dana Chiorescu
29 sep 2009 980 vizualizări
Migratia inteligentei continua

în ultimii ani din ce in ce mai multi tineri pleaca in strainatate pentru a studia la universitati de prestigiu, recunoscute in intreaga lume pentru calitatea invatamintului.

Ministerul sprijina aceste initiative datorita influentei benefice pe care o au asupra mentalitatii tinerilor. La tirgul de universitati din acest an, sloganul RIUF avea o forma asemanatoare acesteia: "Pleaca. învata. întoarce-te. Schimba!". Rareori studentii se intorc. Si de altfel, de ce s-ar intoarce avind in vedere ca se descurca financiar?

Exista doua posibilitati: prima consta in puterea parintilor de a plati studiile copiilor (mai mult de trei mii de lire pe an), sau admiterea cu o bursa care sa le plateasca intreaga suma (exista burse care acopera doar jumatate din costuri, sau chiar mai putin). Chiar si asa, cu bani sau fara, liceenii isi depun dosarele inca de pe acum pentru anul 2010.

Multi dintre cei admisi dar fara posibilitati materiale reusesc sa se intretina lucrind part-time, dupa terminarea orelor de curs. Se stie faptul ca romanul face orice.

Cum se descurca studentii nostri vrinceni, cum privesc ei aceasta situatie si ce planuri au in viitorul apropiat? Pentru a afla raspunsurile mi-am intervievat citiva colegi din liceu. Printre acestia se afla trei dintre cei mai buni elevi vrinceni, trei tineri cu perspective radicale asupra viitorului lor, trei tineri care debordeaza de seriozitate si profesionalism. Asta nu o spun eu, ci premiile pe care fiecare dintre ei le cistiga sistematic. Prima persoana, Ioana Alexandru, cu nenumarate premii la concursuri nationale si internationale de literatura, considera emigrarea tinerilor justificata deoarece, spune ea, avem "profesori dezinteresati, nemotivati, care nu isi dau interesul pentru elevii lor." Ioana spune "Chiar daca se maresc salariile, nu se modifica cu nimic sistemul de predare.". Ioana vrea sa faca facultatea in Romania dar, adauga ca "nu ramin datorita profesionalismului profesorilor universitari ci datorita unor aspecte personale". I-ar placea totusi, sa faca masteratul in strainatate.

Mihai Munteanu este, probabil, unul dintre tinerii maturi de clasa a Xl-a care stiu exact ce le place si lucreaza din greu pentru a obtine rezultate exceptionale. A participat doi ani consecutiv la concursul de matematica "Al. Myller" si s-a intors cu premiile doi si trei. De la concursul de matematica- fizica "Vr. Procopiu" s-a intors cu o mentiune si cu premiul intii. Are in acest moment cam treizeci de premii la concursuri din aceeasi ramura a stiintei.

El sustine ca e un lucru bun daca elevii pleaca pentru a invata insa important e "sa nu-si uite tara", dupa principiul ramin roman mai presus de toate. Spune ca dupa ce termina liceul pleaca, cel mai probabil la una din universitatile Oxford, Edinburgh sau Princeton. Ar ramine aici numai daca, printr-o ironie a sortii, nu ar fi acceptat sau nu ar putea parasi tara.

Theodor Istrate are aproape zece premii la concursuri de matematica-fizica. Printre acestea se numara o mentiune si o medalie de argint la olimpiada nationala de fizica, doua mentiuni Evrika pentru fizica si premiul trei la Concursul National "Vr. Procopiu". Ca si Mihai, strainatatea e singura solutie deoarece "sistemul universitar din Romania este vechi si nu ofera toate posibilitatile. Am avut zeci de ani educatie comunista si nu s-a pus pret pe adevaratul sistem educational." Ioana adauga " ei au universitati mult mai bine dotate, mai ales in domeniul cercetarii." Acesta este motivul care l-a determinat pe Mihai sa spuna ca "Institutul de Matematica nu e suficient de bun pentru cei care vor sa faca studii la un alt nivel."

Ioana pune degetul pe rana : "Oamenii competenti nu sint motivati de salarii,avem profesori slab pregatiti sau fara cunostinte de pedagogie si astfel se realizeaza fenomenul migratiei inteligentei"- profesorii pleaca, elevii de ce ar ramine?

Mihai nu da vina pe profesori ci, din contra, pe elevi spunind ca "gradul de seriozitate al elevilor este scazut si nu vor sa invete; mai degraba ar da bani pentru o diploma. Daca apar universitati ca "Spiru Haret" nu se merita sa ramai."

Referitor la bani dati pe diplome, se stie deja ca diploma e diploma si ca depinde de angajator daca se uita daca ai fost la o universitate particulara sau daca ai tras din greu la una de stat. Oricine iti poate lua locul, cu toate ca tu poate esti mai calificat decit respectivul. "Ar trebui eliminate pilele, nepotismul si profesorii ar trebui evaluati sistematic." adauga Ioana.

Ce ii motiveaza sa invete in alte tari? "îmi va fi apreciata munca, valoarea si voi avea un salariu bun. Si, in plus, ma atrage civilizatia straina."- spune Theodor. El mai spune si ca ar trebui schimbata mentalitatea oamenilor.

Majoritatea vor sa dea teste de competenta lingvistica precum Cambridge ori TOEFL. Ioana l-a luat deja cu nota maxima.

Theodor sustine ca toate concursurile si olimpiadele constituie un atu. El isi doreste sa mearga la universitatile din Edinburgh sau Zurich- atitudine de asteptat, de altfel, deoarece si sora lui, Carmen Istrate este acum in Anglia, facind masteratul la Oxford cu o bursa integrala de treisprezece mii de lire pe an. Coca-Cola ofera doua burse pentru estul si sud-estul Europei iar Carmen este o eleva exceptionala care a reusit sa cistige lupta pentru una dintre ele. înainte a fost acceptata la Cambridge dar, neavind posibilitati materiale care sa-i permita sa se descurce, a renuntat si apoi s-a dus la Edinburgh.

Daca s-ar intoarce? Ei bine... asa cum am mai scris, nu exista posibilitatea asta. Ioana da un raspuns extrem de graitor. Singurul motiv care ar face-o sa vina :" doar sa sufar de vreo depresie" si zimbeste cu subinteles.

Cu totii ii admiram pentru munca depusa din pura initiativa, pentru faptul ca nu chiulesc de la scoala pentru a sta prin baruri (nu ca ne-ar lasa cumva domnul director Noana...) pentru faptul ca ne demonstreaza constant ca a fi roman e o mindrie si pentru faptul ca sint vrinceni de-ai nostri.

Sint absolut convinsa ca vom mai auzi de ei, sint absolut convinsa ca oameni ca ei vor ridica Romania la nivelul unei tari educate si ca vor face multe. Nu vreau insa, sa aud asta din presa britanica, germana sau franceza inainte sa o aud din gura unui jurnalist roman.

Ar fi ideal daca si in tarisoara noastra s-ar ridica un institut indeajuns de competent in care si viitorii studenti fara posibilitati materiale sa poata invata fara sa-si sileasca parintii sa-si vinda cine stie ce obiecte sau sa faca imprumuturi de sute de milioane.

Trebuie sa tinem cont ca sint elevi care vin la scoala cu doi lei pe zi si pentru care pina si drumul la Bucuresti pentru a se inscrie la facultate este o suma extrem de importanta. Vorbim, de altfel, de sume colosale- mai ales la medicina - si de cistiguri nesemnificative dupa terminarea studiilor.

De ce toate astea cind se poate mai bine?



Cristina Roibu- eleva la Colegiul National "Unirea"


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.