Jurnalism cetatenesc

Bani de liceu -un venit absolut necesar?

Ziarul de Vrancea
18 mai 2009 977 vizualizări
Asta e parerea mea!

într-un comunicat de presa de zilele trecute se emitea aceasta informatie: " Ministerul Educatiei a decis ca plafonul pentru bursa sa fie scazut de la 200 de lei la doar 150 de lei venit pe cap de familie privindu-i astfel pe circa 320 de elevi vrinceni de un ajutor financiar( "¦)".

Noi, elevii bursieri, ce sa intelegem din asta? Ca din cauza crizei financiare preaslavite (cred ca ii vom face imn pina la sfirsitul anului) sintem privati de singura suma de bani importanta? De ce nu ni se ia si alocatia, de ce nu se iau cei doi lei care au fost adaugati in bataie de joc la inceputul anului in speranta ca vom cumpara cu doua acadele in plus?

Acesti copii nu sunt bogati, nu au venit sa ceara nimanui nimic, nu vor altceva decit ceea ce li se cuvine. Sint tineri care invata dupa posibilitatile lor, sint tineri in a caror familie nu intra decit un salariu (daca exista si acela) si ale caror venituri se incadreaza la limita saraciei cu cea medie. Sint tineri care nu absenteaza pentru ca stiu ca risca sa piarda ceea ce cu greu au cistigat, dupa lungi alergari datorita actelor si formularelor.

Aceasta suma se impartea pe luna intre nevoile personale si transport (pentru ca tot Ministerul a decis sa nu mai aloce fondurile de decontare a banilor de transport). Cu ajutorul acestor bani noi ne cumparam cite un caiet, cite o haina si ne mai ramineau si citiva bani de pachet. Alocatia o pastram eventual deoarece nu te alegi cu nimic din 42 de lei pe luna si"¦ gata. Asta e tot! De alti bani nu mai dispunem. Parintii au de platit rate, datorii, facturi"¦Mai indraznim sa le cerem?

Nu pot intelege cum ar mai putea un licean sa frecventeze cursurile din moment ce nu mai poate veni la scoala? Probabil ca se bazeaza pe faptul ca mai avem o luna de scoala.

De ce nu-i puneti pe parintii nostri sa-si faca datorii, sa se imprumute la banca doar pentru ca noi sa frecventam liceul? Ne mai putem astepta la ceva de la invatamantul universitar? Mai putem spera la altceva?

Ce vina avem NOI ca VOI nu reusiti sa faceti economia sa prospere? Ni s-au acceptat dosarele de bursa la inceputul anului pentru ca era campanie electorala si acesta era motivul pentru care se marise venitul pe cap de familie? Sa asteptam acum urmatoarea campanie electorala pentru ca noi sa primim din nou ajutor financiar?

în America era o gluma care nu ar prinde la noi nici in urmatorii 20 de ani: "Nu-mi pasa ca fiul meu cistiga mai mult decit cistigam eu la prima mea slujba. Ceea ce ma deranjeaza e ca are doar sase ani si e vorba de alocatia lui."

Am mai spus, si voi continua sa strig: astept solutionarea situatiei infernale in care sintem impinsi cu mirsavie de Minister si pentru care nici unul dintre cei care sufera nu este vinovat. Sper ca lumea de rind sa aiba in continuare rabdarea de care da dovada de fiecare data, la fiecare decizie. De fapt, sper sa nu mai taca din gura pentru ca o singura voce raguseste daca striga singura.



Cristina Roibu- eleva, Colegiul National "Unirea"


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.