Jurnalism cetatenesc

Asta e parerea mea!

Ziarul de Vrancea
8 mai 2009 1181 vizualizări
UNDE S-A GRESIT ?

Motto : "Democratia este un sistem politic prost,insa cel mai bun dintre cele pe care omenirea le-a inventat pina acum"

Winston Churchill


Tinara noastra democratie va implini in decembrie 2009, 20 de ani. Au trecut iata, acei 20 de ani, care ne-au fost prevazuti pentru a ne depasi conditia de "stupid people". Nici nu mai conteaza daca autorul predictiei (plecat dintre noi intre timp) a avut sau nu dreptate, sau daca si cit ne-a jignit.

Scriam atunci in singurul cotidian local devenit liber, un articol mai degraba emotional intitulat "Dragostea de revolutie", in care ingenuncheam in fata exemplului jertfei acelor tineri, care cu pieptul dezvelit si cu flori in mina, s-au asezat in fata gloantelor pentru a ne darui noua celorlalti, libertatea. în antiteza, noi cei mai multi care am trait acea perioada, ne-am multumit sa spunem bancuri pe la colturi, intr-o adevarata, denumita de mine, "dizidenta de balta", acceptind unii fara nici o reactie, umilinta unei dictaturi inumane si, conchideam poate putin cam dur : "Ar trebui sa ne fie rusine!".

Au trecut 20 de ani. Paradoxal, dupa ce am fost obligati noi ca popor sa traim un experiment utopic de aproape 50 de ani, denumit comunism sau socialism, ne-au mai trebuit, dupa ce am platit inclusiv cu jertfa a zeci, poate sute de mii de vieti nevinovate si alti 20 de ani ca sa iesim din experiment, in necesara dar parca interminabila tranzitie. Cred ca a venit timpul sa ne trezim si pentru ca aproape toti "colegii nostri de experiment" (cehii, slovenii, slovacii, polonezii, ungurii"¦), au facut-o de mult si o duc mai bine ca noi.

Trezirea la realitate presupune sa raspundem la mai multe simbolice intrebari, intre care si la cea din titlu : "Unde s-a gresit ?". Nu vom gasi niciodata drumul drept, solutiile optime, fie ele politice, economice sau sociale, fara a vedea ce nu s-a facut bine. Chiar apelul la istorie este in masura sa certifice aceasta remarca, iar celebrul dicton scris acum vreo 200 de ani de unul din parintii filozofiei, germanul George Wilhelm Friedrich Hegel, sta marturie : "Ceea ce experienta si istoria ne invata este asta "" oamenii si guvernele nu au invatat niciodata nimic din istorie si nici nu au actionat conform principiilor". Cu alte cuvinte va trebui sa analizam greselile pentru ca istoria sa nu le repete.

întrebarea din titlu poate fi interpretata ca fiind si desueta, intr-o perioada in care alte subiecte tin capul de afis, iar "criza" este lider in top. Eu cred ca insuccesele noastre din istoria mai veche sau mai recenta, se datoreaza si faptului ca nu ne-am descoperit, recunoscut si analizat propriile greseli. Mai cred ca acest popor poate si merita sa traiasca mai bine, asa cum o fac atitea altele in Europa si in lume. De aceea repet de o buna bucata de timp tuturor oamenilor politici, in opinia mea principala indatorire, care ar trebui sa devina crezul politic al fiecaruia : "sa facem ca acest popor sa traiasca mai bine".

Nu am citat intimplator in motto, afirmatia lui Churchill despre democratie, pentru ca am ascultat cu uimire in ultima vreme "citeva voci", cum ca actuala criza mondiala este una a capitalismului. Afirmatiile au o conotatie peiorativa, pentru ca vin, intimplator sau nu, dinspre stinga politica. Dar sa ne intoarcem la stiinta. Capitalismul este un sistem economic care se distinge prin proprietatea privata asupra factorilor de productie, precum si prin productia pentru o piata care stabileste preturile, asigurindu-se libertatea productiei si a comertului, avind ca scop obtinerea profitului. Acest sistem economic este indisolubil, dialectic chiar (in sensul de teza, antiteza si sinteza) legat de democratie, care este un sistem social-politic fundamentat pe respectarea drepturilor omului si ale cetateanului, pe pluripartidism, pe principiul separarii puterilor in stat, a egalitatii tuturor in fata legii, pe constitutie. Democratia, inseamna in traducere literala "conducerea de catre popor", provenind din limba greaca : "demos" "" popor si "kratos" "" conducere. Tot intimplator sau nu, termenul de democratie este folosit cu sensul de democratie liberala. De aceea atacul dinspre stinga al capitalismului poate lovi volens-nolens si in democratie, de unde si marea noastra circumspectie.

Or din datele si analizele cunoscute pina acum actuala criza este una financiar-bancara, avindu-se in vedere aici chiar modul de concepere si organizare a acestui domeniu, care la rindu-i a generat statelor mari probleme economice, aflate la originea recesiunii, a somajului, a inflatiei, etc. Sigur ca urmare a acestei crize vor fi puse in discutie multe concepte, precum acela al rolul statului in perioade de criza, sau faptul ca piata nu poate regla chiar totul, ca sa nu mai vorbim de altele impuse de globalizare. Cu alte cuvinte, convingerea noastra, bazata pe istorie si pe experientele existente, este ca democratia nu poate fi legata economic decit de capitalism.

Au trecut 20 de ani, in care politic vorbind la putere a fost mai mult stinga si, intimplator sau nu, autorul democratiei si capitalismului romanesc, ne-a vorbit atit de mult de modelul economic suedez incit a iesit in realitate unul aproape sud-american.

Oricum, la multi ani Romanie democrata si europeana, ori unde ai fi !



Focsani, mai 2009 Eduard Lambrino


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.