Jurnalism cetatenesc

Cum sa trecem peste criza

Ziarul de Vrancea
6 mai 2009 1169 vizualizări
Exista in tarisoara asta oameni care sufera de crize. Pe acestia ii lasam deoparte si le uram multa sanatate. Mai exista unii, printre care ma numar si eu, care sufera din cauza crizei eonomice. Voi incerca sa disec acest subiect pe care il voi privi strict dintr-un punct de vedere pozitiv care se va baza pe optimism.

Stim cu totii ca suntem afectati de criza. Nu e nimic mai oripilant decit sa vedem cum oamenii obisnuiti ramin fara slujbe, cum raportul dintre venituri si salarii devine din ce in ce mai nefavorabil, cum suntem sugrumati de taxe si de impozite sau cum ajungem "sa stringem cureaua" chiar si atunci cind ne luam o pereche noua de pantaloni.


Cu toate astea voi incerca sa scot la iveala ultima picatura de optimism care, zic eu, ne poate salva sau cel putin ne poate face sa trecem altfel peste criza.


Astfel, nu vad de ce am fi tristi cind pretul benzinei creste. Poate o sa se creada ca nu stiu ce spun, dar am gasit cel putin trei aspecte pozitive aparute pe urma scumpirii benzinei. Oamenii care tin la banii lor, putini de altfel, aleg mersul pe jos in dauna masinii bucurindu-se astfel atit de aerul mai putin poluat de autoturisme, cit si de o plimbare care ii mai dezmorteste. Nu-si mai cumpara atitea masini.

Si ce? Isi cumpara biciclete, care sunt mai ieftine, nu polueaza si ajuta la dezvoltarea armonioasa a corpului. Totodata, nu se mai opresc atit de des sa manince la restaurant ceea ce-i face sa stearga de praf vechile reviste cu retete si sa se apuce sa-si gateasca singuri. Preturile la alimente nu au cunoscut o crestere exorbitanta insa de cele mai multe ori se prefera produsele naturale de pe tarabele din piete, care sunt mai ieftine. Rominului ii place sa manince, iar acum poate minca sanatos. Recent aparuse o stire conform careia eram informati ca cei mai multi bani se dau pe mincare. Pai si pe ce sa se dea?


Nu mai mergem in excursii scumpe, planificam dinainte banii pentru vacanta de vara si daca nu reusim sa ne incadram in buget mai exista o solutie"¦ de criza. In ultima vreme uitasem placerile oferite de mersul la tara, acolo unde bunicii ne asteptau fericiti cu mamaliga facuta din porumbul cultivat de ei si cu sarmalele din carnea bovinelor din ograda. Uitasem sa comunicam cu prietenii, cu rudele. Era de-ajuns sa dam un sms, acum insa avem ocazia sa ne petrecem vacanta fara prea multi bani alaturi de cei dragi, renuntind la telefoane, care oricum costau destul de mult.

In Sinaia, Predeal si Busteni misunau turistii veniti sa se relaxeze intr-o vacanta de vis. Acum, sunt din ce in ce mai multi oameni care nici in vis nu spera sa mai ajunga pe Valea Prahovei. E un lucru bun, daca e sa avem in vedere aglomeratia care transformase statiunile in adevarate furnicare de turisti. Acum fostii turisti isi pot gasi ca loc de relaxare vechile statiuni sau isi pot vizita rudele cu care vor avea de depanat amintiri.


Nu sunt contra salilor de cinematograf si nici nu promovez pirateria, insa si aici se poate face economie. Ca tot suntem in criza, un film bun vazut acasa alaturi de prieteni sau de familie este un timp consumat rational. Nu mai este nimeni nevoit sa stea la coada pentru o punga de floricele vinduta la un pret inzecit, ci si le poate face singur acasa.


Partea nedreapta este pe deoparte atunci cind altii isi permit toate lucrurile la care cei mai afectati de criza nici nu viseaza, insa pe de alta parte putem privi viata cu optimism si in aceste clipe. Nu?



Stefan Poieana


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.