Jurnalism cetatenesc

18 jurnalisti opriti la granita cu Moldova

Ziarul de Vrancea
9 apr 2009 898 vizualizări
Protest

ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie protesteaza fata de atitudinea autoritatilor de la Chisinau care au refuzat ieri sa permita accesul jurnalistilor romani pe teritoriul Republicii Moldova. Cerem Ministerului Afacerilor Externe si autoritatilor romane sa ia o pozitie oficiala in acest sens. In noaptea de 7 spre 8 aprilie, cel putin 18 jurnalisti care circulau dinspre Romania spre Chisinau au fost opriti si intorsi din drum de la punctele Galati-Giurgiulesti si respectiv, Oancea-Cahul. Autoritatile moldovenesti nu au prezentat niciun motiv legal pentru refuzul accesului jurnalistilor. Autoritatile moldovenesti au invocat urmatoarele motive: lipsa unei invitatii scrise; lipsa unei asigurari medicale speciale; lipsa unei acreditari de presa din partea Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE) de la Chisinau; defectiuni ale sistemului computerizat. Jurnalistii apartineau agentiilor Associated Press, EPA, France Press, Intact Images, NewsIn, Mediafax, Reuters, ziarelor Evenimentul Zilei, Jurnalul National, Ziua si televiziunii Realitatea TV. Contactat telefonic, consulul Romaniei de la Chisinau, Ion Nuica, a spus ca nu poate asista in nici un fel jurnalistii respinsi.

Cerem autoritatilor de la Chisinau sa prezinte public motivele acestor respingeri. De asemenea, sa prezinte pasii legali pe care jurnalistii straini care vor sa relateze de la fata locului trebuie sa-i urmeze pentru a fi admisi in tara si in Chisinau. Cerem Ministerului Afacerilor Externe de la Bucuresti sa puna la dispozitia media din Romania o celula de asistenta si un numar de telefon disponibil non-stop. Pe parcursul protestelor de la Chisinau ziaristii sa beneficieze de asistenta personalului consular si sa poata raporta eventuale abuzuri sau limitari ale autoritatilor moldovenesti. Cerem Ministerului Afacerilor Externe sa faca publice informatii legate de punctele practicabile de acces in Republica Moldova si date centralizate legate de abuzuri asupra jurnalistilor. Solicitam OSCE si Comisiei Europene sa faca presiuni asupra autoritatilor de la Chisinau pentru ca acestea sa garanteze dreptul la libera circulatie, dreptul la libera informare si conditii normale de lucru pentru ziaristi, indiferent de tara de provenienta.


Agentia de Monitorizare a Presei "" Active Watch

Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie

Contact: Stefan Candea (vicepresedinte CRJI) 0740 309 073,

Liana Ganea (coordonator de programe ActiveWatch-AMP) 0723 306 308


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.