Jurnalism cetatenesc

Romanul bun la toate

Ziarul de Vrancea
8 apr 2009 930 vizualizări
Asta e parerea mea!

Vrincenii, baimarenii, bucurestenii sint cu totii buni la toate. Toti sint romani. Deci romanul e bun la toate. Nu stiu cit de bine e construit silogismul acesta dar cert este ca romanii sint o natie enciclopedica. Politica, fotbal, moda, reparatul unei prize sint doar citeva lucruri dintr-o lista fara sfirsit la care subscrie romanul in calitate de "specialist". Am putea spune, parafrazindu-l pe Terentiu, ca nimic din cea ce este omenesc nu ii este strain romanului. Roman care pe deasuprea mai este si sugubat. Asta pentru ca il sperie gindul ca ar putea exista si alte popoare cu veleitati multilateral dezvoltate si tocmai de aceea este reticient la formula "bun la tot". Romanul vrea sa se individualizeze sugerind ca nu este bun la "tot" ci la "toate", nu intimplator acest lucru ci cu scopul de a sugera si firea iubareasco-lumeata a acestuia. Romanul e bun la toate chiar cu riscul de a crea dezechilibre in ecosistem: reparatul unei prize de catre un mecanic atrage falimentul electricianului caruia nu-i mai ramine decit o ultima solutie: sa se razbune incercind sa isi repare de unul singur propria masina. Dar cum formuleaza romanul? Opinind riguros, matematic, cu enunt, cuprins si concluzie? Nici pe departe. Romanul, emitator mai degraba de sentinte personalizate decit de opinii face mai cu seama brainstorming in legatura cu un subiect, aruncind de-a valma in argumentatie idei de o factura empirica ce l-ar face invidios si pe Thomas Hobbes, parintele gindirii bazate exclusiv pe experienta si simturi. Cu alte cuvinte, romanul nu stapineste temeinic notiunile pe care le foloseste dar e convins de legitimitatea punctului sau de vedere din doua motive: ori a avut o revelatie mesianica care il umple de gindul ca ce stie el nu stie nimeni ori pur si simplu stie pentru ca a auzit la Esca. Aud in jurul meu o expresie folosita pina la saturatie: "S-a scumpit gigacaloria"! Ma intreb ce-o fi aia o gigacalorie. O suta de kilograme de calorii!?, un milion de kilograme, macar se masoara in kilograme sau in alte unitati de masura? As fi curios sa stiu citi oameni dintr-un milion stiu ce e aia o gigacalorie. Cred totusi ca nu prea multi. Ma gindesc ca doar o categorie ezoterica de priceputi in ale fizicii sint in masura sa dea un raspuns la aceasta intrebare. Sau poate ca mi-a placut mie scoala doar din punct de vedere arhitectural. Incercind o concluzie, romanul priceput e o rezultanta a istoriei nefaste care l-a constrins sa se descurce sau sa dispara. Acesta, spre deosebire de romanul care le stie pe toate. Diferenta este ca primul chiar face ceva in timp ce al doilea vrea sa faca dar nu reuseste intrucit exceleaza doar la partea teoretica, cu alte cuvinte, ultimul doar crede ca le stie pe toate. Una peste alta, sint mindru ca sint roman. As adauga ca atita timp cit vrem sa invatam ceva din greselile noastre.



Ps: Ma intreb... daca as scrie in CV-ul meu raspunsul dat de pelerinul rus, in cartea cu acelasi nume la intrebarea legata de ce stie acesta sa faca, oare peste cite mii ne ani o sa fiu chemat la un interviu? "Stiu cu adevarat sa scriu si sa citesc si nimic mai mult", acesta este raspunsul.


Constantin Bogdan


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.