Jurnalism cetatenesc

Generatii, mentalitati si dreptul la opinie

Ziarul de Vrancea
4 apr 2009 934 vizualizări
Asta e parerea mea!

Octavian Paler spunea ca intre a fi amabil, a nu rani oamenii si a-ti sustine parerile este o linie de demarcatie extrem de sensibila. Opinia regretatului scriitor se potriveste de minune discutiei la care am asistat acum citeva zile, nu ca participant direct ci ca martor. Dialogul a insemnat o confruntare intre generatii, dar mai cu seama intre doua mentalitati. Protagonistii respectivei discutii au fost un domn trecut bine de prima tinerete si un tinar de 23 de ani. Subiectul era concentrat in intrebarea pe care orice roman si-a pus-o macar o data in ultimii aproape 20 de ani: cind era mai bine, inainte sau dupa "â„¢89? Nu raspunsul este relevant in cazul de fata, ci atitudinile. Dialogul, construit in prima faza onest, argumentativ de ambele parti, a intrat in declin in momentul in care unul dintre "combatanti", cel in virsta, crezind ca are un anumit ascendent asupra interlocutorului sau, s-a suparat pe motiv ca acesta din urma refuza sa-si insuseasca punctul de vedere care i se prezentase. Ca urmare, domnul in virsta l-a expediat pe tinar cu o fraza de genul: "Dar pina la urma, de unde stii tu mai, ai trait tu atunci sa stii mai bine ca mine?" Ascendentul de care vorbisem era tocmai faptul ca domnul in virsta traise evenimentele, motiv pentru care, conform spuselor acestuia era mai in masura sa vorbeasca. Si avea dreptate. Una e sa vorbesti despre comunism avind spre exemplu experienta unui pistol la timpla si alta e sa faci acelasi lucru din confortul unei canapele de piele, semn al prosperitatii capitaliste. Nu mai spun de faptul ca virstnicul traise in ambele perioade, in timp ce junele doar in cea postrevolutionara. Cred ca afirmatia omului in virsta a fost una justa, acesta fiind mai indreptatit sa vorbeasca, nu insa sa aiba si dreptate cu orice pret! Raspunsul tinarului a fost genial, in prima faza putind fi suspectat si de o farima de smecherie specifica romanului, dar prin completarea ulterioara cred ca s-a incadrat in singurele limite care conteaza, cele ale bunului simt: "Nu, nu am apucat acele vremuri, dar nici pe cele ale lui Stefan cel Mare, iar acest ultim lucru nu ma impiedica sa am totusi o idee in legatura cu lupta de la Podul Inalt. Nu sint in masura sa emit judecati de valoare asa cum cred ca sinteti indreptatit, dar am dreptul sa stiu si sa am o opinie."



PS: Nu ma aflu printre cei care considera ca tot ce este vechi este sinonim cu regresul, iar tot ce poarta amprenta noului poate fi echivalat cu evolutia. Mai mult decit atit cred ca antagonismul vechi, rau "" nou, bun este o imensa prejudecata. Pentru cei care considera altfel nu fac decit sa constat o evidenta, aceea a existentei unor batrini cu mintea mult mai aerisita decit cea a unor tineri, dar si a tinerilor imbatriniti prin ideile lor inainte de vreme. Consider de aur vorba care spune ca "Cine nu are batrini sa isi cumpere" si tot legat de acest lucru cred ca un om modern nu este altceva decit un traditionalist care are ceva in plus din motive ce tin de sansa de a se fi nascut mai tirziu. E firesc atunci cind intilnim "ceva in plus" la un tinar si de inteles atunci cind acelasi "ceva in plus" lipseste la un om mai in virsta. Cel putin eu asta cred.


Constantin Bogdan


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.