Jurnalism cetatenesc

Asta e parerea mea!

Ziarul de Vrancea
1 apr 2009 1071 vizualizări
Aproape pamflet

O vorba ma urmareste peste tot. O aud indiferent de locul in care ma aflu. E omniprezenta, plina de echivoc si foarte enervanta daca ma intrebati pe mine.

"Fii barbat!", caci despre ea este vorba. Problema este ca indemnul imi pare a fi folosit in 99 la suta din cazuri fara rost, mai degraba cu intentia egocentrica de a sugera "Fii barbat....asa ca mine". Lucrul acesta ma face sa ma gindesc la ce anume inseamna sa fii barbat cu adevarat. Aici intervin perspectivele. Singura abordare certa, argumentata stiintific este perspectiva anatomica. Cu alte cuvinte, testosteronul face de necontestat apartenenta cuiva la genul masculin. Perspectivele celelalte sint supuse relativismului si tocmai de aceea ar trebui sa mearga mina in mina cu toleranta. De exemplu, abordind problema din punct de vedere afectiv, a fi barbat inseamna sa nu te pierzi usor cu firea si sa iti pastrezi singele rece in momentele delicate ale vietii. Dar ar putea fi si o alta parere. Din punct de vedere social, acelasi "Fii barbat!" trimite la ideea asumarii responsabilitatilor majore de catre un el in scopul protejarii reprezentantei sexului frumos. De fapt sensul expresiei este raportat la o ea, nu de putine ori si in sens dicriminatoriu, acest ultim lucru spre disperarea organizatiilor feministe care se confrunta printre altele si cu un fenomen incetatenit de curind in mentalul colectiv: acela al uzitarii expresiei "Fii barbata!" in locul expresiei mai de bun simt "Fii o femeie puternica!". Dar la fel ca in primul exemplu, ar putea fi si o alta sau mai multe opinii contrare cu cea exprimata de mine. Lista perspectivelor ar putea continua scotind la iveala o multitudine de sensuri. Asupra unuia vreau sa ma opresc mai cu seama, cu atit mai mult cu cit se refera la unul din cele 99 de cazuri de care va pomeneam. Intr-un microbuz, mai multi masculi se laudau cu palmaresul lor in materie de cuceriri sugerind unuia mai timid dintre ei sa fie "mai barbat" in domeniu. "Nebarbatul", cazut conjunctural in dizgratia gloatei le spune celorlalti jenat si mai degraba sincer decit cu o falsa pudoare, ca pentru el conteaza si dorinta partenerei lui, aceea de a astepta pina in noaptea nuntii. Gloata a inceput sa rida imaginandu-si probabil ca barbat inseamna sa dai cu pumnul in masa in fata sotiei, sa te uiti la wrestling si sa scoti din buzunar doua cd-uri cu Guta atunci cind esti rugat in aeroport sa iti golesti buzunarele. Ce il face pe "nebarbat" mai putin barbat? Ba cred ca prin sinceritate si intelegere fata de dorinta persoanei iubite, el e mai barbat decit toti ceilalti la un loc. Unde e toleranta de care vorbeam mai sus? Undeva in titlu.


Constantin Bogdan


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739421 zile, 23 ore, 37 minute, 58 secunde
Atata timp cat chiar unii mitocani de prima clasa ajung sa decida destinele acestei tari , multi vor crede ca a fi barbat inseamna a fi ca ei . Sa nu mai vorbim de ce se intelege prin a fi femeie !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.