Jurnalism cetatenesc

Ginduri de la suflet la suflet

Ziarul de Vrancea
27 feb 2009 883 vizualizări
Statia de metrou L"Enfant Plaza, Washington DC, într-o dimineata friguroasa de ianuarie 2007.

Un om cinta la vioara 6 piese de Bach timp de 45 de minute. în acest timp, aproximativ 2 milioane de oameni trec prin statie in toate directiile, majoritatea mergind spre serviciu"¦ Dupa 3 minute, un barbat intre doua virste il observa pe violonist cintind. Se opreste pentru citeva secunde, dupa care pleaca mai departe, grabit; 4 minute mai tirziu, violonistul primeste primul dolar: o femeie ii arunca un dolar in cutia viorii si isi continua drumul, fara sa se opreasca. Dupa 6 minute, un tinar se opreste, sprijinindu-se de zid, si il asculta. Apoi se uita la ceas si pleaca grabit. Dupa citeva minute, un baietel de 3 ani se opreste, dar mama lui il impinge mai departe. Copilul se opreste iar si se uita la violonist. în final, mama il prinde de mina si il trage dupa ea. Copilul merge, dar tine capul intors si se uita la cel care cinta. La fel s-a intimplat cu mai multi copii care au trecut pe acolo. Dar toti parintii, fara exceptie, i-au tras pe copii dupa ei si si-au continuat drumul.

45 de minute violonistul a cintat. Doar 6 oameni s-au oprit pentru o perioada putin mai lunga sa il asculte. Cam 20 de persoane i-au dat bani din mers. A strins in total 32 de dolari.

Dupa aproape o ora si-a strins lucrurile si a plecat, fara sa fie bagat in seama de cineva. Nimeni nu l-a aplaudat sau l-a laudat.

Niciunul dintre cei care au trecut prin statie nu a stiut ca violonistul era Joshua Bell, unul dintre cei mai mari muzicieni din lume, cintind unele dintre cele mai frumoase melodii scrise vreodata, la o vioara a carei valoare este estimata intre 3 si 5 milioane de dolari. Cu doua zile inainte, Joshua Bell a concertat cu casa inchisa la un teatru din Boston, unde un bilet costa de la 100 de dolari in sus. Joshua Bell a cintat in statia de metrou, actiune organizata de Washington Post, ca parte a unui experiment social despre perceptie, gust si prioritatile oamenilor.

întrebarile care au reiesit in urma experimentului: in cursul obisnuit al vietii, putem distinge frumusetea? Recunoastem talentul intr-un context neasteptat?





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.