Jurnalism cetatenesc

Semnificatia numelui Albele din inima Cetatii de piatra , Naruja

Ziarul de Vrancea
9 sep 2008 698 vizualizări
«Albele», deal si coasta la coborire, este situat in hotarul comunei Naruja.

"Cuvintul este de origine latina: «albus», numele topic, luind o forma feminina. Dealul poarta acest nume de la vechii stapini, «neamul albilor». Onomasticul «Albu» il gasim si in prezent la Naruja, iar intr-un zapis vechi, din 20 mai 1684, semneaza la martor: «Albu sin Marti», (ADDP II, pag. 7 sI 8). Aceasta denumire locala a capatat in ultima vreme o insemnata importanta in legatura cu originea stramoseasca a marelui scriitor si dramaturg Barbu Stefanescu Delavrancea. De multa vreme framinta problema de a se cunoaste ce anume l-a determinat pe marele nostru prozator sa adopte numele «Delavrancea», cum ii placea sa i se spuna si de abia in urma cercetarilor monografice intreprinse la fata locului de regretata prof. Universitar Emilia Milicescu, s-a dovedit ca Stefan Tudorica, tatal scriitorului a fost vrincean nascut pe aceste plaiuri, in inima «cetatii de piatra» Naruja, de obirsie «de prin vaile prapastioase ale Narujei si Zabalei», facind parte din oierii stabiliti (mai apoi) in Sohotul Ilfov, dupa ce Vrancea isi pierduse autonomia si cazuse in mina boierului Iordache Ruset, poreclit «Rosnovanul» in 1801. Cercetarea dovedeste ca acest Stefan Tudorica a purtat si adaosul de «Albu». Si, daca asa stau lucrurile, noi putem face o precizare ca acest nume figureaza si in prezent in Naruja, ba si ca localitate, «Albele», de care ne ocupam aici si, de ce nu, putem afirma, ca data de atestare a comunei sa nu mai fie aceea relatata de Aurel Sava, autorul «Documentelor Putnene», 21 august 1688, ci 20 mai 1684, lasind insa deschisa seria cercetarilor privind data atestarii comunei."


Titel Toader Chirila, Director Camin Cultural

si Presedinte al Societatii Culturale

"Vranczia", Naruja


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.