Jurnalism cetatenesc

Istoria zilei de 8 septembrie

Ziarul de Vrancea
8 sep 2008 684 vizualizări
Ziua Internationala a Alfabetizarii (se sarbatoreste la initiativa Congresului mondial pentru lichidarea analfabetismului-Teheran, septembrie, 1965; se marcheaza din 1966)

1866 - S-a nascut George Cosbuc, poet, membru al Academiei Romane; a desfasurat o intensa activitate publicistica, editind, impreuna cu Al. Vlahuta, revista "Semanatorul", iar in 1906 "Viata

Literara" si a tradus magistral marile epopee ale literaturii universale: "Odiseea", "Eneida", "Divina Comedie" (n. 8/20.09.1866; data de 8 septembrie este cea data de poet) (m. 9.05.1918)

1830 - S-a nascut poetul francez de limba provensala Frédéric Mistral, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura pe 1904 (impreuna cu dramaturgul spaniol José Echegaray); in anul 1854 a fondat, in

Provence, o grupare literara, numita a "felibrilor", ce avea ca scop dezvoltarea limbii, literaturii si traditiilor provensale. A fost prieten cu Vasile Alecsandri (m. 25.03.1914)

1949 - A murit Richard Strauss, compozitor si dirijor, reprezentant al post-romantismului ("Asa grait-a Zarathustra", "Don Juan" - poeme simfonice; "Salomeea", "Electra" - opere) (n. 11.06.1864)

1157 - S-a nascut Richard I Inima de Leu, rege al Angliei in perioada 1189-1199, participant la cea de-a treia cruciada (1189-1192); simbol al cavalerului medieval, gloria lui s-a raspindit prin legende (m.

6.04.1199)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.