Jurnalism cetatenesc

Nu vreau ore despre comunism, ma multumesc cu ora de istorie

Ziarul de Vrancea
30 iul 2008 1097 vizualizări
programa O istorie a comunismului in Romania a fost aprobata pentru clasele XI-XII

Liceenii din clasa a XI-a sI a XII-a vor putea urma un curs optional pe tema istoriei recente a Romaniei, mai exact despre perioada comunismului. Noua programa este elaborata astfel incit sa fie parcursa intr-un an scolar si propune asumarea unor valori personale care sa confere identitatea persoanei, gindirea critica flexibila si prospectiva, acceptarea diversitatii de optiuni in viata privata si in cea publica, etc. Cum au primit elevii aceasta noua optiune din programa scolara si ce parere au ei despre aprofundarea comunismului in licee aflati din urmatoarele rinduri:


Cosmina Sterea, 18 ani, studenta, Focsani


"Cred ca este benefica introducerea unei noi materii in liceu bazate doar pe comunism. Asa cum se invata istoria, nu inteleg de ce nu s-ar cunoaste si perioada comunismului. Sintem romini si sintem datori sa ne cunoastem trecutul. Si in plus, fiind optional, nu este nimeni obligat sa aleaga, daca nu vrea. In momentul in care se cere la clasa inseamna ca acei elevi chiar au nevoie de istoria comunismului si sint interesati. Oricum nu mi se pare foarte educativ, pentru ca este foarte apropiata perioada si sa studiezi un an intreg la o materie doar despre comunism. Elevii stiu deja mai multe despre comunism, mai mult decit ai putea sa inveti dintr-o singura carte. Am fost informati de la cei ce au trait in acea perioada. Nu stiu ce poate cuprinde programa scolara la acel obiect pentru a se prelungi pe un intreg an. Eu daca as mai fi acum in liceu n-as alege acest optional pentru ca nu ma pasioneaza istoria."


Madalina Grigoras, 15 ani, eleva, Focsani


"Nu mi se pare un lucru folositor introducerea unei noi materii bazate pe aprofundarea strict a perioadei comuniste. Chiar daca este optional. Stim deja ceea ce ne intereseaza despre comunism si ne este mai mult decit suficient. Nu mai merita sa ne amintim ce a fost in trecut si in plus avem deja in materia de la istorie de clasa a12-a despre perioada comunista. Eu nu voi opta pentru acest optional pentru ca mi se pare inutil."


Florin Neagu, 17 ani, elev, Focsani


"Nu sint de acord cu aceast optional. Cred ca avem destule materii in programa ca sa ne mai fie pus si un optional despre comunism. A fost destul mediatizata acea perioada si cred ca stim suficient. Oricum, chiar daca avem deja si la istorie in materie despre perioada comunismului, sint foarte putini elevi carora le face placere sa invete alstfel de lucruri. Poate doar cei care sint cu adevarat pasionati. Eu n-as alege un astfel de optional, pentru ca nu ma intereseaza istoria."


Maricel Hornea, 20 ani, Focsani


"Chiar nu aveam nevoie de acest optional. Invatam destul despre Ceausescu si despre acea perioada la istorie in clasa a XII-a, chiar daca poate pe multi dintre noi nici nu ne intereseaza si nici nu vrem sa urmam ceva mai departe legat de istorie. Nu spun ca nu trebuie cunoscuta acea perioada, dar e mai bine sa ne gindim ce si cum vom face mai departe in viitor, decit sa stam sa reflectam la trecut. Ce a fost, a fost."


Florentina Guritoiu, 18 ani, eleva, Odobesti


"Cred ca ne va fi folositor un astfel de optional. Este bine sa ne cunoastem trecutul tarii si acea perioada importanta din istoria Romaniei. Sint elevi care sint pasionati de istorie, care vor sa urmeze mai departe asa ceva. Cred ca cei ce au introdus un astfel de optional s-au gindit la aceasta categorie de elevi. Eu nu mi-as alege un astfel de optional pentru ca nu sint pasionata de istorie si nu ma intereseaza. Ma multumesc cu ora de istorie. Cred ca este suficient ceea ce am invatat acolo."


Georgeta Visanoaie, 15 ani, eleva, Chirnogi


"Eu nu sint din Focsani, dar sincer mi-ar fi placut sa se introduca o astfel de materie si la mine in liceu. Pot spune ca istoria este una dintre pasiunile mele si sint interesata de perioada comunismului si nu numai. Sper sa pot urma ceva mai departe legat de istorie. Poate pe viitor sa se afle si la mine la liceu despre acest optional si sa avem si noi ocazia de a alege. Chiar mi-ar placea."


Sondaj realizat de Nicoleta LAZAR


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.