Jurnalism cetatenesc

Nu ne permitem sa dam bani pentru asigurarea locuintei

Ziarul de Vrancea
29 iul 2008 560 vizualizări
desi in urma inundatiilor din anii trecuti vrincenii si-a reconstruit casele si din venituri proprii, acestia nu-si asigura locuintele

Incepind cu noaptea de vineri spre simbata, judetul Vrancea a fost asaltat din toate partile de furia naturii, atit prin ploi si grindina, cit si prin amenintarea tot mai iminenta a Siretului, care a crescut considerabil din cauza inundatiilor din nordul Moldovei. Debitul apelor a crescut simbata dimineata la 1.012 metri cubi/secunda la Adjudu Vechi. Natura nu i-a menajat nici pe vrinceni, cu toate ca furia ei nu a fost asa puternica. Cu toate acestea, vrincenii nu si-au asigurat casele care pot fi atinse de viituri. Ce ne-au declarat vrincenii despre inundatii si cum vad ei aceasta problema aflati din rindurile urmatoare:



Marian, 50 ani, comerciant, Focsani


"Speram ca anul acesta sa fim ocoliti de inundatii. Din ceea ce am auzit vom fi mai norocosi ca in anii trecuti si nu ni se vor mai distruge casele si bunurile, asa cum s-a intimplat acum doi ani. Nu cred ca se va uita usor acea perioada. Chiar daca mi-am asigurat casa de la munte, sper sa nu fie nevoie ca cei de la firma de asigurari sa intervina pentru a o reconstrui. Oricum casa mea se afla pe un munte, deci pot spune ca sint intr-un loc mai ferit de apa, aflindu-se la inaltime. Dar asta nu inseamna ca nu mi-e teama de inundatii. Nu poti sti cum se intimpla si apa ajunge si la tine."


Mihaela Banita, 20 ani, studenta, Focsani


"Anul acesta nu am fost afectata de inundatii. Acum doi sau trei ani, cind au fost inundatiile mari, ma aflam si eu in zona Brosteni. Nu am fost afectati direct, dar e marcant sa vezi cum alte persoane ramin fara case, fara bunuri si sa vezi copii plingind. Dupa ce s-au sfirsit ploile nu li s-au dat oamenilor atitia bani cit li s-a promis pentru refacerea locuintelor. Este cu adevarat o imagine dezolanta ceea ce vezi dupa inundatii intr-un sat. Chiar daca multi ar vrea, cred ca nu au posibilitati sa-si asigure casa, tinind cont ca preturile la firmele de asigurare sint foarte mari si putini dintre cei ce locuiesc la tara au si serviciu. Majoritatea se dedica doar pamintului si locuintei."


Elena Nichita, 70 ani, pensionar, Focsani


"Eu locuiesc in Focsani si nu sint afectata direct de inundatii. Dar am aflat din presa si de la televizor ca sint mari probleme cu ploile in unele zone din Moldova, dar sper ca apele care inainteaza sa ocoleasca judetul Vrancea. Daca as locui intr-o zona care ar putea fi predispusa la inundatii cu siguranta mi-as asigura locuinta, pentru ca niciodata nu se stie cind vin ploile si pierzi tot ce ai agonisit o viata intreaga. Daca nu ai unde locui in ziua de astazi este foarte greu sa ramii la mina statului."


Stefan Moise, 52 ani, Biliesti


"Eu sint din Biliesti si acum nu prea au fost inundatii. A ploua, uneori cu grindina, dar multumita lui Dumnezeu nu s-a mai ajuns la criza. Am fost feriti. Cred ca ne-au ajuns cele din 2005 cind ne-au fost distruse aproape toata casa si bunurile. Dupa ce au incetat ploile, de la stat ne-au fost dati prea putini bani pentru a reconstrui ceea ce ne-a distrus natura. Desi mi-am reconstruit casa din venituri proprii nu mi-am asigurat-o, pentru ca nu am posibilitati. Preturile la firmele de asigurare a locuintelor sint prea mari si nu-mi permit."


Doicescu, 30 ani, Milcov


"Am suferit de inundatii mari acum doi ani. Anul acesta ne-a ferit Dumnezeu de ploi mari, dar nu stiu pina cind. Din cite am auzit, e posibil sa inainteze apele si in Vrancea. Sper doar sa nu se mai intimple ceea ce a fost acum citiva ani. Desi eu personal nu am suferit pagube foarte mari acum doi ani, pentru ca locuiesc intr-o zona mai ferita din sat, am vecini care si-au pierdut majoritatea bunurilor. Ajutoarele au fost minime si s-au primit mai mult pe cunostinte decit pe pagubele suferite. Daca nu te cunoaste cine trebuie, degeaba. Eu spre exemplu n-am primit nimic din partea statului. M-am descurcat asa cum am putut. Nu mi-am asigurat locuinta pentru ca nu am posibilitate. Abia traim de azi pe miine, nu ne permitem sa mai dam si bani pentru asigurare."


M. D., 50 ani, Rastoaca


"Acum doi ani a fost apa de jumatate de metru la mine in sat. Anul acesta a plouat mult cu piatra, fara a creste cantitatile de apa ca sa se ajunga la inundatii. In schimb agricultura are de suferit mult anul acesta. Mie mi-a fost distrus tot acum doi ani. Am fost nevoita sa reconstruiesc tot. Ne-a fost dat din partea statului ajutoare pentru a reconstrui, dar putin. Nici acum, dupa ce au trecut doi ani, noi tot nu am terminat de construit casa. Tot noi a trebuit sa muncim ca sa refacem. Dumnezeu mi-a dat, Dumnezeu imi ia. Daca ne asigura statul bani de asigurare, imi asigur locuinta. Daca nu, eu n-am posibilitatea sa dau bani la firma de asigurari, desi mi-as dori pentru a putea sta fara griji ca in orice moment pot ramine din nou fara casa."


Sondaj realizat de Nicoleta LAZAR


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.