Jurnalism cetatenesc

Revolutia in teatru este data de amatori

Ziarul de Vrancea
28 iul 2008 1031 vizualizări
din dorinta tinerilor de a face teatru, la Casa de Cultura isi desfasoara activitatea si Atelierul celor sapte arte

"Atelierul celor sapte arte", ce isi desfasoara activitatea la Casa de Cultura "Leopoldina Balanuta", il are ca regizor pe Liviu Vieru, un tinar de doar 17 ani. Atelierul este locul unde tinerii, majoritatea de gimnaziu, impartasesc aceeasi pasiune pentru teatru si incearca sa-i descopere tainele. Acesti copii vor pregati doua spectacole cu care vor debuta pe scena, in data de 1 septembrie. De ce au preferat micii actori sa-si petreaca vacanta de vara in Casa de Cultura si de unde a pornit aceasta pasiune pentru teatru aflati din urmatoarele rinduri:


Liviu Vieru, 17 ani, elev Liceul Pedagogic, regizor al "Atelierului celor sapte arte"


"Am inceput proiectul "Atelierul celor sapte arte" pe termen nelimitat, din data de 20 iunie, necunoscind dorinta doamnei Balan de a infiinta un Club de Vara al STEV-istilor. Totul a pornit din dorinta de a exploata fiecare talent al tinerilor vrinceni, intii prin descoperirea lor aici si mai apoi indrumarea lor la diversi profesori. Proiectul se va sfirsi prin activitati culturare desfasurate in Focsani si nu numai. Eu ma ocup strict de partea regizorala a acestui Atelier. Tinind cont ca toti elevii sint fara experienta in domeniul teatrului, am inceput prin a face exercitii fizice si de actorie, pentru a le modela sufletul si astfel sa poata descoperi adevarata lume a teatrului. Vrem sa intemeiem o mare familie, care sa se ocupe cu proiecte adevarate. Din cit teatru am vazut si facut eu pina acum, am observat ca este destul de pudic si plictisitor. Si asta pentru ca se rejoaca aceleasi piese de ceva vreme. Si aici includ si teatrul din Focsani. STEV-ul este singurul ce aduce mereu ceva nou. Asa cum spunea Florin Zamfirescu "Revolutia in teatru este data de amatori". Iar noi sintem acei amatori care facem acel nou de care este nevoie. Si sper sa reusesc sa inlatur pudicitatea de pe scena. Speram ca avanpremiera sa aiba loc pe data de 1 septembrie, cu piesele "Minunata calatorie a ursilor panda povestita de un saxofonist care avea o iubita la Frankfurt", dupa Matei Visniec si "Cearta si impacaciune", dupa Andrea Perrucci."


Florin Cucu, 23 ani, indrumator al "Atelierului celor sapte arte"


"Menirea mea in acest proiect este de a-l ajuta pe Liviu cu anumite sfaturi si exercitii. De multe ori, chiar daca tu ai in minte multe exercitii si metode de a le explica copiilor cum si in ce fel se face teatrul, nu reusesti. Eu fac teatru de 5 ani si singurul mentor de suflet pe care l-am avut este Sorin Rusu. M-am gindit ca acesti copii, care sint la inceput de drum, au si ei nevoie de un mentor, asa cum am avut si eu. Si de aceea sint aici, sa le usurez munca. Am participat si eu trei ani in STEV, in perioada liceului, si pot spune ca am trait emotiile scenei. De aceea am mare incredere in trupa de copii. Sint toti ambitiosi, pasionati de teatru si dornici de munca. Momentan, trupa este formata din 7 elevi. Pentru a putea face teatru trebuie sa inveti sa te dezbraci de tine, sa nu mai fii tu si sa te imbraci cu alte haine. Asta invata ei aici, sa se puna in alte posturi, in alte situatii. Si abia acela va fi momentul cind vor sti sa ia situatiile din viata reala altfel, sa creasca mental."



Alexandru Martinas, 14 ani, elev Colegiul National "Al. I. Cuza", Focsani


"Fac parte din proiectul "Atelierul celor sapte arte" inca de la infiintarea sa. Am aflat personal de la Liviu ca vrea si el o trupa de teatru si am fost de acord sa ma implic, pentru ca teatrul este una dintre pasiunile mele. Am mai jucat in citeva piese, in cadrul scolii, dar nu pot numi teatru ceea ce am facut eu. Acum am primit un rol important in piesa "Minunata calatorie a ursilor panda povestita de un saxofonist care avea o iubita la Frankfurt", de Matei Visniec. Spun important si nu-l numesc principal pentru ca nu exista asa ceva in piesa. Rolul principal este ocupat de un personal masculin si unul feminin, ambele avind aceeasi importanta. In piesa sint acel saxofonist de la bar. Dupa o noapte petrecuta la bar, vine EA, care profita de momentul in care sint "linga ursul panda" si ma joaca. Ce se intimpla dupa, las pe cei ce vor veni la spectacol sa descopere. Mi-as dori ca atunci cind voi termina liceul sa urmez facultatea de teatru, chiar daca sint constient ca nu se cistiga atit cit vrem."


Georgiana Nedelcu, eleva Colegiul National "Unirea", Focsani


"Am aflat de infiintarea Atelierului putin mai tirziu decit ceilalti, dar chiar si asa am fost primita cum se cuvine. Nu am avut ocazia sa joc pina acum teatru. Faceam prin generala diferite piese, o faceam si pe regizorul, dar era pentru amuzament. Adevarata pasiune pot spune ca a pornit de anul acesta, de la premierea STEV-istilor, cind mi-am spus ca trebuie sa fac si eu teatru si sa fiu pe scena. M-a fascinat felul in care au decurs repetitiile, spectacolele, premierea, m-au fascinat oamenii de acolo. Si m-am inscris la Atelier unde am reusit sa descopar lucruri noi despre mine, despre teatru, despre altii. Si asta numai datorita lui Liviu care ne ajuta mult, el avind si o experienta din perioada STEV-ului. Inca nu stiu exact ce rol voi juca, pentru ca inca nu avem nimic concret. Pot spune ca inca exista acea "bataie pe roluri". Mai apar unele circoteli, ca in orice colectiv, dar trecem repede peste si incercam sa creem o mare familie in acest Atelier. O familie ce invata sa descopere tainele celor sapte arte: teatrul, pictura, arhitectura, sculptura, muzica, dansul, cinematografia. Si cred ca deja am reusit."


Luciana Andonie, 13 ani, eleva Colegiul National "Al. I. Cuza", Focsani


"Nu am mai avut ocazia sa joc pina acum in vreo piesa de teatru. Am auzit de la sora mea cit de frumos este sa te pui in pielea unui personaj si sa bucuri o sala de oameni, prin prezenta pe scena. Teatrul te ajuta sa te maturizezi, sa te cunosti pe tine insuti. Si am hotarit sa ma inscriu la acest atelier pentru a ma bucura de toate acestea. In piesa eu sint acea EA. Am avut privilegiul sa obtin un rol destul de important, dar chiar daca nu ar fi fost asa, tot ma prezentam la repetitii. Nu sint aici pentru rol, ci pentru a descoperi cele 7 arte. Momentan ne ocupam de teatru. Pe parcurs vom face si dans si muzica. Celelalte 4 arte pe care ni le va prezenta Liviu inca nu le cunosc. Inca nu m-am hotarit daca voi urma Facultatea de teatru, momentan as vrea Dreptul. Este posibil ca Teatrul sa fie cea de-a doua facultate pe care o voi urma."



Sondaj realizat de Nicoleta LAZAR


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
, acum 739406 zile, 10 ore, 6 minute, 13 secunde
"O familie ce invata sa descopere tainele celor sapte arte: teatrul, pictura, arhitectura, sculptura, muzica, dansul, cinematografia. Si cred ca deja am reusit" Fato esti gramada:))
, acum 739406 zile, 10 ore, 6 minute, 13 secunde
lucianaaa ai 13 ani si deja esti hotarata ce facultate faci ...Plus ai si a DOUA HOTARARE!! du-te si fa-ti control la cap!
, acum 739406 zile, 10 ore, 6 minute, 13 secunde
ce cap mare ai liviu
, acum 739406 zile, 10 ore, 6 minute, 13 secunde
iata de ce este necesara o astfel de activitate in focsani,pentru a mai scapa de ironici,pamfletari si copchii cu prea mult timp liber si prea putina imaginatie,a caror netezime pe creier e atat de citeste integral
, acum 739406 zile, 10 ore, 6 minute, 13 secunde
ma mir ca nu iti regreti existenta :)) dupa ipostazele penibilie in care te afisezi
, acum 739406 zile, 10 ore, 6 minute, 13 secunde
ca aveti nevoie1
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.