Jurnalism cetatenesc

Am avut parte de profesori care sint oameni inainte de a fi profesori

Ramona Nicolae
7 iul 2008 2139 vizualizări
olimpicii la diverse discipline au fost premiati la sfirsitul saptaminii trecute

Vineri, 4 iulie, elevii olimpici dar si sportivii de performanta au fost recompensati de catre Primarie in cadrul Zilelor Municipiului Focsani, la Teatrul Municipal "Mr. Gh. Pastia". Sumele fixate de catre Consiliul Local au fost consistente, la concursurile nationale premiul I a fost recompensat cu 500 lei, premiul II cu 400 lei, premiul III cu 300 lei, iar mentiunea cu 200 de lei. Premiantii acestui eveniment ne-au impartasit citeva impresii despre disciplinile la care au participat la olimpiade. Puteti afla din rindurile urmatoare ceea ce i-a determinat sa puna pasiune si sa invete pentru a obtine recunoastere in cadrul competitiilor scolare.


Irina Cretu, 18 ani, clasa a XII-a, Colegiul National "Al. I. Cuza", Focsani


"Anul acesta am participat la olimpiada de romana, faza judeteana, unde am obtinut premiul I, iar la cea nationala mentiune si premiul special. Nu mi-am pus niciodata intrebarea «cum este sa fii atit de bun la romana». Cred ca limba si literatura romana este printre singurele discipline care nu necesita un efort considerabil, ci vine din pasiunea pe care o ai pentru cuvinte, pentru a te exprima cit mai bine si mai frumos. Din clasa a VI-a particip la olimpiada de romana, timp in care am obtinut premiul I, II, dar cel mai important a fost in clasa a VII-a, cind am luat premiul I la faza nationala. As vrea sa repet acea experienta, poate in clasa a XII-a. Nu este un efort sa particip la olimpiade, dimpotriva, o placere. Majoritatea copiilor se pricep la romana, dar problema vine de la profesor in mare parte. Am primit toate cartile si bibliografia de care am avut nevoie, iar restul am pus eu. La nivel judetean premiile primite au fost mai mari decit cele nationale, dar ne bucura. O mentiune la faza nationala se premiaza de catre minister cu 50 lei, iar la nivel local cu 200 lei. Indiferent ce voi alege sa urmez dupa liceu, voi pastra pasiunea pentru scris."


Teodora Bratu, 16 ani, clasa a XI-a, Colegiul National "Unirea", Focsani


"Am participat anul acesta la olimpiada nationala de istorie, iar prima data a fost in clasa a VIII-a, cind am luat un premiu special, iar in rest am obtinut mentiune. Pasiunea pentru istorie vine din ultimul an de gimnaziu, cind am avut-o profesor pe doamna Elena Lemnaru, care mi-a insuflat ceva special, iar la liceu am continuat sa citesc carti de specialitate. Pe linga istoria Romaniei, imi place in mod deosebit perioada celor doua razboaie mondiale si perioada interbelica. Mai departe as dori sa imbin utilul cu placutul, adica sa urmez o facultate legata de istorie, cum ar fi stiintele politice. Aceasta premiere este normal sa existe si este imbucurator ca se pune accentul pe evenimente de acest gen."


Oana Bondroiu, 16 ani, clasa a XI-a, Colegiul National "Unirea", Focsani


"Este primul an cind am ajuns la olimpiada nationala de franceza si am obtinut mentiune. Anul trecut am participat insa la olimpiada de engleza, dar as alege pe viitor sa particip tot la franceza, deoarece engleza o studiez mai de mult timp, iar franceza este ceva nou. Pe viitor voi merge la o facultate de limbi straine si vreau chiar sa invat si germana. Premierile de genul acesta ne stimuleaza si cred ca sint normale. Limbile straine le invat cu usurinta, imi plac mult si le imbin foarte bine cu romana, de care sint pasionata. Am abandonat-o acum fata de gimnaziu, caci in clasa a VIII-a am fost la faza nationala de romana si am luat mentiune."


Ruxandra Ripeanu, 18 ani, absolvent Colegiul National "Al. I. Cuza", Focsani


"Am participat la olimpiada nationala de biologie, apoi am avut norocul sa fiu selectata in lotul largit pentru faza internationala, care va avea loc in India. La acest nivel nu conteaza in ce clasa de liceu esti, doar sa stii toata biologia din cei patru ani, plus ceva suplimentar, ca biologie celulara, evolutionism, etc. Pasiunea pentru biologie vine de la profesoara mea din gimnaziu si liceu, adica de la doamna prof. Niculina Badiu, de la Colegiul «Al. I. Cuza». In fiecare an de liceu am mers la olimpiada de biologie, am ajuns la faza nationala, luind mentiune, mai putin in clasa a XI-a, cind am luat un premiu special. Din pacate pentru mine, nu voi ajunge in India, deoarece din lotul largit de 11 elevi vor merge doar patru. Pregatirea a fost la Cluj, timp de doua saptamini, cu cite zece ore pe zi de cursuri. A fost o experienta deosebita in care vezi o alta fata a biologiei decit cea din liceu. Voi merge la medicina la Cluj, deoarece este un centru universitar serios si o facultate de medicina foarte buna."


Nicoleta Jalba, 18 ani, absolvent Colegiul National "Al. I. Cuza", Focsani


"Am participat la olimpiada judeteana de biologie, nu anul acesta, ci in clasa a IX-a si a X-a. Pasiunea pe care o am pentru aceasta materie a fost intr-un fel inspirata de parinti. De fapt, ei imi impuneau ceva, iar eu doream altceva si asa am demonstrat ca pot face bine ceea ce vreau. Nu am ajuns la faza nationala atunci, am cedat locul prietenei mele. Am terminat liceul anul acesta si voi da la medicina. Experienta cu olimpiada la biologie imi va fi cu siguranta de folos, chiar daca acea materie nu o voi mai folosi. Olimpicii trebuie rasplatiti pentru munca si talentul lor, iar efortul lor este extraordinar."


Alina Chiriac, 19 ani, absolvent Colegiul National "Al. I. Cuza", Focsani


"Eu nu am participat la olimpiade, dar am venit la aceasta premiere pentru a o sustine pe prietena mea. Am alte pasiuni, mai artistice ca sa spun asa. Am facut parte din Cenaclul Cultural care a avut loc o perioada la Teatru, apoi la Casa Armatei, iar acum imi place fotografia foarte mult. M-au ajutat sa descopar aceasta latura artistica cei de la Asociatia «Focul Viu», am participat la multe evenimente alaturi de ei. Citesc foarte mult in timpul liber. Tocmai am terminat cu bacalaureatul si as vrea sa studiez mai departe limba chineza, care este o limba melodioasa."


Maricica Carbunaru, 16 ani, clasa a XI-a, Colegiul National "Al. I. Cuza", Nereju


"Am participat si la olimpiada de istorie si cea de romana, faza judeteana, si m-am calificat la ambele pentru nationala. Nu am putut fi prezenta la amindoua, deoarece erau la o zi diferenta, una la Tirgu Mures, iar alta Botosani. Am ales sa particip doar la istorie, unde am obtinut mentiune. Pasiunea pentru romana vine de la sine, dar cea pentru istorie, vine de la lucrurile pe care oamenii ni le fac mai frumoase. Am avut parte de doi profesori care sint oameni inainte de a fi profesori, si ne-au facut istoria mai draga. In clasa a VIII-a, doamna Sanda Burlacu a venit la noi la tara sa predea istoria si am beneficiat astfel de un profesor deosebit, lucru rar intilnit in mediul rural. Dar sacrificiul ei de a veni la atitia km distanta de oras nu a fost degeaba. La liceu, doamna Lamiita Serban a continuat ceea ce s-a inceput la Nereju. As dori sa particip pe viitor la ambele olimpiade, la aceeasi faza, deoarece nu doresc sa pierd condeiul la romana. Nu sint hotarita inca ce facultate voi urma, dar oricum filonul va fi unul uman."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.